Acasă Editorial SINCERITATEA UNUI MINISTRU

SINCERITATEA UNUI MINISTRU

DISTRIBUIȚI

Până mai ieri, prim-ministrul spunea că banii încasați la buget în urma supraaccizării combustibililor de la 1 aprilie vor merge către construcția de autostrăzi, domeniu la care suferim mult comparativ cu celelalte țări din Uniunea Europeană. Mai nou, ambițioasa ministră a Finanțelor, Ioana Petrescu, aruncă bomba în plin elan de creștere economică și spune lucrurilor pe nume: banii de la acciză merg la pensii și salarii Asta, așa, să nu se mai laude, electoral, unii miniștri cu vorbe dulci, cerând în același timp mai mulți bani, de merit, zic ei, pentru bugetari.

Domnișoara Petrescu, neobișnuită cu stilul politicii dâmbovițene, unde una spui și alta este, a spus, senin, lucrurilor pe nume. Degeaba încearcă premierul ”s-o traducă” pe înțelesul ziariștilor, că vorbele astea au fost.

Ceea ce este supărător în povestea asta nu e că juna ministresă a spus ce-a gândit, ba chiar e lăudabil că mai există și oameni care mai spun lucrurilor pe nume, ci faptul că guvernanții continuă să-și mascheze, prin declarații de prostit proștii, incapacitatea de a găsi soluții. Indiferent de guvernele care s-au succedat, în ultimul sfert de veac, odată instalați la Palatul Victoria parcă le ia cineva mințile. În loc să caute soluții pentru atragerea investitorilor privați care să creeze locuri de muncă (plătitoare de impozite) preferă (pentru că e mai comod) să născocească taxe, impozite, să-i mai fraierească pe cei care abia, abia mai pot da doi lei la buget. Adică bagă și mai adânc mâna în buzunarul celor care oricum plătesc. Nu trebuie să se mai plângă nimeni că numărul pensionarilor e mai mare decât cel al angajaților! Din cauza cui s-a ajuns într-o astfel de situație? Din cauza celor care își plătesc dările la timp? Sunt de vină pensionarii?

În 2014, în ciuda scumpirilor, românii nu vor strânge mult cureaua, pentru că e an electoral și mai pică ceva pomeni. Dar ce se va întâmpla în 2015? Așteptăm din nou vreo ”aliniere de preț” despre care Guvernul ne aburește că este ”impusă de FMI”, așteptăm o eventuală taxă de mers pe jos sau pe eticheta de pe sticla de bere?

Într-o țară civilizată, haosul fiscal de care tot avem parte în ultmii ani ar fi generat demult masive ieșiri în stradă.

Mă aștept ca domnișoara Petrescu, după ce a fost urechiată de șeful Ponta, să plătească pentru sinceritatea de care a dat dovadă. Dar nu acum, imediat. E viață și după 25 mai.

mana_care_scrieCătălin DRAGOMIR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here