15 ianuarie este ziua în care îl evocăm pe poetul național Mihai Eminescu, dar este și Ziua Culturii Române. O sărbătoare care ne reamintește că ne definim și ne individualizăm ca popor prin cultură și artă, prin creația înaintașilor și a celor care își conjugă și astăzi energiile pentru exprimarea și promovarea propriei identități.
Universalitatea culturii române este una incontestabilă și a fost recunoscută prin includerea unor elemente definitorii în patrimoniul umanității. Doina, Scoarța, Mărțișorul, Ritualul Călușului, Feciorescul de Ticuș, Ceramica de Horezu, Colindatul de ceată bărbătească sunt incluse în Lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO, în urma unor eforturi comune, susținute și de comisia noastră. Deloc întâmplător, parte dintre aceste dosare au fost comune cu Republica Moldova, unde Ziua Culturii este marcată tot astăzi.
Când spui România, spui Cetățile Dacice, bisericile pictate din Moldova, bisericile de lemn, Mănăstirea Horezu, centrul istoric al Sighișoarei, satele cu biserici fortificate din Transilvania, înscrise în Lista Patrimoniului mondial UNESCO pentru unicitatea lor recunoscută. Un patrimoniu pe care avem obligația să îl păstrăm și să îl promovăm, la valoarea căruia trebuie să reflectăm în fiecare zi, pentru că reprezintă sufletul și frumusețea românească.
Aceasta este o moștenire primită, iar generațiile care vin au nevoie și ele să-și cunoască și să-și conserve rădăcinile. – sursa: Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO