Acasă Editorial Vânzoleala mondială

Vânzoleala mondială

DISTRIBUIȚI

vanzoleala mondiala 

Din cele mai vechi timpuri, lupta pentru supravietuirea speciei umane a fost dramatică. Omul a trebuit să lupte cu forţele naturii pentru a le “smulge tainele” atât de necesare supravieţuirii. Apoi a fost lupta cu ferocele şi uriaşele animale din acele timpuri îndepărtate. Dar cu tenacitate omul a învins. Prin unirea forţelor şi a inteligenţei sale, fie ea şi primitivă. Mai întâi s-a grupat în familii extinse, apoi în uniuni de familii, în triburi, uniuni de triburi…Aşa era la începuturi! Dar acum?

Înncet, dar consecvent, atunci când oamenii au reuşit să domine, complexa natură şi-a descoperit şi dezvoltat o altă latură: lupta omului cu…alţi oameni. Şi astăzi pierderile umane în “lupta” cu natura, în comparaţie cu cele inter-umane, sunt ignisifiante. În Primul Război Mondial, ne spun inumanele, oscilantele şi recile statistici, au murit între 10 şi 15 milioane de pământeni. În cel de-al doilea cataclism mondial – între 55 şi 60 milioane de trăitori ai planetei noastre. Dar acestea au fost doar două dintre tristele şi marile “confruntări” umane mondiale. A învăţat ceva omenirea din aceste “deraieri” de origine pur umană? Nici vorbă! Şi omenirea modernă, civilizată, educată, informatizată, avizată, a continuat acest duel “om contra om” cu războaie în Coreea, Indochina sau Vietnam. Însângerată a fost şi Africa cu multiple războaie tribale, consecvent şi interesat alimentate de civilizaţii europeni. Cărora le fugeau “din conturi grase”, venituri furnizate de mănosul pământ african bogat la sol, în păduri, la subsol, în minerale preţioase. Pace nu a fost nici prin America de Sud. Gherile precum cele peruane, numite “Tupac Amaru” sau cele columbiene “FARC” au însângerat bogatul continent odinioară al incaşilor, mayaşilor, aztecilor şi al altora. Din foarte sumara noastră enumerare nu poate să lipsească eternul “butoi de pulbere”, Orientul Mijlociu şi Apropiat. Aici, din cele mai vechi timpuri şi până astăzi, s-au “învârtoşat” cele mari puteri ale lumii de la ”Darius al lui Istaspe”, Alexandru Macedon sau romanul Iuliu Cezar până la cele ale lui Saddam Hussein. Şi continuă, dureros pentru omenire şi acum când noi aşternem aceste rânduri-gânduri pe hârtie. Căci aşa cum au zis mulţi, de la filosoful antic, Plaut până la filosoful englez, Thomas Hobbes: ”Omul este lup pentru om”. Şi acest funest “atribut” inuman este şi astăzi de mare actualitate.

În decursul mileniilor, luptele între oameni au îmbrăcat diverse forme. Nu le facem un inventar. Doar ne oprim la cele moderne, ale zilelor noastre. Vânzoleala mondială cu o migraţie incredibilă a omului din cele mai necunoscute colţuri ale lumii către alte colţuri, de obicei, binecunoscute, a creat mediul propice pentru confruntări umane în alt registru decât cel clasic cunoscut, cu adversari de o parte şi de alta a baricadei. Disputele sângeroase au schimbat complet strategia şi tactica: fiecare se luptă cu adversarul pe terenul acestuia. Şi adversarii se insinuează unii printre alţii. O primă şi dureroasă consecinţă este că cele mai multe victime nu sunt combatanţi ci copii, mame, femei, bătrâni, complet nevinovaţi.

Să nu ocolim esenţa acestor confruntări, să le zicem “moderne”: Goana după resursele energetice şi mineraliere. Care asigură supremaţia mondială pe pământ şi, atenţie, în cosmos. Căci fără bogatele, variatele şi valoroasele bogăţii mineraliere ale Afganistanului (şi nu numai) este greu de realizat supremaţia militară modernă precum şi cea cosmică! Campioanele acestor eforturi mondiale sunt SUA: Şi-au atras parteneriatul multor ţări europene. Dar “săracele-bogate” ţări posesoare ale acestor bogăţii au reacţionat violent, anarhic, religios. Şi astfel omenirea se confruntă cu un surprinzător şi periculos război abscons dus oriunde şi oricând. Şi “plata umană” se produce oriunde: În SUA (în septembrie 2001), Spania, Franţa, Belgia, Germania, Turcia… Adică alianțele super-puterii SUA, fenomen care îndeamnă la meditaţie naţională. În Orientul Apropiat şi Mijlociu nu mai surprind pe nimeni ştirile de acţiuni terorist-sinucigaşe la Bagdad sau Kabul. Acestea anunţă sec, aproape cotidian, inuman, sute de victime.  Dar aceste victime nu contează…

Există vreo posibilitate de rezolvare a acestui “război modern” cvasi-generalizat? Noi recurgem la înţelepciunea poporului român: Fiecare să stea acasă, să doarmă liniştit pe perna lui şi să-şi vadă de treburile lui. – VASILE BOLBOJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here