Acasă Anchete Bogdan Olteanu scapă de arest, dar va merge, periodic, la Poliția Snagov 

Bogdan Olteanu scapă de arest, dar va merge, periodic, la Poliția Snagov 

DISTRIBUIȚI

olteanuInstanţa supremă a dispus, joi, înlocuirea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Olteanu cu controlul judiciar şi l-a obligat, printre altele, să nu părăsească ţara şi să nu comunice cu martorii din dosarul său, printre care Călin Popescu Tăriceanu, Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Mihaiu. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie care l-au trimis în judecată pe Bogdan Olteanu, pentru trafic de influenţă, au cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să îi înlocuiască măsura arestului la domiciliu cu controlul judiciar. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea procurorilor şi a stabilit mai multe obligaţii pe care Bogdan Olteanu trebuie să le respecte în perioada în care este sub control judiciar.

Olteanu este obligat să nu părăsească ţara fără încuviinţarea unui judecător, să meargă la instanţă ori de câte ori este chemat, să se prezinte la Poliţia oraşului Snagov în zilele care vor fi stabilite prin programul de supraveghere şi să anunţe dacă îşi schimbă locuinţa.

Judecătorul i-a interzis lui Olteanu să se apropie sau că comunice cu persoanele audiate în calitate de martor în dosarul său, respectiv: Ionuţ Adrian Eftime, Ion Ifteni, Octavian Ţurcan, Liviu Mihaiu, Sorin Enache, Gheorghe Teodorescu, Vladimir Sergiu Pasti, Dan Ion Gherguţ, Cecilia Zavaleche, Paul Cononov, Octavian Marius Popa, Attila Korodi, Dan Ştefan Motreanu, Călin Popescu Tăriceanu, Sorin Ovidiu Vîntu, Ionuţ Vasile Buzelean, Aurelian Bălăuţă şi Tudor Octavian Pop.

„În temeiul articolului 215 alineatul 3 Cod procedură penală, atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, se mai arată în decizia instanţei.

Decizia poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Bogdan Olteanu a fost eliberat la începutul lunii septembrie din arest preventiv şi plasat în arest la domiciliu.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în 18 octombrie, în stare de arest la domiciliu, pe Bogdan Olteanu, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor şi fost viceguvernator al BNR, pentru trafic de influenţă, în dosarul în care este acuzat că a primit, în 2008, un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu pentru a înlesni numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, ca urmare a diligenţelor depuse de Bogdan Olteanu, Liviu Mihaiu a fost numit, în 18 septembrie 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

„Astfel, la data de 31 iulie 2008, a avut loc o întâlnire între Bogdan Olteanu şi omul de afaceri într-o localitate situată în Delta Dunării, prilej cu care inculpatul i-a cerut omului de afaceri suma de un milion de euro în schimbul influenţei pe care urma să o exercite asupra primului ministru în vederea numirii unei persoane agreate de omul de afaceri pe postul de guvernator al Deltei Dunării; în acelaşi sens, inculpatul a acceptat şi promisiunea omului de afaceri de a-i oferi sprijin electoral constând în prestarea servicii electorale în campanie”, susţin anchetatorii.

Procurorii mai arată că Bogdan Olteanu ar fi primit banii, prin intermediar, într-o zi din intervalul 31 octombrie – 7 noiembrie 2008, la sediul unui partid politic.

„În perioada august – noiembrie 2008, s-au prestat efectiv şi serviciile electorale promise (analize politice, sondaje, analize media, rapoarte de analiză, profilul candidatului, monitorizări media, documentare statistice referitoare la profilul alegătorilor din colegiul în care candida inculpatul, simulări referitoare la rezultatul votului şi la alocarea mandatelor de parlamentar)”, spun procurorii.

Transferul banilor ceruţi de Bogdan Olteanu ar fi fost făcut dintr-un cont bancar deschis în Cipru şi într-unul din Bulgaria, deschis de o firmă înregistrată în Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retraşi în numerar în trei tranşe, în 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că lui Olteanu i-ar fi fost dusă suma de două milioane de euro cash, de la Sorin Ovidiu Vîntu, printr-un intermediar, după ce cei doi se întâlniseră la proprietatea omului de afaceri, în Delta Dunării. Din această sumă, un milion de euro i-ar fi revenit lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei.

Liviu Mihaiu a fost numit, în septembrie 2008, de către premierul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, în funcţia de guvernator al rezervaţiei naturale Delta Dunării, post pe care l-a ocupat până în februarie 2009.  – foto: Romana Libera

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here