Acasă Politic Zece cele mai importante legi pe care le pregătește Comisia Europeană

Zece cele mai importante legi pe care le pregătește Comisia Europeană

DISTRIBUIȚI

Comisia Europeană a adoptat săptămâna trecută programul său de lucru pentru 2021, program care conține între altele noi inițiative legislative circumscrise celor șase direcții menționate în Orientările politice ale președintei Ursula von der Leyen.

Între cele 44 de importante propuneri legislative anunțate de Comisie pentru anul viitor se regăsesc proiecte care se dezbat deja la nivel de principiu la Bruxelles și care vor împinge UE pe drumul conturat de viziunea echipei Ursulei von der Leyen.

Multe dintre aceste proiecte întâmpină deja opoziție din partea industriilor sau a statelor membre.

Între cele mai importante legi se numără:

Din perspeciva Green Deal

Mecanismul de ajustare la frontiere a emisiilor de carbon (CBAM) și o propunere pentru ca acest mecanism să furnizeze una dintre noile resurse bugetare proprii. Simplificat, e vorba de o taxă de poluare care va fi aplicată companiilor din state terțe în schimbul accesului la Piața Unică. Proiectul este estimat să fie prezentat în trimestrul 2 2021.

Noile standarde pentru emisii de CO2 ale motoarelor care echipează autoturismele și vehicolelor comerciale ușoare. Proiectul este estimat să fie prezentat în trimestrul 2 2021.

Din perspectiva Europei Digitale

Taxa digitală și o propunere de taxă digitală ca resursă proprie a bugetului UE. Proiectul este estimat să fie prezentat în trimestrul 2 2021. Proiectul vizează în principiu marii giganți IT americani.

Cartea de identitate electronică europeană. Proiectul este estimat să fie prezentat în trimestrul 1 2021.

Din perspectiva economiei puse în slujba cetățenilor

Pachetul legislativ anti-spălare a banilor. Proiectul este estimat să fie prezentat în trimestrul 1 2021.

Modificarea reglementărilor privind managementul crizelor bancare și a cadrului de asigurare a depozitelor bancare. Proiectul este estimat să fie prezentat în trimestrul 4 2021.

Revizuirea Directivei privind impozitarea tutunului. Proiectul este estimat să fie prezentat în trimestrul 3 2021.

Din perspectiva protejării stilului european de viață

Modificarea Regulamentului de instituire a mecanismului de evaluare Schengen (mecanismul de monitorizare a aplicării elementelor acquis-ului Schengen care fac parte din legislația UE de către statele membre), la pachet cu o Strategie de evoluție viitoare a Schengen (non-legislativ). Proiectul legislativ este estimat să fie prezentat în trimestrul 2 2021.

Modificarea Directivei europene privind înghețarea și confiscarea veniturilor provenite din infracțiuni. Proiectul este estimat să fie prezentat în trimestrul 4 2021â

Din perspectiva impulsionării democrației europene

O mai mare transparență în ceea ce privește publicitatea politică plătită, noi reguli de finanțare a partidelor și a fundațiilor politice. Proiectul este estimat să fie prezentat în trimestrul 4 2021 anunță cursdeguvernare.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here