Acasă Info Local TRAGEDIE! 30 DE MORȚI ȘI 162 GRAV RĂNIȚI LA FOSTA FABRICĂ PIONIERUL...

TRAGEDIE! 30 DE MORȚI ȘI 162 GRAV RĂNIȚI LA FOSTA FABRICĂ PIONIERUL DIN BUCUREȘTI ÎN URMA UNUI CONCERT ROCK NEAUTORIZAT!

DISTRIBUIȚI

incendiu clubfoto 1 MAI Colectiv27 DE MORȚI ȘI 162 GRAV RĂNIȚI LA FOSTA FABRICĂ PIONIERUL DIN BUCUREȘTI ÎN URMA UNUI CONCERT ROCK NEAUTORIZAT!

TREI ZILE DE DOLIU NAȚIONAL ÎN URMA TRAGEDIEI DIN CLUBUL COLECTIV!

La 30 octombrie, la puțin timp după orele 22.30, în clubul Colectiv din Capitală, fosta fabrică Pionierul, a avut loc una dintre cele mai mari tragedii din țară, 27 de persoane pierzându-și viața și 162 suferind arsuri foarte grave în urma unui concert rock unde a avut loc și un foc de artificii. Răniții au ajuns la mai multe spitale de urgență din București. Spectacolul, așa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor în București, inclusiv în parcuri, nu a avut autorizație din oartea ISU București-Ilfov.

La intervenţie au participat peste 60 de autospeciale de intervenție (ambulanțe, SMURD, mașini de pompieri, ATVM), precum şi echipaje ale ISU Bucureşti – Ilfov, alături de forţe ale poliţiei şi jandarmeriei. Totodată, la fața locului a fost amplasat un spital mobil aparținând Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

 Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, și secretarul de Stat Raed Arafat au ajums imediat la fața locului. MAI a activat Codul Roşu de Urgenţă. Sâmbătă dimineața s-ainalizat intervenția forțelor Ministerului Afacerilor Interne pentru salvarea persoanelor surprinse de incendiului din zona centrală a Capitalei. Zona este securizată pentru a putea permite procurorilor și echipelor de criminaliști să efectueze cercetarea la fața locului.

Toate persoanele care necesitau îngrijiri medicale au fost deja transportate cu ambulanțe și echipaje SMURD la mai multe spitale din București. Primul apel la 112 a fost înregistrat la ora 22.36, iar primele echipaje medicale de intervenție au ajuns la fața locului la 22.43.

La intervenție au fost mobilizate toate forțele MAI, iar la Guvern este monitorizată întreaga situație de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență care funcționează 24 de ore din 24.

Vicepremierul Gabriel Oprea a anunțat că a solicitat sprijinul Ministerului Apărării Naționale pentru utilizarea Spitalului Militar Central dacă situația o impune.

Gabriel Oprea și Raed Arafat au fost deja la Spitalul de Urgență Floreasca, la Spitalul Municipal și la Spitalul de Arși, unde au fost internate 93 de persoane rănite, pentru a se asigura că există capacitatea de intervenție necesară în astfel de situații de criză.

 La orele 8.00, 162 de persoane au fost transportate la Spitalul Floreasca, Spitalul de Arși, Elias, Spitalul Militar, Sf. Pantelimon, Spitalul Județean Ilfov, Sf. Ioan, Bagdasar, Spitalul Municipal, Spitalul Colțea, Budimex și Spitalul Grigore Alexandrescu.

Sâmbătă, 31 octombrie a.c., la orele 7.00, a fost convocat Comitetul  Național pentru Situații Speciale de Urgență, unde sunt reprezentate toate ministerele și autorități centrale cu competențe în astfel de situații.

În deschiderea şedinţei, vicepremierul Gabriel Oprea a transmis un mesaj de solidaritate cu familiile îndoliate, exprimându-şi speranţa că viaţa persoanelor rănite, care acum se află internate în spitale, va fi salvată. În cadrul ședinței au fost prezentate informări din partea tuturor instituţiilor abilitate în gestionarea situaţiei şi a fost analizat modul în care au decurs operaţiunile pentru salvarea de vieţi omeneşti. Efectivele Ministerului Afacerilor Interne şi ale Ministerului Sănătăţii  au intervenit pentru pentru salvarea de vieţi omeneşti şi stingerea incendiului. În această misiune au acţionat peste 500 de forţe – pompieri, jandarmi, poliţişti şi echipaje medicale.

Actualizare orele 8.00

Echipajele de intervenţie au acţionat cu 75 de autospeciale ale ISU Bucureşti – Ilfov, dintre care 11 cu apă și spumă, 3 de descarcerare, 3 pentru transport victime multiple, 2 spitale mobile, 2 autoscări, precum și 57 de autospeciale SMURD și ambulanțe. Acestora li s-au adăugat maşinile poliţiei şi jandarmeriei care au asigurat fluidizarea traficului pentru deplasarea ambulanţelor. Vicepremierul Gabriel Oprea a mulţumit pompierilor, medicilor şi paramedicilor, poliţiştilor şi jandarmilor care s-au mobilizat pentru intervenţia de salvare şi a apreciat solidaritatea manifestată de foarte mulţi cetăţeni care şi-au exprimat intenţia de a ajuta persoanele rănite.

