Acasă Editorial TVA-UL A SCĂZUT, PREȚURILE AU CRESCUT

TVA-UL A SCĂZUT, PREȚURILE AU CRESCUT

DISTRIBUIȚI

foto click 

 

Cătălin DRAGOMIR

 

Toate televizunile și site-urile de știri s-au întrecut în a anunța scăderea, de la începutul lui 2016, cu patru la sută a taxei pe valoare adăugată (TVA) urmată de scăderi de prețuri. La jumătatea anului trecut, când Guvernul Ponta anunța reducerea la nouă procente a TVA pentru alimente și alte produse de bază, s-a simțit, câteva luni, această scădere. Pentru că era efectul firesc al măsurilor fiscale anunțate de guvern și așteptate de toată lumea.

Acum însă, nu numai că prețurile nu au scăzut, dar unele dintre ele au și crescut, comercianții mergând doar pe logica și interesele proprii, cu accent pe maximizarea profitului. Inflația ”pe minus” și scăderea TVA nu contează. Doar propaganda privind reducerea prețurilor ”la toate produsele”… În 2015, Guvernul Ponta era cel care primea laudele. Acum rolul a fost preluat de Cabinetul Cioloș.

La adăpostul sărbătorilor, cu o publicitate agresivă care te stimulează să cumperi orice, oricât, cumpărătorii aproape că nu observă că sunt produse care s-au scumpit în loc să se ieftinească. Vrăjiți de ”spiritul sărbătorilor”, majoritatea spun că un leu în plus nu mai contează.

Pe același ”principiu” – ”Ce domnule, stai în 25 de bani? Ești om serios!” – românii ”se jenează” în magazine când vânzătorul, fără jenă, scotocește – ca și când l-ar inventa atunci –  după mărunțișul pe care trebuie să-l dea rest. Dar niciunul nu se gândește că dacă rețeta se repetă la 100, 200, 500 de cumpărători într-o zi, timp de 30 de zile într-o lună, ce sumă ”donează” în buzunarul unei persoane față de care nu au nicio obligație. Suflet larg românul ăsta! Dar și naiv! Mai ales de sărbători!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here