Acasă Politic Ședințele Comisiei speciale pentru modificarea legilor securităţii naţionale – ”de regulă” publice

Ședințele Comisiei speciale pentru modificarea legilor securităţii naţionale – ”de regulă” publice

DISTRIBUIȚI

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, a fost ales preşedinte al Comisiei speciale pentru modificarea legilor securităţii naţionale. Şedinţele comisiei vor fi ”de regulă” publice, a precizat Manda.

Comisia specială care se va ocupa de modificarea legilor securităţii naţionale s-a întrunit, marţi, în prima şedinţă, pentru a fi aleşi preşedintele, vicepreşedinţii şi pentru a fi stabilit regulamentul de funcţionare. PSD are opt membri în comisie, PNL are trei membri, în timp ce ALDE, USR, PMP şi UDMR au câte un reprezentant. Şedinţa de marţi a avut loc cu uşile închise.

Comisia care va modifica legile securităţii naţionale are următoarele obiective: analizarea cadrului normativ actual, elaborarea propunerilor de modificare, corelare şi sistematizare a textelor legislative care reglementază materia, elaborarea unor proiecte de acte normative în domeniile analizate, centralizarea, în vederea examinării, a iniţiativelor legislative care au incidenţă în materia securităţii naţionale, aflate în procedura celor două Camere ale Parlamentului.

De asemenea, “comisia poate avea rol de iniţiator al propunerilor legislative în domeniul securităţii naţionale, organizează dezbaterile asupra acestora şi întocmeşte rapoartele pe care le va înainta celor două Camere ale Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare”.

În hotărârea de înfiinţare a comisiei speciale se mai menţionează că şedinţele sunt, de regulă, publice, iar comisia va funcţiona pe o perioadă de şase luni de la data înfiinţării, cu posibilitatea ca Birourile permanente reunite să ceară prelungirea termenului, la solicitarea motivată a preşedintelui de comisie.

În comisie, PSD este reprezentat de senatorii Claudiu Manda, Adrian Ţuţuianu, Viorel Sălan şi de deputaţii Gabriel Vlase şi Gheorghe Căprar. PNL este reprezentat de senatorul Ioan Chirteş şi de deputaţii Ovidiu Raeţchi şi Răzvan Prişcă. USR este reprezentat de deputatul Claudiu Prisnel, UDMR de deputatul Csoma Bodond, în timp ce ALDE îl are reprezentant pe deputatul Gheorghe Cucşa, PMP, pe deputatul Mircea Sămărtinean, iar grupul minorităţilor, pe Ibram Iusein.

Plenul reunit al Parlamentului a votat înfiinţarea Comisei speciale care să modifice legile privind securitatea naţională. PNL a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională înfiinţarea acestei comisii, afirmând că este “un paravan pentru obsesia bolnavă a liderilor PSD-ALDE de a decapita serviciile de informaţii şi de a acapara statul de către persoane cu comportament interlop”, anunță Stiripesurse.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este important ca acest demers să fie făcut în colaborare cu Preşedinţia, cu CSAT, cu Guvernul, Armata şi serviciile de informații. În acest context, Iohannis a spus că există două scenarii – unul ”prost”, în care PSD este dornic să ocupe toate instituţiile statului, “să le acapareze, să forţeze schimbări ale legislaţiei în domeniul securităţii naţionale, în sensul unui control politic, fără să colaboreze cu Preşedinţia, CSAT, Armata, serviciile”, iar al doilea scenariu, pe care şi-l doreşte, ar fi acela în care Coaliţia PSD-ALDE cooperează cu toate instituţiile din domeniu.

Întrebat dacă Administraţia Pezidenţială a fost contactată în legătură cu înfiinţarea acestei comisii, Iohannis a spus: ”Bănuiesc că după ce se înfiinţează comisia specială, se vor apuca să îşi noteze care sunt partenerii importanţi în aceste discuţii”.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here