Acasă Anchete SORIN OPRESCU, LA DNA

SORIN OPRESCU, LA DNA

DISTRIBUIȚI

Sorin_Oprescu_9Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, este audiat de procurorii DNA într-un dosar de corupţie în care şefii Serviciului Juridic din cadrul primăriei au fost puşi sub urmărire penală. Dosarul vizează o serie de retrocedări efectuate de aceştia, despre care procurorii au suspiciuni că ar fi fost nelegală. Acesta este al doilea dosar care vizează infracţiuni comise de directori din cadrul Primăriei Capitalei. Un alt director al Primăriei a fost reţinut pentru luare de mită.

Potrivit DNA, în acest caz miza retrocedării a fost un teren evaluat la 3,3 milioane euro. În cursul anului 2004, inculpatul Creci Andrei-George, şi-a încălcat atribuţiile de serviciu şi obligaţiile legale, care îi reveneau în virtutea funcţiei şi a rolului îndeplinit în cadrul comisiei interne de analiză a notificărilor formulate în baza Legii nr. 10/2001, prin faptul că a propus, în mod nelegal, la data de 19.11.2004, restituirea în natură a unui teren, amplasat în Capitală, aparţinând domeniului privat al Municipiului Bucureşti, în suprafaţă de 15.209,87 m.p., evaluat la suma de 3.303.301 euro şi măsuri reparatorii pentru restul suprafeţei până la 3,5 ha.

Ulterior săvârşirii faptei, inculpatul Creci Andrei-George a acţionat în mod nemijlocit pentru înlăturarea ilicită a urmărilor faptei penale săvârşite, astfel încât să zădărnicească urmărirea penală şi tragerea la răspundere penală şi civilă, împreună cu celelalte persoane cercetate, prin aceea că a redactat personal un document, semnat de primarul general al Municipiului Bucureşti la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În cuprinsul acestui act a consemnat că Primăria Municipiului Bucureşti nu se constituie parte civilă în dosarul penal, şi, depăşind limitele solicitării, a făcut aprecieri asupra legalităţii procedurii de retrocedare a imobilului care face obiectul acestui dosar şi a respectării dispoziţiilor legale în activitatea desfăşurată de comisie.

De asemenea, în cazul unei alte adrese trimisă de către Direcţia Naţională Anticorupţie primarului general al Municipiului Bucureşti, inculpatul Creci Andrei-George, prin influenţa pe care o are asupra funcţionarilor publici de execuţie, din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, a determinat-o pe inculpata Fălan Catia-Viviana, să întocmească un punct de vedere către primarul general, favorabil persoanelor cercetate în cauză şi să redacteze răspunsul către Direcţia Naţională Anticorupţie.

Prin adresa din 26.06.2014, Primăria Municipiului Bucureşti a comunicat nu doar că nu se constituie parte civilă în procesul penal, rezervându-şi dreptul de a acţiona pe cale civilă, ci şi că în prezent nu există documente care să contribuie la identificarea şi localizarea terenului, neputând fi formulată o concluzie certă, încercându-se, aşadar, înlăturarea probelor administrate în cursul urmăririi penale în scopul de a împiedica sau îngreuna tragerea la răspundere penală a persoanelor cercetate.

 Sorin Oprescu a spus, la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că retrocedarea terenului din Bucureşti – pentru care este cercetat Andrei Creci, fost şef de serviciu în Direcţia Juridică a municipalităţii – s-a făcut în timpul mandatului lui Adriean Videanu la Primăria Capitalei. Oprescu a mai arătat că Primăria Capitalei se va constitui parte civilă în cauză, pentru recuperarea prejudicului produs instituţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here