Acasă Politic A fost semnat Acordul Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României

A fost semnat Acordul Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României

DISTRIBUIȚI

La 13 iunie 2019, când președintele Klaus Iohannis a împlinit 60 de ani și când s-au împlinit 29 de ani de la a treia mineriadă, la Palatul Cotroceni a fost semnat Acordul Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României. Documentul a fost semnat de președintele PNL, Ludovic Orban, președintele USR, Dan Barna, președintele PRO România, Victor Ponta și președintele PMP, Eugen Tomac.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că este de acord cu textul acordului și că îl va semna săptămâna viitoare, astăzi fiind plecat în străinătate.

PSD și ALDE nu au votat documentul.

Klaus Iohannis: E nevoie de un altfel de parlament

Președintele Klaus Iohannis a declarat, printre altele, că ”la europarlamentare, forțele pro-europene au primit voturi multe și au avut rezultate foarte bune, iar partidele care au încercat să demonizeze UE, au atacat constant independența justiției, PSD și ALDE, au fost drastic sancționate de electorat”. ”Pe bună dreptate și a doua zi după referendum, aparent, doar aparent, lucrurile păreau că s-au schimbat. Înainte de 26 mai, mulți au spus că referendumul e inutil, unii au vrut să-l boicoteze, foarte mulți au spus că întrebările sunt proaste și că nu se va întâmpla nimic. Dar s-a întâmplat: a doua zi după vot spațiul politic s-a schimbat, trebuie să recunoaștem acest lucru. Dar referendumul trebuie implementat și am analizat cu mare atenție ce au votat românii. Românii au votat pentru România europeană. Românii au votat contra acelui atac nemernic PSD-ist asupra justiției. După consultările cu partidele am formulat concluziile într-un document propus partidelor spre semnare, un Acord național pentru consolidarea parcursului european. Azi ne aflăm aici, au răspuns direct, clar PNL, USR, Pro România și PMP. Președinții acestor partide sunt prezenți azi pentru a semna acest pact. Nu m-a anunțat că e interesat PSD. PSD care aparent din 27 mai se schimbase, dar nu e așa. PSD nu s-a schimbat, a pierdut primul rând de alegeri dintr-un set mai larg, dar a rămas doar cu aparența schimbării. PSD urmărește aceleași obiective, iar răspunsul pe care mi l-au dat prin media a fost un refuz. Ei aveau mai multe amendamente decât articole în acest acord. PSD a dăunat foarte mult României. Din cauza PSD, România nu s-a dezvoltat și nu se dezvoltă nici acum. Aceste alegeri au reprezentat o victorie a românilor împotriva infatuării PSD, atacului la justiție, atacului la economia națională, dar este doar primul pas dintr-o serie mai lungă. Urmează încă trei ocazii pentru români de a da lecții PSD. PSD nu a înețeles, a simulat. Românii vor ști cum să voteze, dar pentru a merge mai departe cu rezultatul votului de acum e nevoie să se schimbe constituția și legislația aferentă”.

De asemenea, Iohannis a precizat că ”trebuie să revenim la o normalitate europeană bazată pe respectarea statului de drept”, iar pentru asta ”e nevoie de un altfel de parlament”. ”Și dacă acum doi ani și jumătate lucrurile au ajuns unde au ajuns pentru că nu s-a văzut o alternativă, acum paradigma se schimbă. Se construiește o alternativă, lucrăm la ea. Mulți dintre cei care lucrează cu mine sunt în această sală. Românii trebuie să meargă la vot. Sunt foarte bucuros că azi semnăm noi cinci acest Acord Național. Această semnare nu reprezintă un pas prin care vrem să excludem pe alții. Lista semnatarilor rămâne deschisă. E posibil ca și alții să revină la gânduri mai bune”.

Ludovic Orban: Acest pact național trebuie asumat de orice partid și om politic care-și iubește țara

Liderul PNL, Ludovic Orban, a amintit că, încă de la înființare, PNL a acționat constant, cu determinare, pentru ca România să devină cu adevărat o țară europeană, dezvoltată, care să stea pe picior de egalitate la masa deciziilor. ”Pentru România nu există o altă cale decât o integrare și mai serioasă, mai profundă, care să permită să fructifice toate avantajele de care dispune”. În ce privește obiectivele din pact, Orban a spus că sunt obiective pentru care, alături de președintele Iohannis ”milităm de foarte mult timp, iar de doi ani suntem angrenați într-o bătălie extrem de dură, alături de cetățenii români ieșiți în stradă”. ”Pare a fi o bătălie ce va fi câștigată în beneficiul cetățenilor români. Sunt convins că orice partid care nu va ține cont de voința oamenilor va dispărea de pe scena politică, pentru că suveranitatea aparține poporului. Din acest motiv, consider că acest pact național trebuie asumat de orice partid și om politic care-și iubește țara”.

Dan Barna: Inițiativa ”Fără penali în funcții publice” trebuie introdusă în Constituție

USR a semnat acordul pentru că el conține ceea ce de trei ani USR a susținut că România trebuie să fie un stat de drept, cu o justiție independentă, a spus, la rândul său, președintele USR, Dan Barna.

”Acest pact este prima piesă dintr-o construcție care trebuie să conțină și inițiativa Fără penali în funcții publice. Putem să-l introducem în Constituție. Acest acord național e un prim pas dintr-o construcție în care să transformăm CCR într-un arbitru neutru și imparțial. Ne-ați asigurat de susținerea dvs, domnule președinte, pentru inițiativa Fără penali”, a precizat Barna.

Victor Ponta: Cei care se opun legii au de pierdut

Liderul Pro România, Victor Ponta, a spus că a semnat azi acest pact pentru un motiv foarte simplu: principiile din el sunt corecte și sunt spre binele nostru ca societate. ”Primul europarlamentar al Pro România e Corina Crețu, comisar european. O justiție independentă apolitică e o condiție fără de care nu putem progresa ca societate. Oamenii politici trebuie să-și dea mâna când e vorba de interese naționale”. Referitor la Justiție, am susținut ca nimeni să nu fie mai presus de lege. Eu am dovedit că m-am supus legii, judecătorilor. Cei care se opun au de pierdut, a precizat Ponta. El a mai spus că în 2024 România va avea un președinte de stânga și că a venit la Cotroceni astăzi ca să pregătească terenul

Eugen Tomac: Ne dorim să fim parte la deciziile mari din UE

Am venit să punem semnătura pe acest acord din convingere. Sper că toți politicienii vor  înțelege corect mesajul transmis de români. Ne dorim să fim parte la deciziile mari din UE și îmi doresc să ne invitați și pentru un acord legat de educație, sănătate, chiar și un acord pentru Republica Moldova, a declarat Eugen Tomac, președintele PMP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here