Sau se urmărește doar fixarea pe post, sub aparența concursului echidistant, a actualilor ”generali”?
Ministrul Educației, Mihai Sorin Câmpeanu, a anunțat că toate posturile din inspectoratele școlare vor fi ocupate din acest an prin concurs, încercându-se astfel depolitizarea acestor instituții. Actualii inspectori școlari generali, susținuți politic, unii dintre ei fără vocație pentru acest post, sunt interimari de foarte mult timp, iar stabilitatea în sistem este un lucru, nu numai așteptat, ci mai ales, de dorit.
La 9 februarie a fost lansat public anunțul privind concursul pentru inspectorii școlari generali. Perioada de înscriere a candidaților este 18 – 23 februarie a.c., iar din 20 martie vor urma concursurile pentru inspectorii generali adjuncți și pentru directorii CCD (Casa Corpului Didactic), urmate de concursul pentru ocuparea pe bază de competențe a posturilor de director de unități de învățământ preuniversitar.
Ministrul Educației s-a pronunțat pentru asigurarea stabilității sistemului, argumentând că este necesară pentru implementarea unor planuri manageriale de dezvoltare a școlilor românești. El a arătat că această implementare depinde de ocuparea posturilor menționate, întrucât prin ele este gestionat sistemul de educație.
Cel care vizează postul de inspector școlar general trebuie, printre altele, să fie membru al Corpului Naţional de Experţi în Managementul Educaţional, să aibă cât mai multe diplome, titluri științifice, să depună o adeverinţă care cuprinde calificativele pentru ultimii cinci ani, o declaraţie pe propria răspundere care să ateste că nu a făcut poliţie politică și, cel mai interesant, să depună, în plic sigilat, oferta managerială.
Interesantă va fi bătălia la nivelul județului Ilfov, având în vedere candidații și, mai ales, CV-urile acestora, unele dintre ele ”umflate” pe ultima sută de metri.
Chiar dacă toată lumea este de acord că funcțiile de conducere din inspectoratele școlare nu ar trebui să aibă nimic de-a face cu politica, singurul lucru care ar trebui să fie urmărit, fără excepție, fiind performața copiilor, există voci care consideră că prin recentul anunț ministerul nu urmărește altceva decât fixarea pe post, sub aparența concursului echidistant, a actualilor ”generali”. Ar fi grav dacă este așa și asta arată că nici în ceasul al doisprezecelea nu suntem capabili de un proiect coerent și cu bătaie lungă.
Surse din cadrul ministerului de resort au declarat pentru Viitorul Ilfovean că există și varianta amânării acestor concursuri, având în vedere perspectiva schimbării majorității parlamentare și, implicit, a Guvernului Ponta.