Acasă Politic Zece angajamente care vor fi aprobate la Summit-ul de la Sibiu

Zece angajamente care vor fi aprobate la Summit-ul de la Sibiu

DISTRIBUIȚI

Liderii Uniunii Europene ar urma să aprobe la summit-ul de la Sibiu, organizat pe 9 mai, zece angajamente cu privire la viitorul blocului comunitar, potrivit unui proiect de declarație consultat de Politico.

Liderii UE se vor întâlni, joi, la Sibiu, pentru un summit care ar fi trebuit să contureze viitorul UE după Brexit. Deși Marea Britanie încă nu iese din Uniune, premierul britanic Theresa May nu este așteptat să participe la reuniune, deci ceilalți lideri ai UE își pot imagina viitorul fără Londra.

La reuniune se va discuta schița unei agende strategice care se întinde până în 2024, elaborată de președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Summit-ul de la Sibiu mai constituie și ocazia de a discuta, chiar dacă chestiunea nu figurează oficial în agenda reuniunii, cine va prelua frâiele instituțiilor europene după alegerile din mai.

Conform proiectului de declarație, liderii vor conveni în unanimitate 10 angajamente, un amestec de bune intenții, puncte generice și aspirații care par să contrazică realitatea cotidiană a UE:

Liderii vor declara: ”Vom apăra o singură Europă – de la est la vest, de la nord la sud pentru că nu există loc pentru diviziuni care să acționeze împotriva interesului nostru colectiv”.

Un alt angajament: ”Vom fi uniți, ne vom arăta reciproc solidaritate în momente de nevoie și vom sta mereu împreună, arătând că putem și că vom vorbi cu o singură voce”.

Liderii europeni se vor mai angaja: ”Vom continua să păzim modul nostru de viață, democrația și domnia legii și să păstrăm valorile și principiile noastre comune”.

Proiectul promite, de asemenea, ca ”Europa să fie mare pe marile probleme, și mică pe cele mici”- un mod de abordare deja indicat în Declarația de la Roma, de acum doi ani.

Agenda strategică a lui Donald Tusk mai include aspecte pentru care liderii UE au luptat mult pentru a ajunge la un acord, cum ar fi reformarea politicii UE în materie de azil, precum și angajamente generice de ”a asigura o impozitare echitabilă și eficientă” la nivel de Uniune și de a ”asigura o concurență loială”.

Nu toți diplomații sunt încă de acord să fie emisă o declarație înainte de alegerile pentru Parlamentul European, din 23-26 mai, mai ales că summit-ul are un caracter informal. ”Ultimul lucru pe care mi-l doresc este o declarație plină de retorică goală chiar înainte de alegeri, asta ar fi o binefacere pentru populiști”, este argumentul unui înalt diplomat european.

Proiectul de declarație conține câteva angajamente foarte greu de implementat la nivel de UE.

Chestiunea solidarității, de exemplu, a devenit un punct fierbinte odată cu declanșarea crizei migrației, iar declarațiile din ultima vreme nu par să fi schimbat ceva în atitudinea Ungariei, de exemplu.

Și conceptul ”o singură voce” pare imposibil de aplicat, mai ales în chestiuni de politică externă. Diferențe de opinie sunt înregistrate la acest capitol aproape pe fircare temă, de la relația cu Rusia și până la situația din Venezuela. Nu în ultimul rând, promisiunea frontului comun în apărarea valorilor și principiilor europene pare fără acoperire în condițiile în care instituțiile UE au lansat proceduri disciplinare împotriva Ungariei și Poloniei, o perspectivă similară fiind la orizont și pentru România, anunță Cursdeguvernare.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here