Acasă Economie Sistem revoluționar: Colaborare româno-israeliană privind detectarea cutremurelor

Sistem revoluționar: Colaborare româno-israeliană privind detectarea cutremurelor

DISTRIBUIȚI

Cercetătorii Universității Politehnice București testează, împreună cu o companie israeliană, un sistem care poate detecta nivelul, intensitatea și locul aproximativ al producerii unui cutremur cu patru ore înainte, acesta urmând să fie folosit pentru zona Vrancea.

Rectorul Universității Politehnice din București, Mihnea Costoiu, a declarat pentru Mediafax că cercetătorii sunt în faza de concept, după încercări făcute pe diferite spații în Turcia, respectiv Grecia, cu rată de succes foarte mare, pe zona de cercetare științifică.

”Vor fi două zone verificate și anume România și SUA (California), două părți ale lumii, să spun așa. În România această calibrare va fi pe perioada primei părți a anului 2020, urmând ca după această perioadă să putem furniza autorităților, instituțiilor publice, desemnate de către autoritățile responsabile, informațiile cu privire la cutremure, astfel încât să putem demonstra în România în mod direct, în mod practic, datele sau nivelul cercetărilor pe care îl avem. În acest moment, colegii cercetători avansează un timp de detecție de circa 8 ore, după calculele pe care Politehnica le-a făcut suntem foarte convinși că putem avea informații extrem de credibile la minimum patru ore. Minimum patru ore, repet, nu este maxim, poate să fie și un timp mai îndelungat, sunt multe condiționări, depinde de nivelul cutremurului și așa mai departe, sunt multe variabile”, a spus rectorul Universității Politehnice București.

Potrivit acestuia, pot fi detectate nivelul intensitatea și locul unde se va produce un cutremur, informațiile fiind de natură științifică.

”Cu patru ore putem detecta nivelul, intensitatea cutremurului și aproximativ locul producerii. Evident că ne vom concentra pe zona Vrancea pentru că este zona seismică cunoscută și vom putea da aceste informații pe parcursul anului viitor autorităților abilitate. Informațiile sunt la nivel științific, este motivul pentru care Politehnica este parte a proiectului, urmând ca după acest nivel sau în același timp cu aceste informații să putem încerca să elaborăm cu autoritățile statului, să sprijinim autoritățile statului ca să fiu foarte exact, în elaborarea unui plan de răspuns în caz de cutremur, care să fie prognozat.

Pentru că astăzi avem un plan de răspuns așa cum este el elaborat, nu comentez calitattea lui, de către autoritățile statului în condițiile în care apariția cutremurului nu este cunoscută și doar după producerea cutremurului știm ce să facem, nu avem un plan de răspuns în această nouă paradigmă și anume, cutremurul este cunoscut, ce facem de la momentul în care aflăm că se va produce cutremurul, până în momentul în care cutremurul se va produce efectiv”, a mai spus Mihnea Costoiu.

Sistemul va fi funcțional de la jumătatea anului 2020, iar reprezentanții Politehnicii lucrează la el începând din luna ianuarie, la tot ce înseamnă sistem, instalare etc.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here