Acasă Anchete APA OTRĂVITĂ ȘI GROAPA DE GUNOI DE LA GLINA

APA OTRĂVITĂ ȘI GROAPA DE GUNOI DE LA GLINA

DISTRIBUIȚI

Marian Petrache: ”Consiliul Județean Ilfov nu are nicio groapă de gunoi, ci se străduiește să desființeze aceste gropi de gunoi”

Otravă dizolvată. Asta primesc la robinet locuitorii din mai multe comune de la marginea Bucureștiului. Informaţia apare într-un comunicat oficial al Direcției de Sănătate Publică Ilfov. Inspectorii au anunțat că apa este infestată cu substanțe precum mangan, amoniu sau nitrați. Principala sursă de poluare pare sa fie în continuare groapa de gunoi Glina.

O anchetă începută de procurorii Parchetului General a scos la iveală detalii şocante despre activităţile care aveau loc la groapa de gunoi Glina, anunță Realitatea.net. Inspectorii au anunțat că apa este infestată cu substanțe precum mangan, amoniu sau nitrați. Principala sursă de poluare pare sa fie în continuare groapa de gunoi Glina. 

”La Berceni amoniul determinat a fost de 3,365 mg pe litru faţă de normalul de 0,5 mg, mangan tot la Berceni 55g/l faţă de maximum 50g/l, la Dărăşti mangan 56,37 faţă de max 50/l, la 1 Decembrie amoniu 12,32 faţă de 0,5, Ghermăneşti nitraţii 76,4 faţă de 50 mg/litru”, afirma Dănuţ Crăciun, director executiv al DSP Ilfov la data emiterii comunicatului respectiv, cel care a fost destituit între timp de ministrul Sănătății în urma scandalului legat de vaccinuri. ”Se recomandă să nu folosească apa pentru băut sau hrană, ci numai în scop igienic. Operatorul de apă are obligația conform contractului pe care l-a stabilit cu autoritatea locală să aducă apa în parametrii și să dea apă de calitate corespunzătoare Legii Apei”, preciza dr. Crăciun.

Marian Petrache, președinte al Consiliului Județean Ilfov, a declarat într-o intervenție telefonică la Realitatea TV că apa din Ilfov nu este în condiții bune din cauza gropii de gunoi, dar și a puțurilor care nu au fost făcute cum trebuie, iar pânza freatică a fost afectată. ”Consiliul Județean Ilfov nu are nicio groapă de gunoi, ci se străduiește să desființeze aceste gropi de gunoi. Nu e numai groapa de gunoi sursa care a infestat apa. Au fost fabrici pe vremea lui Ceaușescu, sunt mai mulți factori, ceea ce ne face să fim foarte atenți de acum încolo”, a declarat Petrache.

Comuna Berceni se alătură cetăţenilor afectaţi din Glina care sunt în prima linie de luptă împotriva deşeurilor toxice depozitate la groapa de gunoi Glina.

Cetăţenii afectaţi din Glina şi din împrejurimi somează în mod public autorităţile competente să pună la dispoziţia publicului rapoartele de control şi situaţia exactă aferentă depozitării de deşeuri toxice şi cianuri care a avut loc în urmă cu ceva timp la groapa de gunoi Glina. Acestea sunt informaţii absolut necesare pentru populaţie, iar comportamentul autorităţilor trebuie să fie etic şi conform obligaţiilor legale care le revin.

Poluarea cu substanţe toxice a gropii de deşeuri Glina şi răspândirea acestora în zonele limitrofe şi în Berceni trebuie să fie bine cunoscută de cetăţeni pentru a nu-i pune pe aceştia într-un pericol şi mai mare faţă de expunerea actuală şi să îi împiedice pe cei afectaţi direct să ia măsuri de prevenţie.

Cetăţenii speriaţi şi afectaţi solicită urgent să se publice prin mijloacele de comunicare în masă procesul verbal întocmit la groapa de gunoi Glina odată cu depozitarea deşeurilor toxice şi amestecate ulterior cu deşeuri menajere de către societatea Global Eco Center în înţelegere cu Ecorec S.A. şi administratorii acesteia.

 

La groapa de gunoi Glina au fost aduse substanţe extrem de periculoase!

 

O anchetă începută de procurorii Parchetului General a scos la iveală detalii şocante despre activităţile care aveau loc la groapa de gunoi Glina. Anchetatorii au aflat că la groapa de gunoi Glina au fost aduse substanţe extrem de periculoase.

