Acasă Editorial UN MICROFON PUR SI SIMPLU/PROBĂ DE MICROFON

UN MICROFON PUR SI SIMPLU/PROBĂ DE MICROFON

DISTRIBUIȚI

Sorin Roșca Stănescu

Carmen Dan a găsit un microfon. Care o intercepta. Chiar la ea acasă. Montat șugubăț și neîndemânatic într-o priză. Doamna Carmen Dan este ministru. Nu unul oarecare. E ditamai ministrul de Interne. Și coordonează unul dintre temutele servicii secrete ale României. Și mai e și membru al Consiliului Suprem de Apărare a Țării. În această calitate, dar chiar și în prima, răspunde de siguranța națională. Dar și siguranța națională răspunde de ea. Pur și simplu printr-un microfon.

Doamna Carmen Dan face parte din echipa lui Liviu Dragnea. Și este un membru de vază al PSD. Reprezintă în Guvern o majoritate parlamentară. Care a dat o definiție statului parael.nȘi care a declarat că luptă împotriva acelui stat paralel. Prin urmare, doamna Carmen Dan se plasează de o parte a drumului. Pe cealaltă parte este statul paralel. Cine, în aceste condiții, ar fi interesat să o intercepteze pe doamna Carmen Dan?

Serviciul Român de Informații a intervenit cu o promtitudine cu totul și cu totul neobișnuită. Într-un timp record, a stabilit: 1) că microfonul nu-i aparține, 2) că serviciul nu lucrează cu acest tip de microfoane, 3) că microfonul e prea ieftin pentru exigențele SRI, 4) că e pus de un amator. Uluitoare viteza cu care conducerea instituției a ajuns la asemenea concluzii. După care a anunțat că va coopera pentru identificarea persoanei care a instalat microfonul ieftin în casa ministrului de Interne.

Binențeles că și serviciul secret al Ministerului de Interne, minister condus de doamna Carmen Dan, a ieșit la interval. Anunțând că și această instituție va coopera. Celelalte servicii secrete încă nu au spus nimic. Dar mă aștept să spună.

Este ușor să spui că statul paralel, împotriva căruia declară doamna Carmen Dan că luptă, alături de partidul ei, este cel care a plantat microfonul. Numai că statul paralel este al dracului de mare. Și se întinde pretutindeni ca o caracatiță. Eu sunt convins că-l regăsim și în instituțiile pe care le conduce doamna Carmen Dan. Inclusiv în serviciul secret al Ministerului de Interne. Într-o oaecare măsură, după cum s-a văzut, statul paralel este prezent chiar și în interiorul partidului care declară că luptă împotriva statului paralel. Caracatița statului paralel se întinde până la șorici. De aceea, va fi foarte dificil să aflăm cine anume din acest stat paralel i-a plantat doamnei Carmen Dan microfonul.

Oficial, cu microfoane lucrează DNA și SRI. DNA ar putea fi interesată să o intercepteze pe doamna Carmen Dan, întrucât aceasta se află sub o anchetă penală. Dar dacă DNA nu are un mandat de la un judecător, nu va admite nici în ruptul capului că microfonul îi aparține. Dimpotrivă. Va spune că este prea ieftin și plantat de un neprofesionist. La fel ca și SRI.

Dacă statul paralel îi acuză uneori prin intermediul unor ziariști ”profesioniști” pe liderii PSD aflați la guvernare că fac jocul Moscovei, atunci ar putea exista un interes pentru interceptarea ministului de Interne în scopul obținerii de dovezi în sensul arătat mai sus. Numai că, fiind vorba de un membru CSAT, poate că ar fi necesară și o aprobare a șefului acestei instuții. Care este domnul Klaus Iohannis. Numai că președintele nu ar da niciodată o aprobare pentru interceptarea unui demnitar politic în mod neprofesionist și cu un microfon atât de ieftin.

Pe lângă DNA, pe care l-am exclus din ecuație, pe lângă SRI, care s-a auto-exclus și pe lângă ”Doi și-un sfert”, care cooperează pentru prinderea făptuitorulului, în România mai există și alte servicii secrete. Care și ele se ocupă de interceptări. Oficial sau neoficial. Cum ar fi Servicul pentru Protecție și Pază. O instituție profund deranjată de faptul că doamna Carmen Dan i-a refuzat serviciile. Și care ar fi interesat să-i arate pisica. Și s-o arunce peste gard din statul paralel, în statul neparalel. Mai avem în această țară și STS. Un alt serviciu secret.  Care se ocupă fix de comunicațiile demnitarilor. Și nu numai.

Dar ce ne facem dacă cel de-al doilea stat paralel, inițiat de Victor Ponta printr-o Hotărâre de Guvern și intitulat Grupul Interministerial Strategic, mai funcționează încă, în ciuda faptului că Dacian Cioloș a anulat respectiva Hotărâre de Guvern? Oare acest serviciu de spionaj intern, condus la vremea respectivă de către Gabriel Oprea, nu se ocupa și el cu interceptările?

Iată cum și iată de ce va fi foarte dificilă identificarea unui țap ispășitor. Va fi extrem de dificil să aflăm cine a plantat microfonul și de ce la domiciliul doamnei Carmen Dan. Probabil că cea mai rezonabilă soluție va fi ca, la capătul unei investigații pentru care toată lumea se oferă să transpire, să se concluzioneze că însăși doamna Carmen Dan și-a plantat neîndemânatic un microfon ieftin, pe care în cele din urmă l-a descoperit. Pur și simplu. La fel cum s-a mai întâmplat și în alte cazuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Translate »