Acasă Economie Se pregătesc concedieri masive în sectorul bugetar

Se pregătesc concedieri masive în sectorul bugetar

DISTRIBUIȚI

Vor pleca multi din administratie si deconcentrate

Se pregătesc concedieri masive în sectorul bugetar: 38.000 de bugetari până la sfârșitul anului și alți 100.000 în 2018, aceasta fiind încă o dovadă că nu sunt bani pentru majorarea substanțială a salariilor.

Documentul care prevede această măsură se află pe masa ministrului de Finanțe, Ionuț Mișa, cel care, la audierile de dinaintea votării noului guvern a declarat că, dacă încasările de la buget nu se redresează, se va trece la disponibilizări. Documentul a fost elaborat la mijlocul lunii mai, după ce mai multe simulări arătau că Legea salarizării este inaplicabilă pentru actualul nivel de angajări din sistemul public. În document se arată că, imediat după intrarea în vigoare a Legii salarizării, trebuie disponibilizați 90.000 – 100.000 de angajați din primării și descentralizate.

Pe fondul amânării intrării în vigoare a Legii Salarizării de la 1 ianuarie 2018, dar și al crizei guvernamentale, cifrele au fost modificate. Vor fi concediați ”doar” 38.000 de bugetari până la sfârșitul anului, fiind vizați încă 100.000 pentru 2018.

În primării sunt vizate cu precădere poliția locală și direcțiile de administrare ale patrimoniului. Vizate sunt și anumite structuri ale consiliilor județene, dar și descentralizate cum ar fi, de pildă, direcțiile de sănătate publică al căror număr de angajați este considerat supradimensionat.

În decembrie 2016, printr-o ordonanță de urgență, Guvernul Cioloș a mărit cu procente mari salariile de la DSP-uri, astfel că în acest moment, un director județean are un salariu net de circa 11.000 lei, iar un șef de serviciu trece de 6.0000 de lei.

”Azi suntem la un deficit (bugetar – n.red.) de două miliarde de lei. Dacă nu reușim să aducem colectarea veniturilor la un nivel sustenabil, voi încerca să reduc cheltuielile birocratice. Voi reduce numărul de posturi din administrație”, declara, la învestitură, în Parlament, ministrul de Finante, Ionut Mișa.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here