Acasă Economie SUBSTANȚELE PERICULOASE, ÎN ATENȚIA ITM ILFOV

SUBSTANȚELE PERICULOASE, ÎN ATENȚIA ITM ILFOV

DISTRIBUIȚI

Pe parcursul trimestrelor II şi IV ale anului 2014 se va desfăşura ”Acţiunea privind verificarea respectării prevederilor legale referitoare la expunerea lucrătorilor la agenţii chimici la locul de muncă, ţinând cont de modificările legislative în domeniu (regulamentele REACH şi CLP).”, anunță ITM Ilfov.

Producerea şi utilizarea în siguranţă a substanţelor chimice reprezintă una dintre cele mai dificile provocări în orice loc de muncă din lume. Nu există niciun sector de activitate care să poată fi pur şi simplu scutit de prevenirea şi controlul substanţelor periculoase. Chiar şi în birouri există expuneri la toner, la pastă corectoare, la adezivii de pe post-it-uri. Doar efortul pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii lucrătorilor variază în funcţie de tipul şi nivelul expunerii. Nu există nici o modalitate sigură pentru a se determina exact cât de multe substanţe chimice sunt folosite şi cât de mulţi lucrători sunt expuşi la acestea în întreaga lume. Pentru conturarea dimensiunii problemei, iată un singur exemplu: vânzările mondiale de telefoane mobile au fost estimate la 314,7 milioane de unităţi în primul trimestru al anului 2010, cu o creştere de 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Fabricarea lor, presupune expunerea lucrătorilor la fumuri de mase plastice şi de metale, la solvenţi şi vopsele, cel puţin.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a estimat în anul 2012 că, din cauza accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, sub formă de costuri directe şi indirecte, se pierd anual în lume în jur de 4 procente din produsul mondial brut (PIB), echivalentul a  2.8 trilioane dolari. În UE 27, substanţele chimice la locul de muncă, cauzează 74.000 de decese anual, din totalul de 167.000 decese atribuite accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, din care 159.000 atribuite bolilor profesionale şi 7.460 atribuite accidentelor de muncă.

Factorii de decizie la nivel internaţional sunt preocupaţi de gestionarea riscurilor aferente volumului tot mai mare de produse chimice. Uniunea Europeană a elaborat câteva acte normative complexe al căror obiectiv este asigurarea sănătăţii umane şi a mediului.

Inspecţia Muncii este autoritatea competentă pentru controlul aplicării legislaţiei de implementare a prevederilor Regulamentului REACH în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, conform Legii nr. 349/2007 privind reorganizarea cadrului instituţional în domeniul managementului substanţelor chimice. Pentru îndeplinirea atribuţiilor sale, Inspecţia Muncii a început instruirea personalului propriu, informarea şi conştientizarea angajatorilor şi lucrătorilor pe diverse canale şi curând va începe controalele în companii. – GABRIELA RADU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here