Acasă Anchete Astea da afaceri: Trei nunți și un botez și gata milionul (de...

Astea da afaceri: Trei nunți și un botez și gata milionul (de euro)

DISTRIBUIȚI

Tatal fostului ministru de Finante Darius Valcov a declarat, marti, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca in anul 2011 a cumparat trei lingouri de aur pentru a le face cadou nepotilor, in timp ce Lavinia Sandru a vorbit de sute de mii de euro obtinuti la nunta cu Valcov, transmite Agerpres.

Dumitru Valcov, tatal lui Darius Valcov, si Lavinia Sandru, fosta sotie a acestuia din urma, au fost audiati marti la instanta suprema in calitate de martori, in dosarul in care fostul ministru de Finante este acuzat de trafic de influenta si spalarea banilor, in legatura cu acordarea unor contracte companiei Tehnologica Radion.

Primul care a dat declaratie in fata instantei a fost Dumitru Valcov.

”Darius avea un prieten, deputatul Barbulescu, care avea un seif. Prin 2009, am fost cu sotia in Elvetia, la fata mea care este medic, insa acolo sotia a fost diagnosticata cu o boala grava si am stat cu ea sa o ingrijesc. A venit si fiul meu acolo si i-am spus ca am undeva 20.000 lei si 80.000 dolari. L-am rugat sa-i puna intr-un loc sigur. Prin 2011, am fost din nou in Elvetia si am fost diagnosticat cu cancer la plamani. Am fost operat, dupa care in preajma sarbatorilor de Craciun am simtit ca mi se apropie sfarsitul. Le-am spus celor din familie ca vreau sa le fac nepotilor un cadou. Aveam niste bani si i-am zis lui Darius daca poate sa faca rost de niste mini-lingouri de aur pentru ca nepotii mei sa aiba o amintire de la mine. La discutii a participat si o ruda, care a zis ca poate sa faca rost de lingouri. M-au costat 156.000 euro. I-am spus fiului meu sa le puna in acelasi seif. (…) Eu doream ca lingourile sa le pastrez pana ce nepotii se vor face mari”, a spus tatal lui Valcov.

Dumitru Valcov a mai relatat ca el a platit nunta fiului sau organizata la Slatina, care l-a costat in jur de 80.000 de euro.

Declaratii in acest dosar a dat si Lavinia Sandru, care a facut referire la perioada in care a fost casatorita cu Darius Valcov: ”Cu prilejul nuntii cu Darius Valcov am organizat trei evenimente: la Slatina, la Neptun si la Targu Mures. Botezul l-am organizat la Bucuresti. La Slatina stiu ca au fost peste 400 de invitati, 200 la Targu Mures si in jur de 250 la Neptun. La botezul din Bucuresti au participat cam 300 de invitati. Am primit sprijin financiar din partea parintilor lui Darius, care au platit nunta de la Slatina. La Targu Mures au platit parintii mei, iar la Neptun a fost un cadou din partea nasului nostru. Cheltuielile de la botez le-am sustinut noi”, a relatat Lavinia Sandru.

Ea a fost intrebata ce sume de bani au fost obtinute in urma acestor evenimente si ce s-a intamplat cu acei bani. ”Au fost sume mari. Media a fost de 200.000 de euro pe eveniment. Cea mai mare suma obtinuta a fost la Neptun, cam 300.000 de euro. La botez am obtinut 200.000 de euro. Am avut o discutie cu Darius si el mi-a spus ca ar fi bine sa investim in ceva. Discutiile pe care le aveam erau despre faptul ca banii investiti sa nu se devalorizeze. (…) La acea vreme eram parlamentar. (…) Am avut o discutie cu el ce sa mentionez in declaratia de avere. O mica parte din bani chiar apare in declaratia mea de avere, respectiv sumele obtinute in timpul mandatului si cadourile. Sunt bani pusi pe carduri. Cam 200.000 euro. La evenimentele respective am primit si tablouri. Dar nu sute, in jur de 8 – 10 tablouri la evenimentul de la Slatina. Am primit si la Neptun. Nu stiu ce valoarea aveau. Erau tablouri frumoase cu flori. Le-am pus pe pereti. Nu stiu ce sa intamplat cu ele dupa ce am divortat. (…) In jurul meu lumea cumpara cate un tablou. Dar acum am ajuns sa ne temem sa mai cumparam. Arta a devenit ingrata. Si Darius a mai cumparat, eu stiu de trei tablouri. Si sora lui mi-a aratat doua tablouri. (…) Socrul meu a spus ca vrea sa lase ceva nepotilor si a zis ca va cumpara cate un lingou celor trei nepoti”, a raspuns Sandru.

Urmatorul termen al procesului a fost stabilit pentru 9 ianuarie 2018, cand vor avea loc si dezbaterile finale.

In mai 2015, Darius Valcov a fost trimis in judecata de procurorii DNA, fiind acuzat de trafic de influenta, spalare de bani, efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia.

Alaturi de Darius Valcov au fost deferiti justitiei Lucian Petrut Susala (fost sofer al lui Darius Valcov), Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, Petre Bogdan Timofte si Constantin Tomescu. Procurorii sustin ca, in cursul anului 2009, Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Valcov, la acea data primar al municipiului Slatina, caruia i-a propus ca in schimbul oferirii sprijinului in influentarea factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante (SC Compania de Apa Olt SA), in vederea castigarii unor licitatii de lucrari pentru obiective situate in Slatina, Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti, sa ii dea 20% din valoarea sumelor incasate, conform contractelor de executie a respectivelor lucrari.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here