Acasă Info Local DESCENTRALIZAREA, NECONSTITUŢIONALĂ

DESCENTRALIZAREA, NECONSTITUŢIONALĂ

DISTRIBUIȚI
Liviu Dragnea

CCR – DRAGNEA 9 – 0

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

Toţi cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale a României (CCR) precizează că Legea descentralizării, propusă şi coordonată de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, încalcă principiul autonomiei locale, regimul constituţional al proprietăţii, principiul legalităţii şi exigenţele de claritate, precizie şi predictibilitate a legii.

 CCR a admis, la 10 ianuarie 2014, cu unanimitate de voturi, obiecţia în ceea ce priveşte criticile de neconstituţionalitate intrinsecă şi a constatat că Legea privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică, în ansamblul ei, este neconstituţională. A fost cel mai voluminos dosar pe care Curtea l-a avut de analizat, duă cum declara preşedintele Augustin Zegrean.

„Curtea a reţinut încălcarea principiului autonomiei locale, în privinţa trecerii bunurilor din domeniul privat al statului în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, fără exprimarea consimţământului autorităţilor administraţiei publice locale/judeţene; regimului constituţional al proprietăţii, în privinţa transferului masiv de bunuri din domeniul public/privat al statului, în domeniul public/privat al unităţilor administrativ-teritoriale, prin derogare de la regulile de drept comun în materie, fără o identificare conform legilor în vigoare a bunurilor în cauză”, se arată într-un comunicat al CCR.

CCR a mai constatat încălcarea exigenţelor de claritate, precizie şi predictibilitate a legii prin reglementarea contradictorie a drepturilor care se transferă/constituie prin lege (de proprietate/de administrare), lipsa de corelare cu ansamblul normativ în materie şi cu reglementările din care sunt preluate competenţele descentralizate, reglementarea unor structuri descentralizate cărora nu le este conferită nicio atribuţie (comisiile judeţene ale monumentele istorice) cu menţinerea în paralel a structurilor care au format obiectul descentralizării (comisiile zonale ale monumentelor istorice). Un alt principiu încălcat, în opinia Curţii, este cel al legalităţii, prin nerespectarea cadrului legal în materia descentralizării şi a proprietăţii.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.

PDL a sesizat Curtea Constituţională în privinţa legii descentralizării şi a notificat Camerei Deputaţilor acest demers la 29 noiembrie 2013.

Liviu Dragnea: „Vom acţiona în consecinţă”

Vicepremierul Liviu Dragnea, în mod firesc, s-a declarat surprins de faptul că Legea descentralizării a fost declarată neconstituţională. „Aştept motivarea Curţii Constituţionale să vedem care sunt morivele pentru care legea a fost declarată neconstituţională, să vedem dacă e declarată neconstituţională în totalitate sau în parte şi vom acţiona în consecinţă”, a spus Dragnea. „Dacă se declarară în totalitate neconstituţională, practic de aici s-ar putea înţelege că România nu mai are dreptul să se descentralizeze, aşa cum se întâmplă în Europa. Dar aş vrea totuşi să văd motivarea Curţii şi atunci voi avea o reacţie mai aplicată”.

Se amână comasarea anumitor structuri

Descentralizarea, susţinută şi de UDMR, prevedea transferul către autorităţile locale a competenţelor în sănătate, agricultură, mediu, cultură, tineret şi sport, autorizare şi clasificare în turism, pescuit, dar nu includea poliţtia, porturile, plajele, prestaţiile sociale şi cinematografele.

Guvernul aprobase proiectul legii descentralizarii în prima parte a lunii noiembrie 2013. În urma procesului descentralizării, aproximativ 14.000 de oameni urmau să lucreze în instituţiile descentralizate, fiind preluaţi din subordinea ministerelor, cu toate drepturile actuale şi cu cheltuielile de personal aferente, la instituţiile descentralizate care urmau să intre în subordinea autorităţilor locale. Descentralizarea implica, totodată, transferul a circa 2.000 de imobile din domeniul public al statului în domeniul public al unităţilor teritoriale.

Ministrul Finanţelor Daniel Chiţoiu, afirma că aproximativ 10% din posturile adminsitraţiei cerntrale urmau să fie desfiinţate prin descentralizare, iar premierul Victor Ponta arăta că este vorba de o reducere cu acest procent a cheltuielilor de personal, de funcţionare şi cu bunuri şi servicii, care ar fi fost efectivă în 2015.
Aşadar, era vorba de o decizie politică legată de finanţare şi de descentralizare, nu în bugetul pe 2014, dar în momentul în care se făceau standardele de cost ale tuturor structurilor autorităţilor locale, obiectivul era de a reduce cheltuielile de ansamblu, salariale, de bunuri şi servicii şi de funcţionare cu 10%, prin faptul că se comasau diferite structuri.

CCR a avut de analizat arumentele din 4.000 de pagini

În decembrie trecut, judecătorii CCR susţineau că e nevoie de mai mult timp pentru a analiza argumentele Guvernului, care a solicitat respingerea sesizării democrat-liberalilor, argumente care erau incluse în aproximativ 4.000 de pagini. De asemenea, CCR a cerut de la Executiv și alte documente, prin care fusese avizată Legea descentralizării.

În sesizare depusă CCR, democrat-liberalii susțineau că prin faptul că Executivul şi-a angajat răspundereaasupra acestei legi, deși deține o majoritate confortabilă în Parlament, se încalcă Legea fundamentală şi au făcut observații și cu privire la o parte din conținutul legii.

Descentralizarea, în forma propusă de Guvern, este „o ciumă administrativă”, declara, la rândul său, în luna noiembrie, preşedintele Traian Băsescu. „Vă dau scris că dacă vor face această mișcare care este antinațională vor trebui, în câteva săptămâni, luni, să reînființeze direcții, pentru că ce dai baronului nu mai iei înapoi. Cum va face Ministerul Sănătății politica sănătății, dacă nu mai are direcțiile din teritoriu?”, spunea  preşedintele. – CĂLIN MATEI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here