Acasă Politic UK: Se cere prelungirea termenului de înregistrare pentru românii din străinătate care...

UK: Se cere prelungirea termenului de înregistrare pentru românii din străinătate care vor să voteze

DISTRIBUIȚI

Ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, face apel la Guvern și la Autoritatea Electorală să aprobe prelungirea termenului de înregistrare a românilor din străinătate, pentru votul prin corespondență, precum și pentru solicitarea înființării secțiilor de votare.

”Mă simt dator să fac apel la Guvernul României și la Autoritatea Electorală Permanentă să aprobe prelungirea termenului de înregistrare a cetățenilor români din străinătate, atât pentru votul prin corespondență, cât și pentru solicitarea înființării de secții de votare. După cum se știe, mâine (miercuri – n.r.), 11 septembrie este prevăzut să se încheie acest proces. Este adevărat că, în aceste 45 de zile de când a fost demarată procedura de înregistrare, numărul românilor din străinătate este surprinzător de redus. Doar aproximativ 55.000 de români s-au înregistrat”, a declarat Dan Mihalache.

Acesta spune că „se poate observa însă că, în ultimele zile, s-a intensificat ritmul de înregistrare. Se poate observa o creștere a apetitului românilor din străinătate pentru înregistrarea pentru votul prin corespondență și pentru solicitarea înființării de secții de votare”.

De exemplu, în Marea Britanie, în ultimele zile, ritmul de înregistrare a ajuns la peste 800 de persoane pe zi, iar numărul celor care s-au înregistrat pentru votul prin corespondență în ultima săptămână este egal cu numărul celor care s-au înscris în primele 35 de zile de când a fost demarată procedura. Românii din Marea Britanie sunt pe primul loc la înregistrare, atât pentru votul prin corespondență (7.600), cât și pentru solicitarea înființării de secții de votare (5.400), mai arată sursa citată.

”Diaspora mai are nevoie de timp, și cred că Guvernul are toate premisele să hotărască prelungirea perioadei de înscriere cu câteva zile și să dea astfel șansa cât mai multor români din străinătate să se înregistreze, fie pentru votul prin corespondență, pe care îl considerăm o modalitate civilizată și confortabilă de exercitare a dreptului de vot în străinătate, fie pentru înființarea de secții de votare”, conchide Mihalache.

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP) Constantin Buică anunța săptămâna trecută că așteaptă avizele și semnăturile pentru promovarea unei ordonanțe de urgență care să prelungească termenul înscrierii românilor pentru votul în străinătate de la 11 septembrie la 15 septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here