Acasă Editorial Urmează ”starea de criză politică”?

Urmează ”starea de criză politică”?

DISTRIBUIȚI

Cătălin DRAGOMIR

Nici nu s-a intrat bine în starea de alertă, după două luni grele (din toate punctele de vedere) de stare de urgență, că pe bursa zvonurilor a apărut informația potrivit căreia Marcel Ciolacu, dacă vrea să rămână la cârma PSD trebuie să dea guvernul jos. Miza ar fi legată tot de Justiție, pentru că DNA se interesează, din nou, de niște tunuri financiare date la vreme de pandemie de primari social-democrați. Bineînțeles, sperietoarea de serviciu pentru liderul PSD este tot Victor Ponta, care zilele trecute s-a autointitulat, într-o emisiune tv, ”liderul Opoziției”.

Mai bine informat decât cred mulți adversari politici, Ciolacu a mutat înainte și a anunțat că PSD va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban, ”după stările de urgenţă şi alertă”, Parlamentul urmând să lucreze la foc continuu în această vară, în sesiune extraordinară. Fără nicio aluzie la Justiție, Ciolacu a anunțat doar că lucrează ”împreună cu partenerii” la un program de redresare economică, dar i-a ”invitat” pe actualii guvernanți să-și depună, ”din bun simț”, mandatul, fără să mai fie nevoie de vreo moțiune de cenzură.

Așadar, același Ciolacu, care a dărâmat primul guvern condus de Orban și tot el, pentru ”stabilitate politică”, a votat al doilea cabinet Orban, vrea din nou la putere, împins doar de dorința de a rămâne la conducerea partidului.

Sigur, țelul oricărui politician este să fie la putere, nimic de condamnat, mai ales că preluarea guvernării se face prin mijloace democratice. Deja se fac scenarii, iar unii social-democrați de vază și de bază merg până acolo încât vor ca președintele să fie suspendat dacă va refuza nominalizarea unui nou premier din partea PSD. Se mizează în primul rând pe susținerea celor care vor să supraviețuiască și în viitorul exercițiu parlamentar, dar și pe adversitatea pe care UDMR pare să o manifeste față de președinte după scandalul cu așa-zisul ținut secuiesc.

Ciolacu&Co nu au luat însă în calcul sondajele de opinie în care liberalii stau destul de bine (încă) și nici încrederea de care Iohannis se bucură în acest moment. PSD se bazează pe unele sondaje care, la suprafață, îi arată pe liberali la peste 40% intenție de vot, dar de fapt, după cum spun sociologii-prieteni, cifrele ar fi mult umflate. PSD mizează și pe faptul că liberalii vor ieși șifonați dacă guvernul nu crește pensiile (pentru că nu are de unde), dar nu poate anticipa mutările președintelui.

Una peste alta, se pare că imediat după ieșirea din starea de alertă vom intra într-o nouă stare: starea de criză politică. Cine își asumă asta? Pro România nu are ce pierde, ALDE își joacă ultima carte ca partid, iar UDMR va merge, ca de obicei, după interes. PMP va ataca tot cu Traian Băsescu în prim-plan, aducător sigur de voturi, iar USR, va fi probabil, la fel de vocal, încercând să zguduie guvernul cu declarații. PSD?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here