Acasă Info Local SISTEM FIX DE DETECTARE A MATERIALELOR NUCLEARE ŞI RADIOACTIVE LA AEROPORTUL OTOPENI

SISTEM FIX DE DETECTARE A MATERIALELOR NUCLEARE ŞI RADIOACTIVE LA AEROPORTUL OTOPENI

DISTRIBUIȚI

Otopeni

La Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport ”Henri Coandă” Bucureşti a avut loc, la 22 iulie, punerea în funcţiune a sistemului fix de detectare a materialelor nucleare şi radioactive, în prezenţa ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, şi a însărcinatului cu afaceri ad interim al SUA, Duane Butcher. Sistemul fix de detectare a materialelor nucleare şi radioactive “dincolo de evidentele avantaje în planul întăririi securității naționale, este expresia importanței geostrategice a României și a încrederii de care țara noastră se bucură din partea partenerilor noștri americani“, potrivit ministrului Gabriel Oprea.

“Implementarea Programului de Detectare şi Descurajare a Contrabandei Nucleare dezvoltat de Guvernul SUA întărește rolul activ pe care România îl are în gestionarea unor probleme majore în planul securității regionale. Combaterea cu și mai mare eficiență a traficului cu materiale radioactive și nucleare este un nou pas pe care România îl face în sensul întăririi securității la frontierele externe ale Uniunii Europene, atât în beneficiul propriilor cetățeni cât și al celor europeni. Este o măsură care ține de interesul național și de obiectivele strategice ale țării noastre și care vine să consolideze statutul României de țară care a îndeplinit toate condițiile tehnice pentru aderarea la Spațiul Schengen”, a mai spus ministrul de Interne.

  “Vreau să subliniez sprijinul consistent pe care Statele Unite ale Americii l-au acordat României atât pentru implementarea acestui sistem, cât și pentru instruirea polițiștilor de frontieră care îl utilizează. Derulăm împreună acest proiect din anul 2009, perioadă în care au fost instalate la granița externă a Uniunii Europene 60 de sisteme fixe de detecție a radiației nucleare, s-au dat în folosința Poliției de Frontieră Române peste 100 de sisteme mobile de detecție a radiațiilor, iar aproximativ 300 de polițiști români de frontieră au fost pregătiți de către experții americani. Tot în cadrul acestui proiect, Poliția de Frontieră Română a primit de la Departamentul Energiei al Statelor Unite ale Americii șase vehicule dotate cu dispozitive de detecție a materialelor nucleare și radioactive, absolut necesare pentru intervenția promptă într-un domeniu în care mobilitatea și rapiditatea sunt elemente cheie ale reușitei”,  a precizat Gabriel Oprea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here