Acasă Editorial Și ei sunt eroii noștri

Și ei sunt eroii noștri

DISTRIBUIȚI

 

În perioada interbelică, în care sporturile olimpice, mondiale și europene erau în plină ascensiune, prezența sportivilor români, la aceste competiții, a fost sporadică și fără performanțe notabile. Drumul către marea performanță a început cu Jocurile Olimpice din 1952 de la Helsinki când Ștefan Petrescu a cucerit medalia de aur la proba de tir.

Odată drumul deschis în toate colțurile țării, din neștiute de nimeni modeste localități s-au născut mari campioni care cu talentul și prin victoriile lor au înnobilat sportul românesc și prin extensie și pe cele continental și mondial. Vom încerca, în demersul nostru sportiv-istoric, să arătăm că răspândirea marilor performeri ai sportului românesc este surprinzător de uniformă pe cuprinsul țării.

Din Ardeal începem cu unicul nostru campion olimpic la box, Nicolae Linca (născut în 1929, la Blaj), continuăm cu Gabriela Szabo (n. 1975, Bistrița Năsăud), cu gimnastul olimpic Marius Urzică (n. 1975, Toplița, Harghita) și o altă multiplă campioană olimpică, gimnasta Daniela Silivaș (n. 1972, Deva).

Ne oprim în Banat unde s-a născut marea atletă, dublă campionă olimpică și multiplă recordmană mondială, Iolanda Balaș-Soter (n. 1936, Timișoara), coborâm la Reșița pentru boxerul de excepție Franscisc Vaștag (n. 1968).

Din Oltenia îi prezentăm pe ”luptătorul de buzunar”, campionul olimpic, Gheorghe Berceanu, (n. 1949, comuna Cârna, Dolj) dar și pe renumiții fotbalisti Gică Popescu (n. 1967, Calafat, Olt) și Ilie Balaci (1956 – 2018). Ne oprim la Pitești pentru marele fotbalist, maestrul driblingurilor, Nicolae Dobrin (1947 – 2007) și ne continuăm drumul spre Ploiesti unde s-a născut, în anul 1970, un alt mare boxer, Leonard Doroftei.

Nu ocolim nici Bucureștii, care au dat un campion de tenis de talia lui Ilie Năstase (n. 1946), o campioană olimpică, Mihaela Peneș (la 17 ani, la JO din 1964, născută în anul 1947) sau pe scrimera Ana Maria Brânză (n. 1984, cartierul Rahova).

Din Dobrogea începem cu emblematicul fotbalist, Gică Hagi (n.1965, com. Săcele) și multipla campioană olimpică, gimnasta Cătălina Ponor (n. 1987).

Poposim în împărăția păsărilor, Delta Dunării, de unde au apărut mari campioni olimpici: canoiștii de legendă, Ivan Patzaichin (n.1948, Crișan, Tulcea), frații Gheorghe și Toma Simionov (n. 1950, respectiv 1955, Caraorman, Tulcea) sau Vasile Dâba (n.1954, Jurilovca, Tulcea). Trecem Dunărea spre vest și orașul Brăila a dat, printre alții, doi mari campioni de box, frații Calistrat și Simion Cuțov (n.1948, respectiv 1952) și două mari stele ale înotului românesc și mondial, Camelia Potec și Diana Mocanu (n. 1982, respectiv 1984). Și județul vecin, Galați, este bogat în sportivi de mare valoare: halterofilul, campion olimpic, Nicu Vlad (n. 1963, Piscu), renumitul campion mondial de box, Lucian Bute (n. 1980, com. Pechea),

Din Moldova, Onești a pornit pe marele bulevard al performanței, zâna gimnasticii mondiale, Nadia Comăneci (n. 1961).

Ne continuăm periplul nostru în zona de nord a Moldovei, bogată în campioni olimpici. Prezentăm pe trei dintre ei, campioana la canotaj Sanda Toma (n. 1956, Ștefănești, Botoșani), recordmena prezențelor la olimpiade, Elisabeta Lipă (n.1964, Siret, Suceava) și campionul olimpic la lupte, Ștefan Rusu (n.1956, Rădăuți, Suceava).

Ne întoarcem în centrul țării, la Brașov, unde s-a născut, în 1939, Ion Țiriac, un mare animator, conducător și finanțator al sportului. Și la final să prezentăm și două atlete campioane olimpice la JO din Mexic, 1968: Lia Manoliu născută în anul 1932 la Chișinău și Viorica Viscopoleanu născută, în anul 1939, la Storojineț în Ucraina.

Se observă cât de mulți au fost acei sportivi care au apărat cu cinste, dragoste, atașament culorile țării noastre. Răspândirea acestora este aproape proporțională cu teritoriul centenarei noastre țări. Chiar dacă demersul nostru dedicat sportului este incomplet și a nedreptățit pe mulți ne bucurăm că aria de ”selecție” a fost atât de bogată. – VASILE BOLBOJA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here