Acasă Politic Cultele religioase, un asset social-filantropic, medical și educațional

Cultele religioase, un asset social-filantropic, medical și educațional

DISTRIBUIȚI

Sufrageria Regală din cadrul Muzeului Național de Artă al României a fost locul în care prim-ministrul Guvernului României, Marcel Ciolacu, și reprezentanți ai statului român s-au întâlnit cu reprezentanți ai cultelor religioase recunoscute din România.

Au fost abordate teme care privesc viața religioasă din România, precum și perspectivele consolidării parteneriatului dintre stat și culte.

„Am convingerea că prin instituțiile abilitate, în mod deosebit Secretariatul de Stat pentru Culte, vom reuși să diversificăm modalitățile prin care Guvernul va sprijini activitățile cultelor, împlinind astfel promisiunea făcută în octombrie 2023 de a valorifica într-o și mai mare măsură potențialul pe care cultele îl au în domeniul social-filantropic, medical și educațional. În plus, există oportunități concrete în accesarea de fonduri europene pentru proiecte comune în ceea ce privește asistența persoanelor dependente sau sprijinirea familiilor monoparentale sau vulnerabile”, a subliniat premierul României.

În ultimele luni au avut loc mai multe schimbări legislative cu impact în domeniul vieții religioase, printre care cele mai importante privesc sprijinul pentru salarizarea personalului clerical și neclerical, diversificarea sprijinului financiar acordat cultelor, conform nevoilor și solicitărilor acestora, în mod deosebit în domeniul asistenței sociale și medicale, precum și reorganizarea Secretariatului de Stat pentru Culte.

Conducătorii cultelor din România au transmis sugestii privind formele concrete de manifestare ale dialogului dintre stat și culte. Aceștia au subliniat importanța promovării valorilor construite pe principiul iubirii aproapelui, nevoia de pace în lumea de astăzi, precum și păstrarea valorilor conservatoare care stau la baza societății românești.

Una dintre propunerile întâlnirii a constat și în inițierea declarării unei Zile a Libertății Religioase și a contribuției cultelor la binele social în România, data propusă fiind cea de 16 mai, pentru a marca semnarea de către toți reprezentanții cultelor din România, la Snagov, în 16 mai 2000, a unei declarații comune cu privire la integrarea României în Uniunea Europeană, o premieră în România post-decembristă.

La eveniment au mai participat președintele Senatului României, Nicolae Ionel Ciucă, vice-premierul Marian Neacșu, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, secretarul de stat pentru culte, Ciprian-Vasile Olinici, Teodora Preoteasa, secretar de stat în MIPE, președintele UDMR, Kelemen Hunor, alături de reprezentanții ai Secretariatului de Stat pentru Culte și ai Institutului Național de Statistică.

Următoarea întâlnire de acest fel este programată pentru luna octombrie.

1 COMENTARIU

  1. […] Sufrageria Regală din cadrul Muzeului Național de Artă al României a fost locul în care prim-ministrul Guvernului României, Marcel Ciolacu, și reprezentanți ai statului român s-au întâlnit cu reprezentanți ai cultelor religioase recunoscute din România. Au fost abordate teme care privesc viața religioasă din România, precum și perspectivele consolidării parteneriatului dintre stat și culte. „Am convingerea […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here