Acasă Economie În urma controalelor din 2014, DNA a primit 127 de sesizări de...

În urma controalelor din 2014, DNA a primit 127 de sesizări de la Curtea de Conturi

DISTRIBUIȚI

CC 

Curtea de Conturi a depus la DNA 127 de sesizări în urma controalelor efectuate în 2014.

În 2014, premierul Victor Ponta a avut la dispoziție un Fond de Rezervă al Guvernului de peste 2,3 miliarde de lei, adică aproape 500 de milioane de euro. Acest fond a crescut de 14 ori în decursul acelui an, de la 161 de milioane de lei, în bugetul inițial, la 2,34 de miliarde de lei. Ca o comparație, cam tot atât a fost și bugetul general al Justiției, în același an, scrie comisarul.ro. În acest context, Curtea de Conturi notează că ”pentru o mare parte din cheltuieli nu sunt îndeplinite condițiile de a fi încadrate la categoria Urgente sau Neprevăzute”, conform dispozițiilor legale de alocare a banilor din acest Fond.

Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF), aflat în subordinea Secretariatului General al Guvernului, a cheltuit pe transport auto 63,1% din bugetul de bunuri și servicii. ”Neeficient” este verdictul Curții de Conturi. ”DLAF nu a respectat principiile economicității, eficienței și eficacității în utilizarea fondurilor publice”, se spune în Raport. De asemenea, în document se consemnează că Departamentul de Luptă Antifraudă nu are niciun angajat la propriul departament de audit intern.

În 2014, Ministerul Afacerilor Interne a achitat, aparent inexplicabil, cheltuielile cu utilități de la sediul Asociației pentru Implementarea Democrației (AID), al cărei președinte este Alexandru Cumpănașu. Sediul este un imobil pe care AID l-a închiriat de la minister. Tot în legătură cu MAI, Raportul consemnează că angajații acestui minister nu au trecut în evidențele contabile aparatura primită gratuit în cadrul unui contract cu Orange.

Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), aflată în coordonarea premierului, a avut la dispoziție, în 2014, un credit bugetar inițial de 263,4 milioane de lei, dar a sfârșit prin a face plăți de 625,8 milioane de lei. ANRP se află în centrul unei ample anchete a DNA, potrivit căreia cei mai importanți beneficiari ai sumelor plătite de Agenție în perioada 2009-2011 sunt parlamentari și alți politicieni. Aceștia au primit despăgubiri de zeci sau sute de ori mai mari decât valoarea reală a proprietăților pentru care cumpăraseră drepturi litigioase.

Ministerul Sănătății a primit gratuit, de la Ministerul pentru Societatea Informațională, 5.591 de ”licențe perpetue pentru pachete software”, în sumă estimată de 5,4 milioane de lei. Ministerul Sănătății nu a făcut nimic cu cele peste 5.591 de licențe. Nimic.

Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC), instituția care asigură salarizarea preoților și construirea de lăcașe de cult, a fost în 2014 în subordinea Guvernului și în coordonarea premierului Victor Ponta. SSC a cheltuit 434,8 milioane de lei. În același an, bugetul pentru Tineret și Sport a fost de 392,6 milioane de lei.

Ministerul Muncii a calculat greșit asigurările care trebuiau plătite pentru mai multe drepturi salariale obținute în instanță, aplicând greșit cota de contribuții la asigurările sociale. Bugetul consolidat a fost astfel păgubit cu 363.000 de lei.

Agenția de Administrare a Rețelei Naționale de Informatică pentru Educație și Cercetare este o instituție din subordinea Ministerului Educației. În 2014, această agenție a achitat 14,2 milioane de lei unor companii de IT care, la controlul Curții, n-au putut dovedi că produsele furnizate ar fi fost ”noi, nefolosite și de ultimă generație, necesare modernizării infrastructurii de date administrate de entitate, în conformitate cu specificațiile tehnice prevăzute în propunerea tehnică, însoțite de toate documentele prevăzute în caietul de sarcini”.

Ministerul Agriculturii nu poate justifica prin documente cheltuirea a două milioane de lei pentru participarea la un târg care a durat trei zile, 12 – 15 februarie 2014. Este vorba de BIOFACH, cel mai mare eveniment de profil, care s-a ținut la Nürnberg. În cadrul deplasării, Ministerul Agriculturii a organizat și conferința ”Strategia Dunării – Oportunități pentru dezvoltarea agriculturii ecologice în Europa Centrală și de Est”.

18,4% din cheltuielile bugetului de stat reprezintă cheltuieli de personal, adică salariile angajaților și ale colaboratorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here