Acasă Editorial Triunghiul crizei: opțiunile Dragnea, Dăncilă, Iohannis

Triunghiul crizei: opțiunile Dragnea, Dăncilă, Iohannis

DISTRIBUIȚI

Sorin Roșca Stănescu

Klaus Iohannis a primit un nesperat cadou politic. O nouă criză servită pe tavă. Care nu-i va mai putea fi prea mult imputată. În privința guvernării, există trei opțiuni. Opțiunea Dragnea. Opțiunea Dăncilă. Iar acum are și președintele o opțiune. Dacă diferențele sunt prea mari, criza politică în anul dublelor alegeri e un fapt împlinit.

Ne reamintim cu ușurință. Pentru că a trecut prea puțin timp ca să uităm. Liviu Dragnea a decis să o pună cap de listă la europarlamentare pe Rovana Plumb. Și să mai pluseze cu încă un candidat membru al Guvernului. Consecința logică a fost scoaterea acestora din dispozitivul Executivului. Și, prin urmare, remanierea. Un excepțional pretext pentru a-l mătura de la Justiție pe Tudorel Toader. Devenit indezirabil. Mai mult decât atât. Liderul PSD a anunțat o remaniere extinsă. Prin restructurarea Guvernului în Parlament. Ne așteptam, prin urmare, la o listă mult mai lungă. Și la o mișcare fulger. Asta dacă Liviu Dragnea ar fi jucat singur.

În această ecuație a intrat în mare viteză și Viorica Dăncilă. Ca premier al României, în mod firesc, este preocupată de supraviețuirea Guvernului. Dar, înainte, de stabilitatea acestuia. O remaniere extinsă executată prin Parlament presupune o altfel de aritmetică a majorității, decât trecerea unor legi în prealabil negociate cu UDMR și grupul minorităților. Iar Dăncilă nu a vrut să riște. În al doilea rând, în calitate de prim-ministru, conduce președinția rotativă a Uniunii Europene. Operațiune de amploare, în plină desfășurare. Dăncilă nu avea și nu are niciun interes ca președinția să fie scurtcircuitată printr-o remaniere extinsă și, eventual, printr-o criză guvernamentală. În fine, doamna Dăncilă are și calitatea de președinte executiv al PSD. Omul care vine imediat ierarhic după Liviu Dragnea. Piesa de rezervă în cazul unei avarii majore. Încă un motiv pentru a-i pune talpă președintelui PSD.

A treilea jucător în această mișcare intempestivă a remanierii este Klaus Iohannis. Aflat de unul singur în stil donquijotesc în plină campanie prezidențială. Desigur, mascată. Orice avarie a Guvernului, orice avarie în interiorul majorității, orice avarie la vârful PSD îi vine mănușă. Și, ca atare, tot ce are de făcut e să arunce benzină peste un incendiu provocat de alții. Iar operațiunea de tip piroman a început. Îi refuză pe toți candidații propuși la remaniere.

Ei bine, acestea sunt doar premizele noului război politic. Pentru că în realitate situația se complică iar produsul rezultat este de tip exploziv. De voie, de nevoie, Dăncilă a acceptat remanierea, dar a pus o condiție. Să aibă loc după europarlamentare. Dragnea nu a fost de acord. A bătut din picior. Și a declanșat operațiunea instantaneu. Mergând cu mâna întinsă la Cotroceni. Iar președintele atât a așteptat. A respins toate propunerile în bloc. Așteptând următoarea greșeală a adversarului. Telenovela a continuat. Prin insistența lui Dragnea de a proceda la o restructurare a Guvernului prin Parlament, concomitent cu remanierea, în condițiile în care pe listă erau aceiași candidați respinși de Iohannis. Toate ingrendientele unui conflict constituțional de mari proporții. În timp ce Iohannis aștepta calm, Dăncilă l-a scurtcircuitat pe Dragnea. Cu sprijinul UDMR și al celorlalte minorități. Care au transmis avertismente severe legate de această procedură.

Unu-zero pentru Dăncilă în meciul cu Dragnea. Finalizarea remanierii sau declanșarea restructurării au fost amânate pentru după sărbătorile pascale. Dar premierul vrea mai mult. Vrea încă un răgaz. Până după europarlamentare. Dragnea însă se grăbește. Și urmează să se joace setul următor. Cine va avea câștig de cauză?

Greu de răspuns. Ceea ce știm însă cu certitudine e că din acest triunghi al noii crize guvernamentale, care se poate transforma chiar într-o criză politică, mai face parte și Klaus Iohannis. Care acum are posibilitatea să bage un ditamai drugul prin spițele majorității. Și să dea peste cap toată căruța. Cred că în această săptămână vom afla ce se pune la cale. Iar ce se pune la cale este rezultatul unor linii de forță care se confruntă mai mult sau mai puțin explicit. Singurul personaj politic care nu poate pierde din această confruntare este Klaus Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here