În data de 2 mai 2019, prim-ministrul Viorica Dăncilă a participat la Marșul Internațional al Vieții, eveniment educațional anual, organizat în Polonia, și la Ceremonia comemorativă, alături de lideri ai comunității internaționale, oficiali guvernamentali, reprezentanți ai cultelor religioase, organizații de studenți si copii.
Împreună cu delegația oficială condusă de prim-ministru au mai participat la acest eveniment David Saranga, ambasadorul Statului Israel în România, precum şi Tova Ben Nun-Cherbis, președinte și fondator al Complexului Educațional Laude-Reut, împreună cu un grup de copii din Romania.
Participarea la marș, care presupune parcurgerea, pe jos, a distanței de la Auschwitz la Birkenau a fost precedată de susținerea unui discurs, în cadrul părții oficiale a evenimentului, precum și de o întrevedere cu o delegație de elevi din România care a participat la eveniment.
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a menționat, în cadrul acestui moment, că evenimentele tragice cu caracter antisemitic din ultimii ani în Europa ne demonstrează cât de important este să identificăm cu claritate căile prin care putem să prevenim antisemitismul și cât de actuale sunt prioritățile pe care România le-a promovat pe durata deținerii Președinției IHRA (martie 2016 – martie 2017) și anume: consolidarea educației despre Holocaust, încurajarea cercetării academice și combaterea antisemitismului, rasismului, xenofobiei și discriminării.
Șeful Executivului a reafirmat angajamentul constant al României în lupta împotriva antisemitismului, evidențiind, în același timp, implicarea Complexului Educațional Laude-Reut din București în derularea unor proiecte educaționale destinate tinerei generații.
În context, a prezentat demersurile autorităților române în planul comemorării şi cercetării Holocaustului, precum şi al combaterii antisemitismului, care au urmărit, cu precădere, reconcilierea cu trecutul recent al României prin dezvoltarea programelor educaționale despre Holocaust destinate învățământului preuniversitar şi universitar, protejarea moștenirii culturale evreiești, combaterea antisemitismului şi a altor forme de rasism şi xenofobie.
Cu această ocazie, a făcut un apel pentru consolidarea educației tinerei generații pentru ca aceasta să poată fi capabilă să denunțe și să combată orice formă de extremism, intoleranță, rasism sau antisemitism, aceasta fiind un obiectiv absolut necesar pentru a putea modela un viitor democratic.
Totodată, premierul român, a amintit, în context, că prioritățile României în calitate de Președinție a Consiliului UE includ, în cel de-al patrulea pilon, Europa valorilor comune, teme legate de combaterea rasismului, intoleranței, xenofobiei, populismului, antisemitismului și descurajarea discursului bazat pe ură şi a amintit cele două evenimente internaționale organizate de Președinția română pe tema combaterii antisemitismului la nivel european și la nivel național, inclusiv prin promovarea unui proiect care vizează înființarea unui muzeu memorial al Holocaustului.
Premierul român a participat, de asemenea, la ceremonia comemorativă de la Birkenau, care a încheiat Marșul Internațional al Vieții, eveniment dedicat memoriei evreilor din Balcani și Europa de Est, victime ale Holocaustului.
Printre cei care au luat cuvântul la ceremonie s-au aflat Bartolomeu I, Arhiepiscop de Constantinopol și Patriarh Ecumenic și Yitzhak Herzog, președintele Agenției Evreiești pentru Israel.
Viorica Dăncilă a fost singurul înalt oficial participant la eveniment. Majoritatea statelor și-au trimis ambasadori, fapt consemnat de presa externă.
Times of Israel explică faptul că situația a apărut după ce, în 2018, tensiunile dintre Polonia și Israel au escaladat când Varșovia a adoptat o lege controversată prin care oricine susținea că Polonia ar avea o responsabilitate în Holocaust putea fi amendat sau chiar pedepsit cu închisoarea. După critici dure, legea a fost amendată, însă tensiunile au rămas și au fost amplificate din nou anul acesta când ministrul de Externe israelian a spus că polonezii sunt ”alăptați încă din pruncie cu antisemitism”. Oficialii polonezi au cerut să le fie prezentate scuze, însă acestea nu au venit nici până astăzi.
Anul trecut i-am văzut în prima linie pe președintele polonez Andrzej Duda, președintele israelian Reuven Rivlin, șefii Armatei, Mosadului sau Poliției din Israel. – foto: Comisarul.ro