Acasă Economie Tendință de creștere a traficului ilicit cu țigarete în zona de sud

Tendință de creștere a traficului ilicit cu țigarete în zona de sud

DISTRIBUIȚI

Piața neagră a țigaretelor scade ușor în ianuarie 2024 până la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu 8,5% la finele anului 2023, conform studiului realizat de compania de cercetare Novel.

 „În luna ianuarie, cea mai mare scădere a contrabandei se înregistrează în nord-est, cu 10,5 p.p. până la 19,2%. Cu toate acestea, regiunea continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete. În ianuarie, singura regiune în care piața neagră crește semnificativ este sud, cu 4,1 p.p. până la 10,4%. Majorarea este corelată cu apariția ca sursă de proveniență a Bulgariei, începând de anul trecut. Ca proveniență, cea mai mare pondere o deține Duty Free (peste 40%), urmată de Moldova (21,6%), Cheap Whites (13%) și Bulgaria (12,8%)”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Potrivit platformei Stopcontrabanda.ro, de la începutul anului, în zona de sud a României au fost capturate peste 10 milioane de țigarete de contrabandă, cea mai mare cantitate de țigarete capturate la nivel național în această perioadă. Este semnalată o tendință de creștere a traficului ilicit de produse din tutun din statele din sudul țării (Bulgaria, Turcia), unde prețul țigaretelor este semnificativ mai mic. ”Bugetul de stat al României pierde circa 2 miliarde de lei anual din cauza contrabandei cu tutun și orice punct procentual în minus al nivelului contrabandei poate însemna creșteri ale veniturilor la bugetul statului din activitatea actorilor legitimi, care trebuie însă susținută prin măsuri fiscale predictibile și echilibrate”, a declarat Ileana Dumitru, Director relații externe al Ariei Europa de Sud Est, BAT

Potrivit site-ului Poliției de Frontieră, în 2023 s-a înregistrat cel mai mare volum de țigarete capturate în ultimii 5 ani, iar față de anul 2022, constatările au crescut cu 40%. Astfel, au fost confiscate peste 5,5 milioane pachete de țigări, aproape 17 tone de tutun și 31 de tone tutun de narghilea. În acest context au fost destructurate 3 grupuri infracţionale organizate, în care erau implicate 47 de persoane.

Anual, companiile de tutun, mari contribuabili, virează la bugetul statului circa 20 miliarde lei, reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții.

2 COMENTARII

  1. […] Piața neagră a țigaretelor scade ușor în ianuarie 2024 până la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu 8,5% la finele anului 2023, conform studiului realizat de compania de cercetare Novel.  „În luna ianuarie, cea mai mare scădere a contrabandei se înregistrează în nord-est, cu 10,5 p.p. până la 19,2%. Cu toate acestea, regiunea continuă să […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here