Acasă Social Se poate muri și la 30-35 de ani de Covid 19

Se poate muri și la 30-35 de ani de Covid 19

DISTRIBUIȚI

Nelu Tătaru, la TVR: Îi invit pe cei care nu cred în existența noului coronavirus să treacă prin spitale (…) Vor vedea că se poate muri și la 30-35 de ani

Unele discuții din spațiul public au încurajat starea de neîncredere, de dubiu, în rândul populației vis-a-vis de existența acestei pandemii, a acestui virus, de efectele negative pe care le poate avea, a spus ministrul Sănătății, la TVR. ”Pe cei care nu cred în noul coronavirus, în efectele pe care le are asupra sănătății îi rog să meargă prin spitale”.

Creșterea numărului de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, din ultimele două săptămâni, poate fi gestionată, spune ministrul Tătaru. Acesta recomandă în continuare prudență, precauție, distanțare, purtarea măștii în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun.

”Suntem de două săptămâni într-o creştere a numărului de cazuri, dar putem gestiona aceste cazuri. Ar trebui totuşi ca cei care şi-au asumat aceste măsuri de relaxare, dincolo de Guvern sau Ministerul Sănătăţii, să le şi respecte. Recomand în continuare prudenţă, precauţie, reguli de igienă, distanţare fizică, purtarea măştii în spaţii închise. Avem şi azi 388 de cazuri noi, 205 cazuri în terapie intensivă. (…) Avem oraşe şi spitale unde secţiile de terapie intensivă sunt pline şi trebuie să transferăm bolnavii în altă parte. Cred că ne-am relaxat un pic cam devreme”.

Nelu Tătaru a precizat că măsurile de relaxare care erau programate pentru 1 iulie au fost amânate şi a menţionat că situaţia actuală face parte din ”scenariile care erau în analiză”.

Despre discuțiile din spațiul public, Nelu Tătaru spune că au încurajat starea de neîncredere, de dubiu, în rândul populației vis-a-vis de existența acestei pandemii, a acestui virus, de efectele negative pe care le poate avea.

Pe cei care nu cred în noul coronavirus, în efectele pe care le are asupra sănătății oamenilor, ministrul Sănătății îi roagă să treacă prin spitale, prin spitalele suport COVID sau pe la unitățile de primiti urgențe. ”Atunci vor vedea că acest virus există, că boala există, că lasă urme grave sau severe, că se poate muri și la 30-35 de ani”.

”Până acum patru săptămâni aveam un grad de transmitere de 0,6-0,7 şi cred că acea stare de relaxare a încurajat un moment politic. (…) Începând de la Paşti s-a înregistrat acea stare de libertate, dar cred că trecerea directă dintr-un moment medical într-un moment politic a dus la aceste informaţii false, la discreditări, la bagatelizarea unei pandemii şi la o nesocotire a întregului efort de două luni şi jumătate pe care l-a făcut acest popor”, a mai spus Tătaru.

Cazurile, focarele care apar sunt analiza individual, iar autoritățile se pliază pe fiecare situație în parte. Pot fi carantinate comunități, a mai spus ministrul Sănătății. ”Ne-am asumat creșterea numărului de cazuri de infectați odată cu măsurile de relaxare”, spune Nelu Tătaru.

Sistemul medical românesc nu va fi luat prin surprindere de un eventual val doi, va fi gestionat altfel încă de la început. ”Am trecut printr-un moment, știm cu cine ne luptăm”. Spitalele se vor aproviziona, în această vară, cu medicamente și echipamente. Va fi vorba și de o altă capacitate de testare. ”Rămâne acum ca fiecare manager să se poată pregăti pentru un eventual val doi”.

O viață cvasinormală se întrevede, spune ministrul, undeva la sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august, în condițiile în care va trebui să ne obișnuim cu existența acestui virus un an sau doi, cu ușoare valuri, cum vedem la gripa sezonieră.”Dar, ca să ajungem la acest lucru, trebuie să respectăm nişte reguli”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here