”Raportul de expertiză tehnică judiciară efectuat în cauză concluzionează faptul că obţinerea unor nămoluri/şlamuri cu conţinut de substanţe periculoase a fost cauzată de aplicarea necorespunzătoare şi/sau incompletă a procedurilor de tratare a deşeurilor periculoase – şlamuri galvanice, nerespectarea procedurilor de prelevare a probelor de deşeuri pentru analizele fizico-chimice, trimiterea la ICIM Bucureşti a unei probe prelevate din alte deşeuri decât cele transportate la depozitul Glina, amestecarea deşeurilor la locul de tratare şi depozitare, trimiterea la depozitul Glina a altor deşeuri decât cele pentru care se realizaseră determinările la ICIM Bucureşti”, se arată în raportul procurorilor de la Parchetul General.

“Potrivit rapoartelor de expertiză criminalistică întocmite de experţi din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, cu sprijinul specialiştilor de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi ai companiei W.R., deşeurile analizate fizico-chimic sunt deşeuri de tip nămol sau şlam rezultate din tratarea prin procedee fizico-chimice a apei rezultate din procesele tehnologice de tratare chimică a suprafeţelor metalice (procese de galvanizare, procese de zincare). Totodată, s-au determinat PH-ul şi conţinutul de substanţă uscată, prezenţa şi concentraţiile azotului amoniacal, sulfaţilor, cianurilor totale, cromului hexavalent, metalelor grele (cupru, nichel, plumb, zinc), ale hidrocarburilor policiclice aromatice şi ale produselor petroliere totale”, se arată în comunicatul procurorilor.

 

Războiul firmelor de gunoi

 

ECOREC, societatea care administrează depozitul de deşeuri Glina, susține într-un comunicat de presă că ”în urma apariției raportului prezentat în data de 24.07.2017 de către Direcția de Sănătate Publică a Județului Ilfov în care populația din zonă este informată despre poluarea apei de la robinet, pe anumite canale media a apărut știrea falsă că această poluare este cauzată de groapa de gunoi de la Glina, deși în raport nu se face nicio referire la cauzele poluării”.

Explicații: Apa din pânza freatică (Nisipurile de Mostistea) este poluată ‘istoric’, lucru cunoscut de peste 50 ani de autorități. Poluarea s-a produs din cauza lipsei canalizarii în zonele rurale și de aici a rezultat creșterea concentrației de amoniu (de 7 ori) și de îngrășamintele chimice (azotat de amoniu) utilizate în exces. Curgerea apei subterane în zona Vărăști – Vidra – Berceni – Glina se face aproximativ pe o direcție generală de la sud la nord, conform Administrației Naționale “Apele Române”, deci dispre sate înspre groapa de gunoi. Apa din satele menționate ajunge dinspre acestea înspre zona gropii de gunoi, nu invers, deci este practic imposibil ca aceasta sa fie infestată din cauza deșeurilor depozitate aici. În zona gropii Glina și în vecinătate, studiile hidrogeologice arată că apa din pânza freatică are sensul de curgere dinspre câmpul înalt (pe care sunt localitățile Leordeni și Glina) spre groapă, prin urmare este exclusă poluarea apei din puțurile localnicilor de către groapa Glina. Diferența de nivel este de peste 20 m între localități și groapa Glina. La robinetele din localitațile menționate apa este furnizată de operatori locali responsabili de calitatea acesteia.

În legatură cu acuzația că la groapa Glina s-ar depozita cianuri, Ecorec atrage atenția că aceasta are ca sursă o tentativă nereuşită a Global Eco Center Iaşi SRL care, în luna septembrie a anului 2010, a încercat să depoziteze la Glina substanţe insuficient tratate dar care erau însoţite de documente false din care reieşea că acele deşeuri pot fi depozitate în cadrul oricărui depozit pentru deşeuri municipale. Neregulile referitoare la aceste deşeuri au fost constatate la acea vreme chiar de Ecorec, care a oprit de la depozitare aceste deşeuri şi a sesizat autorităţile. Toată cantitatea de deşeuri pe care Global Eco Center Iaşi a încercat să o depoziteze a fost atunci inventariată, sigilată şi stocată temporar la Ecorec pe o platformă betonată, conform unei proceduri stricte stabilită de Garda Naţională de Mediu şi de Serviciul de Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Ilfov. La 9 decembrie 2010, toată cantitatea de deşeuri a fost preluată de Global Eco Center şi transportată pentru neutralizare la o societate specializată din Câmpulung Muscel sub atenta supraveghere a instituţiilor abilitate.

”Tentativa eşuată a societăţii Global Eco Center de a depozita deşeuri netratate, dar declarate în acte ca fiind neutralizate, face obiectul Dosarului penal nr. 501/P/2012 aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică unde Ecorec a avut doar calitatea de martor”, se menționează în comunicat. – VLAD CRISTEA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here