Acasă Info Local Ședință solemnă a Parlamentului dedicată celebrării Zilei Naționale

Ședință solemnă a Parlamentului dedicată celebrării Zilei Naționale

Consensul și unitatea, leitmotiv-ul discursurilor de astăzi din Parlament

DISTRIBUIȚI
sursa foto: https://www.presidency.ro

Cele două Camere ale Parlamentului se reunesc, luni, în şedinţă solemnă comună, pentru celebrarea Zilei Naționale a României. După intonarea Imnului, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a deschis ședința dându-i cuvântul președintelui Klaus Iohannis.

În discursul său, președintele a vorbit despre efortul colectiv al națiuni de a transforma în realitate visul întregirii, despre eroismul și sacrificiul generațiilor care au contribuit la crearea României Mari, dar și despre traumele și moștenirea dureroasă lăsată în urmă de anii de comunism pe care i-a traversat România.

Avem datoria de a le păstra tuturor acestor eroi memoria vie și de a ne angaja ferm că nu vom mai permite niciodată ca drepturile și libertățile individuale să fie încălcate, iar sacrificiul lor banalizat”, a spus Klaus Iohannis, subliniind că ”atrocitățile și abuzurile petrecute în timpul regimului comunist trebuie să reprezinte o lecție deosebit de importantă, pe care să ne-o asumăm onest și din care să învățăm că democrația, libertatea și drepturile omului sunt cele mai de preț bunuri pe care le avem, pentru care trebuie să luptăm necontenit, cu toată forța de care dispunem.

sursa foto: https://www.presidency.ro

Orice atac la adresa demnității umane și a statului de drept, necombătut eficient, poate deschide oricând calea unor abuzuri.

Pericole există și vor exista, însă faptul că avem o societate matură și vigilentă, cetățeni cu un pronunțat simț civic, care își cunosc drepturile și care nu ezită să lupte pentru ele, reprezintă o garanție esențială pentru viitorul democratic al României”.

De asemenea, șeful statului a vorbit despre apartenența României la NATO și UE, ca fundație solidă, construită în cei 30 de ani care au trecut din decembrie 1989, la care românii și-au confirmat, încă o dată, adeziunea, prin alegerile făcute în cursul acestui an, la care o contribuție importantă au avut-o și românii din afara granițelor, demonstrând astfel că nu s-au rupt de rădăcinile pe care le au acasă. ”Acest devotament față de țară trebuie recunoscut și în mod instituțional – de exemplu, prin sporirea considerabilă a numărului reprezentanților legitimi ai românilor de peste hotare”.

Președintele a insistat asupra alegerilor pentru valorile etice făcute de români în acest an, valori care stau la baza fondării Uniunii Europene, în pofida agresivității valurilor de populism și iresponsabilitate care lovește democrațiile din întreaga lume, și a subliniat nevoia de coeziune națională, unitate, consens, toleranță și solidaritate în jurul unor proiecte majore, importante pentru dezvoltarea României.

Reformarea marilor sisteme publice, modernizarea administrației publice, întărirea instituțiilor statului și redarea încrederii cetățenilor în acestea, valorificarea energiilor creative ale românilor, protejarea identității naționale, a patrimoniului și a resurselor, asigurarea stabilității economice și dezvoltarea durabilă, promovarea valorilor democratice”, sunt elementele puse de șeful statului în fața plenului Parlamentului ca jaloane ale viitoarelor acțiuni și decizii la care președintele Klaus Iohannis vrea să contribuie.

Orice proiect de anvergură necesită multă muncă, seriozitate și profesionalism. Rezultatele însă sunt remarcabile atunci când românii își doresc și susțin toate aceste cauze nobile.

Mă onorează și mă responsabilizează, în același timp, să fiu parte a proiectului de reconstrucție a României. Sunt încrezător în capacitatea noastră, ca națiune, de a face lucrurile să funcționeze, astfel încât România să fie în consonanță cu valorile și principiile în care credem.

Noi suntem artizanii României viitoare și de acțiunile noastre depind modernizarea și dezvoltarea pe care le așteptăm de atât de mult timp.

Împreună, să facem România normală, țara puternică pe care au visat-o înaintașii, societatea democratică la care au sperat cei care și-au dat viața pentru libertate în urmă cu 30 de ani, o singură țară, prosperă, a tuturor, așa cum și-o doresc tinerii noștri!”, a încheiat șefuș statului. (Discursul integral AICI).

sursa foto: Senat.ro

Teodor Meleșcanu, președintele Senatului, a făcut apel, în discursul său, la maturitate și responsabilitate pentru crearea consensului indiferent de orientarea politică, singurul care poate dezvolta și moderniza România: ”A venit momentul să privim prezentul cu încrederea că puterile noastre pot determina la rândul lor un destin măreț pentru România. De aceea, trebuie să acționăm cu responsabilitate și maturitate politică în faptele noastre, în actele noastre și trebuie să dovedim, în fiecare zi, indiferent de oameni politici, de guverne sau de partide, că numai împreună, prin crearea unui consens în societate, putem transforma, dezvolta și moderniza România”. (Discursul integral AICI).

Tot despre la consens și unitate s-a referit și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, care a atras atenția asupra fragmentării și radicalizării care încep să fie percepute în societatea românească: ”Societatea româneasca pare mai fracturatî ca oricând, grupuri întregi sunt pe cont propriu, ne închidem ermetic în bulele nostre sociale, ne dîm like-uri altora și nouă, astfel încât să fim fericiți că suntem validați. Din păcate, această radicalizare ne-a măcinat încrederea în noi ca popor. Mulți și-au pierdut speranța și au ales să plece peste hotare. Milioane de români pe care nu putem încă să-i convingem să se întoarcă acasă. Avem nevoie urgent de un proiect național în care să credem. Putem să învingem această frână mentală de la nivelul societății doar dacă ne dăm mâna din nou”.

Printre invitații la eveniment se numără membri ai Guvernului, foști șefi de stat, Custodele Coroanei, Margareta, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, Arhiepiscopii Bisericilor Romano-Catolice și Greco-Catolice, președintții Curții Constituționale, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Academiei Române, Curții de Conturi, Consiliului Legislativ. Sunt invitați să ia parte la ședința solemnă și guvernatorul Băncii Naționale a României, Avocatul Poporului, primarul general al Capitalei, directorii SRI, SIE, SPP și STS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here