Acasă Uncategorized SUNT LIBERAL, AM O GÂNDIRE LIBERALĂ ŞI CONDUC ÎNTR-UN MOD LIBERAL

SUNT LIBERAL, AM O GÂNDIRE LIBERALĂ ŞI CONDUC ÎNTR-UN MOD LIBERAL

DISTRIBUIȚI

 dialog cu Marian Petrache, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov

Trebuie să facem un pas de la afacerile imobiliare spre dezvoltare economică stabilă, pe termen lung, predictibilă

În conceptul modern, regionalizarea trebuie să însemne transferul puterii centrale către puterea regională, nu ceea ce am auzit până acum

O strategie de dezvoltare a Ilfovului este absolut obligatorie în acest moment

Au fost pierdute două mandate: mandatul 2004 – 2008, care trebuia să pregătească județul pentru perioada 2007 – 2013, şi mandatul 2008 – 2012, care a avut rezultate slabe

Cei care mă cunosc știu că sunt un om care nu poate fi controlat politic 

Rep:Există în lucru Strategia de Dezvoltare a județului Ilfov. Care este ideea în jurul căreia se construiește această strategie? Ce continuă din ce a fost până acum și ce aduce nou? Care sunt direcțiile de dezvoltare spre care va fi orientat județul în următorii ani? Pentru câți ani este această proiecție?

Marian Petrache: Ideea de bază în această strategie va fi dezvoltarea judeţului Ilfov, pentru că trebuie să facem  un pas de la afacerile imobiliare spre dezvoltare economică stabilă, pe termen lung, predictibilă, astfel încât oamenii de afaceri să fructifice deja poziționarea noastră față de București. Din păcate, cu modestie spun, nu am ce să continuu. Gândiți-vă că 25% din PIB-ul României este făcut în această regiune, dar, din acest 25% doar 2%, mai puțin de 2%, este produs în județul Ilfov. Din păcate, Ilfovul nu a avut nici un plan de amenajare a teritoriului și nicio strategie de dezvoltare. A fost totul haotic. E, însă, un început acum.

 

Rep: În condițiile în care se discută deja despre reorganizare teritorială, considerați oportună lansarea în acest moment a unei strategii de dezvoltare a județului? Nu apare riscul ca în mai puțin de un an să fie necesară o nouă intervenție asupra ei și o regândire a direcțiilor de dezvoltare astfel încât să se compatibilizeze cu strategiile generale ale țării?

Marian Petrache: Sunt de acord cu noua reorganizare teritorială sau cu ceea ce se spune că va fi reorganizarea teritorială, adică cu formarea regiunilor. Dar, în conceptul modern regionalizarea trebuie să însemne transferul puterii centrale către puterea regională, nu ceea ce am auzit până acum. Strategia la care lucrăm acum are în vedere trei obiective. Unul se referă la atragerea de fonduri europene în condiții mai avantajoase și mai sigure, altul o invitație a investitorilor într-o zonă care nu a fost de la început organizată, iar cel de-al treilea – această strategie va ţine cont și de nevoile Bucureștilor. De fapt am și discutat cu Bucureștiul ca viitoarea strategie să țină cont și de nevoile sale. Strategia Ilfovului va ține cont obligatoriu de strategia națională de dezvoltare. De fapt, strategia națională va ține cont de direcțiile europene, noi vom ține cont de strategia națională și așa mai departe. Importantă și relevantă pentru mine este relația cu Bucureștiul.

 

Rep: Dacă se va pune problema desființării Ilfovului ca județ și integrării lui, împreună cu Bucureștiul, într-o metropolă, cât de utilă vă mai este această strategie? Ce puteți păstra și la ce veți renunța din acest plan?

Marian Petrache: Nu așa trebuie să se pună problema. Acum nu o să așteptăm până se formează regiunea. O strategie de dezvoltare este absolut obligatorie în acest moment. Atragerea investitorilor se poate face numai în baza unei strategii, iar strategia, așa cum am spus, va ține cont și de nevoile Bucureștiului.

 

Rep: Care este poziția Dvs. față de proiectele privind înființarea Zonei Metropolitane București?

Marian Petrache: Este o necesitate, dar atunci când vor începe discuțiile trebuie să plecăm de la necesitatea apariției acestei metropole și nu de la modul de conducere a acestei metropole.

 

Rep: Care este, în acest moment, susținerea de care beneficiază noua Strategie de Dezvoltare a Județului Ilfov, din partea consilierilor judeţeni, a primarilor, a partidelor politice?

Marian Petrache: Am făcut caiet de sarcini pentru a alege firma de consultanță care va lucra la această strategie. Apoi vom alege temele pe care trebuie să se dezvolte acest județ, ținând cont de strategia națională şi de ceea ce vrea Uniunea Europeană. Vor fi abordate cele mai importante teme: sănătate, învățământ, transport și, cum am spus, dezvoltarea economică.

 

Rep: Implementarea acţiunilor strategice prevăzute în Cadrul Strategic Național de Referință, prin diferitele programe operaționale, urmărește dezvoltarea infrastructurii de bază la standarde europene. Aici intră, printre altele, lucrările de aducțiune de apă, canalizare, colectarea deșeurilor etc. Care este, pe aceste coordonate, actuala situație în Ilfov?

