Acasă Editorial CHIAR AȘA?

CHIAR AȘA?

DISTRIBUIȚI

Cătălin DRAGOMIR

Într-o țară în care oficial ne merge bine, dar în realitate fiecare se descurcă așa cum poate, se pierde pe zi ce trece satisfacția muncii. Dacă ești plătit foarte prost te plângi peste tot pentru asta, dar nu faci nimic ca să îți fie mai bine. Dacă ocupi o funcție bună și primești bani mulți, la stat sau la privat, te duci la muncă și aștepți ”liberele” generoase date de guvernanți că prea te-ai spetit. Deci, ești plătit pentru ce muncești. Firesc.

Ce ne facem însă în unele cazuri, tot mai dese, când omul vine la serviciu și, atunci când își face treaba pentru care e plătit, hop încep să curgă laudele și să vină primele. Până nu de mult, vameșii voiau prime consistente pentru că prindeau contrabandiști de toate felurile, desi cu asta se ocupă. Cei de la Finanțe primeau (se poate să primească și acum) ”stimulente” pentru că ”strângeau” taxe și impozite ”peste plan”, desi nu am stat niciodată cum trebuie la acest capitol.

Acum am ajuns să lăudăm și să medaliem polițiștii pentru că au prins un criminal, desi asta face parte din fișa postului. Da, așa a făcut ministrul de Interne zilele trecute. A anunțat că polițiștii care au prins-o pe asasina de la metrou (cazul mult mediatizat la 13 decembrie a.c.) ”urmează să fie recompensați”. Păi de ce? După logica doamnei ministru ar trebui să fim recompensați toți cei care muncim, cu premii peste premii, desi avem o leafă pentru asta! Ar trebui medaliat șoferul care a reușit să evite un accident major, electricianul care a evitat nu știu ce pană de curent din centrul orașului, bucătarul care a făcut mâncarea gustoasă. Ce să mai, toată lumea trebuie recompensată!

Ce facem însă cu pușlamalele angajate în diverse funcții? Pe ele le penalizează cineva? Nu am auzit-o pe doamna ministru să îi dea afară, de exemplu, pe polițiștii ”unși” cu bani și bunuri pentru a le da spărgătorilor de locuințe ponturi. Ce facem cu cei care comit abuzuri ”pe față” și care rămân în funcții după ce se aleg doar cu un simplu avertisment? Nu poți să îi dai afară imediat pentru că, nu-i așa, există deficit de personal!

La închiderea ediției, am aflat că doi jandarmi au salvat doi bețivi care căzuseră în Dâmbovița. Probabil că doamna ministru îi va avansa în grad la exceptional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here