Acasă Economie Se cere intervenția autorităților europene în ceea ce privește plasarea CAS exclusiv...

Se cere intervenția autorităților europene în ceea ce privește plasarea CAS exclusiv asupra angajaților 

DISTRIBUIȚI

Într-o scrisoare către Comisia Europeană, Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC) solicită intervenția autorităților europene pentru a determina Guvernul României să renunțe la intenția sa de a plasa povara contribuțiilor sociale exclusiv asupra angajaților, începând cu 1 ianuarie 2018.

Această propunere a determinat deja poziția fermă a Grupului Lucrătorilor din Comitetul Economic și Social European, care a condamnat planul Guvernului României, de natură să submineze “progresele realizate după decenii de campanie pentru justiție socială și solidaritate și pentru drepturile și libertățile cetățenilor europeni”.

“Suntem șocați de acest plan guvernamental de a transfera întreaga responsabilitate pentru finanțarea sistemului de securitate socială către angajați. Aceasta ar adăuga la încălcările deja existente ale convențiilor OIM și ale ONU care protejează drepturile de securitate socială,” declară Luca Visentini, secretarul general al ETUC.

“Modificările intenționate încalcă în mod clar spiritul, textul și jurisprudența a două instrumente europene importante: Codul european de securitate socială și Carta socială europeană revizuită.

România a ratificat Codul european de securitate socială la 9/10/2009 (în vigoare de la 10/10/2010) și trebuie, prin urmare, să respecte dispozițiile sale, potrivit cărora costul protecției sociale trebuie suportat în mod colectiv. România a ratificat, de asemenea, Carta socială europeană revizuită la data de 07.05.1999.

Mai mult, jurisprudența Comitetului European pentru Drepturi Sociale este clară în ceea ce privește chestiunile legate de finanțarea sistemelor / prestațiilor de securitate socială și stabilește că acestea trebuie finanțate colectiv: cu alte cuvinte, finanțat prin contribuțiile angajatorilor și angajaților și/sau de la bugetul de stat.” se arată în documentul transmis Comisiei Europene.

Confederația Europeană a Sindicatelor a transmis de asemenea scrisori către premierul Guvernului României, ministrul Muncii, președinții celor două Camere ale Parlamentului, președinte în care solicită abandonarea ideii de a forța responsabilitatea pentru contribuțiile sociale unilateral asupra lucrătorilor și găsirea unor soluții alternative printr-un dialog social autentic cu partenerii sociali.

CNS “Cartel ALFA” desfășoară în această perioadă acțiuni de stradă, împotriva transferului contribuțiilor sociale ale angajatorului către angajat și pentru deblocarea negocierilor colective prin modificarea Legii 62/2011 a dialogului social.

Miercuri, 4 octombrie, începând cu ora 11.00 va avea loc un miting în Piața Victoriei. Foto – Digi24.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here