La orele 12.30, Guvernul va decreta trei zile de doliu național, începând de sâmbătă, 31 octombrie.

Familiile victimelor pot obține informații suplimentare despre starea acestora sunând la următoarele numere de telefon puse la dispoziție de Ministerul Afacerilor Interne: 021/2069291, 021/3130605, 021/2069283, 021/2648704, 021/2648525, 021/2069375 și 021/3122547.

Actualizare orele 9.00

Tragedia s-a produs după showul susținut de trupa Goodbye To Gravity, pentru care organizatorii au pregătit materialele pirotehnice, screi Libertatea. Flăcările au cuprins un stâlp din club și s-au extins cu repeziciune, din cauza spațiului mic și a materialelor din jurul scenei. Tavanul s-ar fi prăbușit peste tinerii aflați în club. De altfel, varianta materialelor pirotehnice folosite în acel spațiu închis se confirmă și din anunțul publicat anterior de organizatori:

”Goodbye To Gravity: Lansare ‘Mantras of War’ la Club Colectiv

Intrarea este liberă, iar accesul publicului în club se face începând cu ora 20:30.

Concertul va beneficia de un show de lumini customizat, precum și de efecte pirotehnice și decoruri special create pentru a reda atmosfera SF a artwork-ului. Nu vor lipsi invitați speciali, un after-party de Halloween marca GTG și multe alte surprize!

Accesul la concert va fi liber, iar CD-ul ‘Mantras of War’ precum și merch-ul, special creat pentru acest eveniment, vor fi disponibile la prețuri promoționale.

”Este o etapă foarte importantă pentru noi”, spunea basistul Alex Pascu. ”Suntem foarte mândri de acest album, iar lansarea va fi un eveniment cu adevărat special pentru fanii rock din România”.

”Cu siguranță va fi un concert unic, cu un setlist extins, ce va cuprinde cele mai bune piese de pe cele două albume ale noastre”, adauga vocalistul Andrei Găluț”, se arăta în comunicatul de presă al trupei, înainte de producerea tragediei.

 

”AM VĂZUT BĂIEȚI ARȘI, TREMURÂND ÎN STARE DE ȘOC, FETE PLÂNGÂND, ASISTENTE FUGIND DEZORIENTATE CU PUNGILE DE PLASMA!”

Jurnalistul Costin Ștucan povestește:”Am fost acolo, dar n-am fost în stare să scot telefonul din buzunar. Am văzut paramedici făcându-i masaj cardiac cu rândul unui tânăr întins inert pe o targă, în timp ce prietena voia să-l aducă înapoi frecându-i disperată palma. Am văzut alți paramedici, și alții pompând mecanic cu palmele în sternul altor tineri care nu se vedeau. Am văzut băieți arși, tremurând în stare de șoc, fete plângând, asistente fugind dezorientate cu pungile de plasmă. Zeci de salvări, zeci de mașini de pompieri.

N-a fost explozie. Conform celor care apucaseră să iasă, spectatorii au aprins artificii, iar buretele care antifona peretele clubului a luat foc. O jandarmeriță de 25 – 26 de ani mărturisea că n-a văzut niciodată așa ceva. Pomenea despre 20 de persoane fără puls.

Reuters: Cele mai ucigătoare incendii în cluburile de noapte din lume au fost provocate de focurile de artificii

AMBUSCADĂ DE NEDESCRIS

Un incendiu şi o explozie într-un club de noapte din Bucureşti a ucis 27 de persoane şi a rănit 155 (numărul răniților era neactualizat – n.r.) în timpul unui concert rock însoţit de focuri de artificii vineri seara, au anunţat oficiali guvernamentali români şi martori, relatează sâmbătă agenţia Reuters, care aminteşte că unele dintre cele mai ucigătoare incendii în cluburile de noapte din lume au fost provocate de focurile de artificii.
Într-unul din cele mai grave dezastre în capitală în ultimele decenii, aproximativ 400 de persoane, majoritatea tineri adulţi, s-au călcat în picioare pentru a ieşi din clubul de la subsolul unei fabrici din perioada comunistă, plin de fum.

Mai mulţi martori au declarat că au fost focuri de artificii în interiorul clubului. Pagina de Facebook a Clubului Colectiv anunţase că concertul va fi însoţit de efecte pirotehnice. Un pilon şi tavanul clubului au fost cuprinse de flăcări şi apoi s-a produs o explozie urmată de un fum greu, au declarat martorii. Imaginile TV arătau ofiţeri de poliţie şi paramedici încercând să resusciteze tineri culcaţi pe trotuar în timp ce se auzeau sirenele
ambulanţelor care veneau în număr tot mai mare la faţa locului.