Marian Petrache: Din păcate, după părerea mea, au fost pierdute două mandate. Mandatul 2004 – 2008, care trebuia să pregătească județul Ilfov pentru perioada 2007 – 2013 şi mandatul 2008 – 2012, care a avut rezultate slabe. De ce spun lucrul acesta: din cele 40 de localități ale județului, doar opt au intrat în master-planul pentru dezvoltarea rețelei de apă și canalizare și niciuna nu era intrată în master-planul pentru gestionarea deșeurilor menajere. Astăzi facem master-planul pentru perioada 2014 – 2020. Va conține minim 35 de localități din 40. Lipsesc cele care au realizată această problemă, adică Otopeni, Voluntari etc. Iar la gestiunea deșeurilor vor fi tot 35.

 

Rep: Sunt, cu adevărat, gropile de gunoi din Ilfov ecologice, așa cum cer criteriile europene?

Marian Petrache: Așa cum cer criteriile europene, nu sunt. Iar ideea de bază este acum ca aceste gropi să se restrângă tot mai mult. Tehnologiile moderne duc spre incinerarea deșeurilor sau, mai nou, pentru producerea de biogaz.

 

Rep: Având în vedere coordonatele Strategiei, care sunt resursele cu care veţi încerca să o aplicați?

Marian Petrache: Întrebare grea. Din păcate, la acest moment, aș putea să spun că Ilfovul este în stare de faliment, fără să încerc să sperii pe cineva. Avem până în 1.000 de miliarde (vechi) datorii la bănci, împrumuturi făcute anterior, și peste 1.200 de miliarde, alte datorii. Va fi o problemă să creăm fondul cu care vom rostogoli banii europeni. Am cerut Departamentului Economic să-mi facă o analiză pe viitoarele bugete, până în 2016, ale Consiliuuli Județean, astfel încât să ne dăm seama de cât mai avem nevoie pentru proiectele europene. O să facem rost de ei…

 

Rep: Fondurile structurale pot fi incluse în această categorie a resurselor? În acest moment nu există, nici la nivel național, nici la nivelul UE, Cadrul Strategic de Referinţă care să prefigureze, la un nivel minim, cel puțin, priorităţile de intervenţie pentru viitoarele finanțări.

Marian Petrache: Ciclul financiar 2014 – 2020 nu se aseamănă deloc cu cel care a fost în 2007 – 2013. Va fi o cu totul altă abordare.

 

Rep: O problemă semnalată de locuitorii tuturor localităților ilfovene este legată de transportul în comun și legătura cu Capitala. Există voci care susțin că transportul cu maxi-taxi este o afacere ”profund viciată” în Ilfov căreia nu prea i se poate pune capăt. Care este soluţia Dvs.? Mai este de actualitate înființarea unei regii proprii de transport în comun?

Marian Petrache: Înființarea unei regii proprii de transport pentru județul Ilfov nu este de actualitate și nu a fost niciodată de actualitate. A fost doar o situație de tocat bani. Adică în loc să alocăm bani pentru dezvoltarea județului i-am arunca în aer. Sunt de acord că este o problemă la nivelul județului Ilfov. Am câteva idei, dar încă nu vreau să vorbesc public despre ele, pentru că mai întâi trebuie să discut cu partenerul nostru de bază, Bucureștiul. O relație care a fost făcută acum câțiva ani ne-a adus o datorie de peste 1.200 de miliarde de lei (vechi) către București. Nu vreau să mai trecem prin asemenea situații.

 

Rep: Recent, ministrul Educației vorbea despre posibilitatea ca administrarea liceelor să fie preluată de consiliile județene. Care este poziţia Dvs. față de această propunere? Care este susţinerea pe care CJ Ilfov o acordă în acest moment şcolii ilfovene?

Marian Petrache: Toată lumea se întreabă cum e posibil ca Ilfovul să fie pe ultimul loc în clasamentul promovabilității la nivel național.Cei mai buni elevi din Ilfov pleacă şi învață în București. Având în vedere poziționarea noastră, dar și capacitățile noastre financiare și posibilitatea de a aduce profesori buni și foarte buni în județ, poate că nu ar trebui să avem licee în județ. Eventual școli postliceale. Dar nu licee. Până la clasele I – VIII Ilfovul este județul care are cele mai bune dotări.

 

Rep: Ați ajuns în această funcție printr-o candidatură politică, deşi campania Dvs. s-a bazat mai mult pe conturarea unui tehnician, dată fiind experienţa administrativă pe care o aveţi. Cât din deciziile pe care le luaţi ca preşedinte al Consiliului Judeţean sunt afectate de politică şi care este încărcătura de tehnician?

Marian Petrache: Cei care mă cunosc știu că sunt un om care nu poate fi controlat politic. În același timp, societatea democratică înseamnă pluripartitism și existența partidelor politice. Bineînțeles că gândirea mea politică corespunde cu cea a partidului din care provin. Sunt liberal, am o gândire liberală şi conduc într-un mod liberal. Cred în inițiativa privată, cred în om, în individ, cred în concurență. Cred că putem să facem mai mult. – a consemnat Antuanela Roşioru

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here