Acasă Politic Ce le-a spus premierul europarlamentarilor social-democrați

Ce le-a spus premierul europarlamentarilor social-democrați

DISTRIBUIȚI

Premierul Viorica Dăncilă le-a spus miercuri europarlamentarilor din grupul S&D, din care face parte PSD, că protocoalele secrete dintre Parchete și SRI au reprezentat imixtiuni în Justiție, iar despre reprimarea violentă a mitingului din 10 august a spus că România nu poate asista pasivă la încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor de către persoane care iau cu asalt clădiri și instituții publice.

G4Media.ro a intrat în posesia înregistrării audio a declarațiilor făcute de Viorica Dăncilă în ședința cu ușile închise a grupului S&D din Parlamentul European.

”Au fost puse în discuție recent, ca reprezentând imixtiuni în Justiție, așa-numitele protocoale sau acorduri secrete. Dar aceste aspecte trebuie clarificate, în primul rând, la nivel național și doar ulterior la nivelul Comisiei Europene, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, pentru a vedea cel mai bun și eficace mod de a se proceda. Vreau să dau un exemplu care vă va ajuta să vă faceți o imagine asupra acestor protocoale și a lucrurilor pe care eu, ca prim-ministru, și toți cetățenii de bună credință au obligația să le îndrepte în România. Peste 60% din judecători și procurori au dosare în diferite etape de analiză. Asta, oare, înseamnă independența Justiției? Este foarte important să evidențiem că România rămâne unul dintre statele cele mai pro-europene din Uniunea Europeană și cred cu tărie că trebuie să apărăm această stare de lucruri”, a spus Dăncilă despre situația din justiția românească.

”Un alt punct care necesită explicații este cel  referitor la protestul din 10 august. Într-o democrație europeană puternică și consolidată, întocmai cum este România, exercitarea drepturilor constituționale de exprimare și de manifestare publică nu este și nu va fi restrânsă sau interzisă. Acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Indiferent de cauza pentru care cineva militează, de diferențele de gândire, de diferențele de opinie sau de credință sau de alți factori care pot genera aceste proteste într-un anumit context. Indiferent de abordare sau de atitudinile diferite. România europeană, care își aniversează în acest an centenarul și care se pregătește să preia la 1 ianuarie 2019 președinția Consiliului Uniunii Europene, nu poate asista însă pasivă atunci când, sub aparența exercitării acestor drepturi, dar în realitate prin încălcarea ordinii și siguranței publice, a drepturilor, libertăților și siguranței cetățenilor care încercau să protesteze pașnic, alți cetățeni încearcă să ia cu asalt clădiri și instituții publice prin acțiuni violente fără precedent sau prin agresiune. Să nu uităm că acest miting nu a fost autorizat”, le-a spus Viorica Dăncilă socialiștilor europeni în legătură cu mitingul din 10 august.

Europarlamentarii din grupul socialișitilor europeni, familia politică din care face parte PSD, au luat-o la întrebări, miercuri dimineața, pe Viorica Dăncilăpe tema referendumului pentru familie, în condițiile în care premierul le-a prezentat în Parlamentul European versiunea partidului despre justiție și despre mitingul din 10 august. Cel puțin trei europarlamentari s-au arătat surprinși că în România va fi organizat în octombrie un referendum pe tema familiei tradiționale, în sensul modificării Constituției pentru a interzice căsătoria între persoane de același sex, au declarat pentru G4Media.ro surse de la Bruxelles. Cei mai mulți nu știau de acest demers, care este împotriva liniei susținute de socialiști în Parlamentul European.

De asemena, europarlamentarul Cătălin Ivan scrie, ironic, despre declarațiile premierului: Dăncilă în fața colegilor socialiști din PE: ”Jandarmerița a fost bătută cu bestialitate de protestanți!” ”Tocmai am aflat de la Viorica Dăncilă, în plenul Grupului S&D, că jandarmerița a fost bătută cu bestialitate de protestanți”, a scris, miercuri, pe Facebook, europarlamentarul Cătălin Ivan.

El a adăugat că speră ca traducătorii să fi înțeles că premierul a vrut să spună ”protestatari”. ”Sper că traducătorii au înțeles că este vorba de protestatari. Să nu intrăm într-un conflict religios”, a precizat Ivan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

thirteen − six =