Acasă Info Local ALEGERI ÎN ILFOV: Președinția Consiliului Județean se joacă

ALEGERI ÎN ILFOV: Președinția Consiliului Județean se joacă

DISTRIBUIȚI

 

PNL a obținut 28 de primării, PSD – 7, ALDE – 1, UNPR – 1, independenții – 3

 Președinția Consiliului Județean se joacă

PNL – 16 consilieri, PSD – 12, ALDE – 3, PMP – 2

 Băsescu face jocurile: Merge cu PNL sau cu PSD și ALDE (Tăriceanu)?

 

În Ilfov, în linii mari, favoriții au ieșit câștigători. Cele mai multe primării au fost câștigate de liberali (23 de comune și cinci orașe), aceștia fiind urmați de social-democrați (cinci comune și trei orașe). ALDE a câștigat Primăria Chiajna, fostul liberal adjudecându-și încă un mandat.

Din cele opt orașe, cinci au fost câștigate de reprezentanții PNL. La Buftea, Gheorghe Pistol (primarul în funcție) a câștigat detașat – 72,2 la sută – în fața PSD, la Bragadiru actualul edil, Vasile Cimpoeru – 75,1 la sută, rămâne la primărie, reprezentantul social-democraților neavând nicio șansă în ciuda campaniei electorale agresive, la Chitila Emilian Oprea – 78,9 la sută – nu a avut adversar, la Otopeni – Gheorghe Constantin Silviu – 88,6 la sută – la fel, iar la Măgurele a venit, în sfârșit, Narcis Constantin – 51,2 la sută, aici lupta fiind mai strânsă cu reprezentantul social-democraților.

Orașele mari au fost câștigate de independentul Costel Florentin Pandele (Voluntari 66.6 la sută) și de social-democrații Marian Ivan (Pantelimon – 62,5 la sută) și Petre Iacob (Popești – Leordeni – 63,8 la sută), primari aflați în funcție. Cei trei au câștigat detașat cursa în fața candidaților liberali.

AȘADAR: Câștigătorii alegerilor din 5 iunie 2016alegeri Ilfov iunie 2016negocieri

Așadar, liberalii au câștigat fără probleme în comunele Tunari (Alexandru Neacșu – 92,1 la sută), Afumați (Gabriel Dumanică – 71,5 la sută), Brănești (Niculae Cismaru – 87,2 la sută), Cernica (Gelu Apostol -80,7 la sută), Ciolpani (Bogdan Călin – 74,3 la sută), Ciorogârla (Victor Niculae – 69,3 la sută), Clinceni (Adrian Budeanu – 71,5 la sută), Cornetu (Eduard Stoica – 72,1 la sută), Dascălu (Doina Mănăilă – 72,2 la sută), Dărăști (Sorin Țicu – 36,2 la sută), Domnești (Adrian Ghiță – 70,5 la sută), Dragomirești Vale (Gheorghe Socol – 84,9 la sută), Găneasa (Tudor Marin – 53,8 la sută), Glina (Marin Tudor – 26,5 la sută), Grădiștea (Mihail Toma – 69 la sută), Gruiu (Ion Samoilă – 73 la sută), Moara Vlăsiei (Andrei Filip – 80 la sută), Mogoșoaia (Paul Precup – 79 la sută), Nuci (Georgel Vasile – 90,9 la sută), Periș (Anghel Albu – 76,4 la sută), Petrăchioaia (Mihai Dobre – 80,5 la sută), Ștefăneștii de Jos (Ionel Robert Ștefan – 45,9 la sută) și Vidra (Marian Tudor – 57,1 la sută), social-democrații în localitățile 1 Decembrie (Gheorghe Petre – 60 la sută), Snagov (Marian Oancea – 41,5 la sută), Copăceni (Ionuț Marin – 81,3 la sută), Berceni (Gheorghe Covrigea – 50 la sută) și Balotești (Cristian Ștefan Pretorian – 66,8 la sută), UNPR și-a păstrat primarul la Corbeanca (Valeriu Anton – 56 la sută), la Chiajna a câștigat Mircea Minea – 58,8 la sută (ALDE), iar independenții și-au tras partea leului la Voluntari (Florentin Costel Pandele – 66,6 la sută), Dobroești (Valentin Condu – 28,1 la sută) și Jilava (Adrian Mladin – 32,3 la sută).

Premieră la Buftea

La Buftea, liberalul Gheorghe Pistol a obținut 72 la sută din voturi, față de 48 la sută în urmă cu patru ani, social-democratul Richard Gioarsă încheind competiția cu 12%, un scor care nu face cinste formațiunii pe care o reprezintă. Profesorul Constantin Proțiuc, actual viceprimar, candidat din partea ALDE, a obținut 7,5 la sută din voturi, reprezentanții M10, PMP și UNPR nedepășind cinci procente.

Un pas important în cariera administrativă a fost făcut însă de independentul Bogdan Tobă, proprietarul site-ului expresuldebuftea.ro, care a devenit consilier local, fiind votat de 599 de persoane.

Valentin Condu, a patra oară primar la Dobroești

La alegerile din 5 iunie, din comuna Dobroesti, Valentin Laurentiu Condu a castigat al patrulea mandat, lăsându-i în urmă pe candidații PSD, PNL și PSRO. Social-democrații vor avea în Consiliul Local pentru perioada 2016 – 2020 patru consilieri, liberalii – trei consilieri, ecologiștii – trei consilieri, PSRO – trei consilieri, ALDE și PMP câte unul.

