Acasă Economie Taxe imense pentru pescuit  

Taxe imense pentru pescuit  

DISTRIBUIȚI

taxe pescuitPotrivit unui proiect de act normativ întocmit de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA), taxa pentru eliberarea licențelor și a permiselor de pescuit, inclusiv pentru elevi și pensionari, va crește de cel puțin cinci ori.

O veste proastă primesc pescarii sportivi care vor trebui să achite 150 de lei pentru eliberarea/vizarea permisului, față de 30 de lei, cât este în prezent. O veste și mai proastă primesc pensionarii pasionați de pescuit, care în prezent sunt scutiți de taxă, dar care vor trebui să plătească 100 de lei pentru eliberarea/vizarea permisului de pescuit sportiv. Și pentru elevi și studenți, taxa va crește de la 10 la 100 de lei pe an. Permisele de pescuit sportiv sunt valabile pe toate cursurile de apă, inclusiv pe Dunăre, precum și pe bălțile interioare, aflate în administrarea statului.

Potrivit documentului, emiterea autorizației de pescuit comercial, cu caracter temporar, pentru o cantitate de pește de până la 10 tone, crește de la 200 de lei la 500 de lei, în timp ce autorizația pentru o cantitate care depășește 50 de tone se majorează de patru ori, de la 500 de lei la 2.000 de lei. Majorări consistente vor fi și pentru autorizațiile privind capturarea pentru reproducere a sturionilor, în vederea repopulării Dunării cu aceste specii, și pentru care pescuitul, atât cel comercial, cât și cel sportiv, este interzis. Astfel, pentru emiterea autorizației de capturare a femelelor de morun, taxa va fi de 3.000 de lei pe exemplar (față de 500 lei/kg de icre extrase, cât este în prezent), pentru capturarea masculilor de morun taxa va fi de 1.500 de lei/exemplar (față de 400 de lei/kg de lapți extrași), la nisetru, taxa va fi de 1.000 de lei/exemplar pentru femelă și de 500 de lei pentru mascul ș.a.m.d.

Pentru ambarcațiunile mai mari de 15 metri, taxa de licențiere va fi de 1.000 de lei, iar pentru cele de 15 metri sau mai mici, taxa de licențiere va fi de 200 de lei pe an. – CĂLIN MATEI

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here