Acasă Politic SUSȚINERE PUTERNICĂ A LUI IOHANNIS DIN PARTEA SUA

SUSȚINERE PUTERNICĂ A LUI IOHANNIS DIN PARTEA SUA

DISTRIBUIȚI

Eveniment istoric pentru Romania 

Aflat în vizită oficială peste Ocean, președintele României a primit cadou de la președintele Trump o vază inscripționată cu ”The White House” iar el a oferit cadou o copie a spadei lui Ștefan cel Mare.Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit ieri, la Casa Albă, cu omologul său American, Donald Trump. ”Împreună ne-am decis să ne facem parteneriat strategic mai puternic, mai bun, mai trainică. Acest lucru va duce în curând la un schimb economice sporite de comerţ şi mai bine. Îi mulţumesc preşedintelui Donald Trump pentru un sprijin puternic pentru statul de drept şi lupta împotriva corupţiei în România”, a scris Iohannis pe Facebook.Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la conferinţa de presă comună cu Donald Trump, că în cadrul întâlnirii pe care au avut-o la Casa Albă el a menţionat şi aspectul privind vizele pentru români şi, cel mai probabil, se va avansa în această privinţă, în condiţiile în care există tot mai mulţi cetăţeni care vin din România în Statele Unite ale Americii. Donald Trump a afirmat, în schimb, că nu s-a discutat despre programul Visa Waiver.

”Am menţionat acest aspect, dar l-am menţionat şi în timpul altor întâlniri pentru că este important pentru noi, este important pentru românii care vor să vină în SUA. Tot mai mulţi oameni vin din România în SUA, unii vin ca turişti, unii vin pentru afaceri, cei care vin pentru afaceri ar trebui încurajaţi. Aşa că problema vizelor ar putea fi important să o discutăm şi probabil că vom avansa în această privinţă”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat dacă în cadrul întâlnirii de la Casa Alba a discutat şi despre programul Visa Waiver.

Președintele Iohannis a plecat, vineri, de la Casa Albă după ce a discutat o oră cu omologul său american, Donald Trump, în Biroul Oval. Președintele roman a semnat în cartea de onoare.

Conferința de presă desfășurată vineri la Casa Albă în prezența președinților Trump și Iohannis a suscitat un interes peste așteptări și ecouri pe măsură. Ce nu s-a văzut în transmisiunea directă a fost efortul jurnaliștilor români de a fi cât mai eficienți într-un moment de maxim interes, dar și tensiune.

Reporterul TVR, de exemplu, a reușit ceea ce liderii NATO nu au fost în stare – titra presa internațională, prezentând imaginea Ramonei Avramescu (TVR) care, printr-o întrebare bine plasată, l-a determinat pe liderul de la Casa Albă să confirme clar angajamentele generate de articolul 5 al Acordului NATO, privind protecția statelor membre. Lucru pe care îl solitaseră și membrii delegațiilor alianței la recentul summit de la Bruxelles, dar Trump evitase să se pronunțe tranșant.

Peşedintele SUA a avut un discurs ferm în privinţa luptei împotriva corupţiei din România. Republicanul a lăudat anticorupţia din ţara noastră, dar şi pe preşedintele român. Într-un moment în care în țară se vorbește despre schimbarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, Trump dă un mesaj clar din SUA. ”Susţinem şi vom susţine lupta împotriva corupţiei. Munceşte foarte mult preşedintele dvs. Va câştiga această luptă. Îl susţinem puternic. Sunt mulţi investitori americani care merg în România şi investesc acolo. Merg foarte mulţi, deci este un progres. Sunt felicitări pe care le meritaţi. Oamenii din România iubesc Statele Unite”, a spus Trump.

COZMIN GUȘĂ DESPRE ENGLEZA PERFECTĂ A LUI KLAUS IOHANNIS

”Toată lumea a văzut doi oameni care au origine germană”

Întâlnirea dintre preşedintele României și cel al SUA a fost lăudată și de consultantul politic Cozmin Gușă, acesta susținând că evenimentul intră în categoria întâlnirilor istorice, catalogând conferința de presă drept senzațională”. Totodată, Gușă a mai spus că, în acest moment, s-a reînoit parteneriatul strategic dintre SUA și România, pe care, în trecut ”s-a așezat praful”.

”În primul rând am un epitat legat de această conferință de presă: Senzațional!, în sensul profund consolidat al termenului”, a declarat consultantul politic la scurt timp după încheierea conferinței de presă de pe peluza Casei Albe, completând că în acest moment se schimbă ”jocul dezbaterii problemelor internaționale”.

Gușă a comentat, în trei puncte, întâlnirea dintre președintele SUA și cel al României. ”Pe lângă senazțional mai vreau să spun un lucru care practic este un triptic, cele trei picioare care susțin o masă a colaborării și care sunt date de niște situații și gesturi.

Toată lumea a văzut doi oameni care au origine germană. Este un detaliu care nu o să scape al geopoliticienilor. Acea origine germană a lui Trump cu originea lui Iohannis reprezeintă un liant”, susține consultantul politic Cozmin Gușă. ”Al doilea element care pe mine m-a făcut să fiu foarte atent la ceea ce urmează a fost bătaia pe umăr. Trump l-a bătut pe umăr pe Iohannis ca pe un camarad, ca pe un tovarăș de luptă, ca pe cineva pe care te bazezi”, a continuat consultantul politic.Cozmin Gușă a subliniat că, în acest moment, parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite ale Americii s-a reînnoit. ”Al treila element pentru Iohannis și România este engleza impecabilă cu care Iohannis a vorbit în fața jurnaliștilor. O engleză pe care niciun președinte de stat nu a mai avut-o. Putem să discutăm și despre conținutul discursului lui Iohannis. A fost un discurs consolidat, relaxat. A dovedit că este jucător. Acest triptic informal, apropo de originea comună a celor doi, bătaia pe umăr și engleza impecabilă a lui iohannis, așează această întâlnire în categoria întâlnirilor istorice, care dă de înțeles că parteneriatul strategic a fost reînnoit, pentru că se cam așezase praful pe el”, a adăugat Gușă. – P.M, foto – Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here