Acasă Info Local Curtea de Apel a decis: Alegerile locale – un singur tur 

Curtea de Apel a decis: Alegerile locale – un singur tur 

DISTRIBUIȚI

Curtea de Apel Bucureşti a respins, vineri, cererea PNL de anulare a hotărârii de guvern privind organizarea alegerilor locale într-un singur tur de scrutin. Aceasta decizie nu este definitivă, dar este executorie.

În cadrul procesului desfăşurat vineri la Curtea de Apel Bucureşti, un avocat care reprezintă PNL a solicitat ca dosarul să fie trimis la Curtea Constituţională, în vederea discutării excepţiei de neconstituţionalitate a art. 101 alin.2 din Legea 115/2015 care prevede că ”este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”. În opinia sa, acest articol are legătură cu HG 51/2016, care stipulează că data desfăşurării alegerilor locale se stabileşte în ziua de 5 iunie 2016. De asemenea, reprezentantul PNL a cerut anularea HG 51/2016, susţinând că acest act normativ favorizează primarii care sunt acum în funcţie şi candidează pentru nou mandat, deoarece aceştia au cele mai mari şanse de a câştiga alegerile dacă se menţine prevederea privind un singur tur de scrutin.alegeri_2016012019

Conform PNL, dacă HG 51/2016 rămâne în vigoare, atunci primarul care câştigă alegerile va fi ales de e o minoritate dintre cetăţeni, întrucât el va primi mai puţine voturi decât ceilalţi candidaţi la un loc.

De cealaltă parte, reprezentanţi ai Guvernului, Ministerului Afacerilor Interne şi Autorităţii Electorale Permanente au cerut judecătorilor să respingă atât cererea de anulare a HG 51/2016, cât şi solicitarea de sesizare a CCR, arătând că PNL critică doar elemente pur administrative de natură electorală, iar sesizarea nu este suficient motivată.

Decizia de alegere a primarilor într-un singur tur a fost luată în 2011 și votatăî din nou de Parlament a sfârșitul anului trecut.

În județul Ilfov, liberalii nu au de ce să se teamă foarte mult întrucât au primari în funcție, deci care pleacă cu prima șansă, în patru din cele opt orașe și în 19 din cele 32 de comune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here