Principalele caracteristici ale pieței muncii la nivelul lunii noiembrie 2017 comparativ cu perioada similară a anului anterior constau în scăderea cu aproximativ 40% a numărului de șomeri indemnizați, scăderea cu 38% a numărului de femei șomere, scăderea cu 48% a șomerilor cuprinși în categoria de vârstă 40 – 49 ani și scăderea cu 39% a șomerilor cu nivel redus de instruire, susține Florentina Corina Preda, purtător de cuvânt al AJOFM Ilfov.
În primul semestru s-a manifestat o tendință de stabilizare a ratei șomajului în jurul valorii de 1% comparativ cu a doua jumătate a anului în care evoluția a fost descrescătoare datorită reducerii numărului de șomeri indemnizați aflați în evidență precum și datorită nereînnoirii cererilor privind obținerea adeverințelor de venit minim garantat.
Faptul că regiunea București – Ilfov nu prezintă riscul unor fluctuații semnificative ale stocurilor de șomeri (exemple: concedieri colective fără modificări substanțiale a numărului de persoane disponibilizate la nivel regional; inexistența zonelor defavorizate) reprezintă un factor de liniaritate și constanță în evolutța pieței muncii la nivelul județului.
”Pe fondul scăderii stocului de șomeri, încadrările în muncă sunt în creștere la nivelul lunii noiembrie, numărul persoanelor ocupate de la începutul anului find de 1.632, cu peste 200 de șomeri mai mult decât ne-am propus. Indicatorii de performanță managerială calculați de ANOFM ilustrează efortul pe care instituția noastra îl depune în vederea creșterii calității serviciilor oferite, materializarea acestuia constând în obținerea unui calificativ de evaluare net superior anilor precedenți”, spune oficialul AJOFM Ilfov. – C. A.