Alexandru Neacșu (Tunari) – cel mai tare – 92, 1 la sută

Cea mai mare victorie la alegerile din 5 iunie a avut-o liberalul Alexandru Neacșu (92,1 la sută), în comuna Tunari. Aici, liberalii au obținut, în urma votului, 14 din cele 15 locuri de consilier local. Social-democrații s-au mulțumit doar cu un singur post. Marea perdantă a fost Coca Codreanu, fost inspector școlar general al IȘJ Ilfov, care nu a mai reușit să obțină un post de consilier local, deși era pe locul al doilea pe lista PSD. De-altfel, Codreanu nu a reușit să ajungă nici consilier județean.

Ștefăneștii de Jos: ”Nea Bobby” pleacă de la primărie după 30 de ani

După trei decenii în fruntea Primăriei din Ștefăneștii de Jos, Anghel Rababoc, ”nea Bobby” cum îi spun apropiații, candidat din partea PSD, a pierdut alegerile în favoarea liberalului Ionel Robert Ștefan.

Ștefan a fost în perioada 2012 – 2016 consilier județean ales pe listele USL, secretar al Comisiei de administrație publică locală, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor și a libertăților cetățenești și membru în comisiile de organizare și dezvoltare urbanistică, lucrări publice, arhitectură și administrarea domeniului public și privat al județului și de servicii publice, sociale, comerț, privatizare și integrare europeană.

Negocieri pentru șefia Consiliului Județean

negocieriÎn ciuda avantajului numeric – la capitolul localități – pe care îl au liberalii, cifrele nu îi ajută suficient pentru câștigarea unui nou mandat la conducerea Consiliului Județean, având în vedere că în acest an s-a revenit la procedura prin care președintele se alege din rândul consilierilor județeni.

În urma rezultatelor, PNL a obținut la Consiliul Județean Ilfov 16 mandate, lipsindu-i doar unul pentru a face majoritatea (aproximativ 1.500 de voturi). De cealaltă parte, PSD are 12 consilieri, ALDE – trei consilieri și PMP – doi consilieri.

Potrivit înțelegerilor politice, purtate înaintea alegerilor, ALDE ar urma să îl propună la șefia Consiliului Județean pe Nicolae Nasta (senator de Ilfov, loc obținut pe listele USL în 2012), mizând pe o majoritate cu PSD și PMP. Nu trebuie trecut cu vederea că președintele ALDE, Călin Popescu – Tăriceanu, a fost deputat de Ilfov și locuiește la Snagov.

De cealaltă parte, PNL consideră că o alianță cu PMP este mai aproape de adevăr, având în vedere că popularii lui Traian Băsescu, reprezentați în Ilfov de Rizia Tudorache, sunt tot la dreapta eșichierului politic. Mai mult, șansele sunt mari, având în vedere că Traian Băsescu nu vrea să audă, cel puțin declarativ, de nicio alianță cu ALDE, știută fiind adversitatea, uneori împinsă la extreme, față de Călin Popescu – Tăriceanu. De asemenea, soția lui Rizia Tudorache, Irinel Gabriela Tudorache, a fost membru al PDL, candidând în 2012 din partea acestei formațiuni politice pentru un post de senator.

Dușmănie veche între Tăriceanu și Băsescu

În 2007, când era prim-ministru, Tăriceanu spunea, înainte de alegerile europarlamentare, că ”președintele Traian Băsescu are drept model un președinte bogat de club, care vrea să fie și antrenor, în timp ce pe scena politică nu are adversari, ci doar dușmani. Modelul nostru de urmat este cel al statului european democrat, modelul țării în care instituțiile se respecăta, modelul țării în care nu gâlceava și disputa primează, ci proiectele pe termen lung”.

În 2015, Băsescu vorbea despre ”evoluţia cancerigenă a lui Tăriceanu”: ”Anul 2006 – printr-un bileţel secret, în calitate de prim-ministru, cerea preşedintelui României să facă trafic de influenţă în justiţie pentru a proteja un inculpat – Patriciu. Anul 2015 – printr-o scrisoare oficială, în calitate de preşedinte al Senatului, cere preşedintelui României decapitarea justiţiei pentru a proteja un inculpat – Șova. Tăricene, este timpul să te retragi din politică pentru că mintea ta generează rebuturi tot mai mari, iar avansarea în vârstă nu ţi-a adus înţelepciune, ci semne vădite de decrepitudine agresivă”, scria Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook.

Nu trebuie uitat însă că Traian Băsescu nu mai are de multă vreme o relație bună cu Vasile Blaga, co-președinte al PNL.

Marian Petrache: ”Deci, PNL-ul are 16 consilieri județeni, PSD-ul are 12, ALDE are 3 și PMP are 2. În condițiile în care s-ar fi respectat votul de la primari și la Consiliul Județean, PNL-ul ar fi avut 19 – 20 de consilieri județeni. Acum, pentru 1.500 de voturi la nivel județean, stăm la discuții pentru formarea unei majorități. Nouă ne mai trebuie un vot pentru formarea majorității”, a explicat Marian Petrache.

Există unele speculații potrivit cărora PSD ar fi în stare să ofere chiar preşedinţia Consiliului Judeţean celor de la PMP, doar ca Petrache să fie înlăturat de la conducerea judeţului. Numai că s-ar încălca înțelegerea cu ALDE.

Cu siguranță, că până la alegerile pentru șefina Consiliului Județean vor mai apărea speculații.

 

 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here