Acasă Editorial VRAJBA SOCIALĂ

VRAJBA SOCIALĂ

DISTRIBUIȚI

Cătălin DRAGOMIR

Stimați guvernanți! Încercați să spuneți populației adevărul, fără ocolișuri și cu mai puțin aplomb electoral. Dacă veți continua să permiteți ieșirea la pensie la 40 de ani, așa cum se întâmplă în unele ministere și dacă veți majora cu 500 la sută unele lefuri (pentru că unii sunt mai egali decât alții în drepturi) bugetul va fi secătuit și, spre sfârșitul anului, nu vor mai fi bani pentru plata pensiilor și salariilor.

La Finanțe se iau în calcul scenariile negative pe care le-ar putea induce prevederile legii salarizării unitare, odată cu intrarea ei treptată în vigoare întrucât pericolul intrării în stare de neplată a salariilor şi pensiilor în a doua jumătate acestui an nu a dispărut şi se poate accentua anul viitor. Guvernul ia în calcul mai multe variante de acţiune, unele dintre ele ducând la un adevărat cutremur în spaţiul public.

La Ministerul Muncii se lucrează la o nouă lege a pensiilor, care ar trebui să fie gata în octombrie, încercându-se uniformizarea acestui sistem care să meargă mână în mână cu efectele legii salarizării unice. Această lege a creat deja efecte prin creşterea pensiilor speciale şi a indemnizaţiilor foştilor parlamentari, corelate direct la valoarea salariilor majorate pentru categoriile beneficiare, împovărând astfel bugetul de pensii sau cel de stat după caz, cu sume aproape duble de plată pentru foştii aleşi, magistraţi, funcţionari publici, aviatori şi militari trecuţi de vârsta de pensionare. Cu răul deja făcut, miniştrii caută acum soluţiile prin care să limiteze daunele, în aşa fel încât să nu ajună la scenariul nedorit al intrării în incapacitate de plată.

Trebuie eliminate pensiile speciale pentru că nu e corect ca unii să contribuie la fondul de pensii, iar alții să beneficieze din plin fără niciun fel de efort. Din anumite ministere se iese la pensie cu 120 la sută față de salariu. Chiar nu mai există bun simț? S-a ajuns în situația în care aproape toate categoriile de bugetari să aibă statut special. Dacă lucrurile vor continua, se va ajunge la un adevărat război social între angajații de la stat și cei de la privat.

Toți angajații trebuie să ducă un trai decent, iar Guvernul trebuie să asigure un echilibru social, nu să învrăjbească populația. Asta trebuie să înțeleagă Puterea, indiferent din cin este compusă.  16 – 31 iulie 2017

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here