”A fost o busculadă de oameni care s-au repezit să iasă din club”, a declarat pentru Reuters un bărbat care a scăpat fără pantofi. O tânără care a ieşit din spital după leziuni minore a descris cum clubul a fost cuprins de flăcări. ”În cinci secunde întreg tavanul ardea. În următoarele trei, ne-am grăbit spre singura uşa”, a declarat ea postului de televiziune Antena 3. Victimele au fost internate în 10 spitale din Bucureşti, a declarat Raed Arafat, secretar de Stat în Ministerul de Interne. Viceprim-ministrul Gabriel Oprea a declarat că o anchetă asupra cauzelor incidentului este deja în curs de desfăşurare, iar ministrul Sănătăţii a lansat un apel public pentru donare de sânge, notează Reuters.

Preşedintele României Klaus Iohannis a declarat într-un comunicat: ”Doresc să vă asigur de tot sprijinul forţelor de salvare şi vă cer să aveţi încredere că ele depun toate eforturile pentru a limita impactul acestei catastrofe”.

Unele dintre cele mai ucigătoare dezastre în cluburile de noapte din lume au fost provocate de focurile de artificii, aminteşte agenţia Reuters. În 2013, în clubul de noapte Kiss din oraşul Santa Maria în sudul Braziliei, un grup muzical a folosit focuri de artificii în timpul unui spectacol şi sistemul de izolare acustică a luat foc, ucigând cel puţin 241 de oameni, majoritatea asfixiaţi, au declarat anchetatorii.  Focurile de artificii au fost de asemenea responsabile pentru incendiile din cluburile de noapte din oraşul Perm (Rusia) care a ucis 156 de oameni în 2009 şi Buenos Aires (Argentina) în 2004 – 194 de morţi.

La briefing-ul de la Palatul Victoria a participat si ministrul Sanatatii, Nicolae Bănicioiu, care a anuntat ca sambata la ora 12.30 va fi o sedinta de Guvern si ca Executivul, care are acest prerogativ, va propune trei zile de doliu national. Intrebat daca este nevoie de suplimentari de fonduri pentru gestionarea situatiei, Banicioiu a raspuns ca ”in momentul de fata ne descurcam, pana acum toate au fost sub control”

Nu a fost nicio explozie: Artificiile au sarit pe un stalp imbracat in burete si in cateva secunde focul s-a extins!

 

Pe Facebook a apărut o fotografie cu momentul în care s-a declanșat incendiul. Pe retele de socializare au aparut imagini din clubul Colectiv cu artificiile de la care a pornit incendiul. Vlad Busca explica pe Facebook cum artificiile au sarit pe un stalp imbracat in burete si in cateva secunde focul s-a extins.

”Legat de incident, nu a fost nicio explozie ci artificii simple care au sarit pe stalpul din fata, asta e poza. In 5 secunde a ars tot buretele, in 30 de secunde cred ca ardea tot”, a scris acesta.

 CLUBUL A FOST CONTROLAT ÎN URMĂ CU ZECE ZILE

”La data de 21.10.2015, inspectorii din cadrul Direcției Inspecție și Control – Serviciul Inspecție Comercială au efectuat un control tematic la operatorul economic sus-menționat care desfășura activitate de alimentație publică, conform Certificatului Constatator eliberat în data de 03.10.2014. În urma verificării documentelor s-a constatat că societatea deține Acord de Funcționare nr.3909/14.01.2015 (valabil până la data de 14.01.2016) și Autorizație de Funcționare nr.369/14.01.2015 (valabilă pe anul în curs). De asemenea, operatorul deține Contract de locațiune nr.124/30.09.2014 cu valabilitate până la data de 01.10.2017.

Urmare a controlului efectuat s-a mai constatat că societatea desfășura activitate de alimentație publică cu personal necalificat în domeniul alimentar, faptă ce contravine prevederilor O.G. nr. 99/2000, rep., motiv pentru care a fost sancționată contravențional cu amendă

Având în vedere dimensiunile tragediei, pentru a veni în sprijinul victimelor, în zorii zilei de 31 octombrie a.c., începând cu orele 8.00, întregul efectiv al Poliției Locale Sector 4 s-a deplasat la Centrul de Transfuzii Sanguină București, pentru a dona sânge”.

PREȘEDINTELE KLAUS IOHANNIS: UN MOMENT TRIST PENTRU NAȚIUNEA NOASTRĂ

”Sunt cutremurat și profund îndurerat de tragicul eveniment care s-a produs în această seară (n.r. vineri seara) în centrul Capitalei. Este un moment foarte trist pentru noi toți, pentru națiunea noastră și pentru mine personal. În aceste momente dureroase, îmi exprim întreaga compasiune și solidaritate față de familiile celor afectați de această tragedie. Totodată, asigur familiile afectate de acest eveniment zguduitor de întregul sprijin al celor implicați în operațiunile de salvare și îi rog să aibă încredere că instituțiile responsabile depun toate eforturile pentru ca efectele catastrofei să fie cât mai limitate. Vă chem pe toți să fim alături de familiile îndurerate și să dăm dovadă de solidaritate și de compasiune.”, anunță președintele. – foto. MAI, Libertatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here