Acasă Anchete Exces de zel sau prostie la unii jandarmi?

Exces de zel sau prostie la unii jandarmi?

DISTRIBUIȚI

Jurnalistul german freelancer Christian Gesellmann, care scrie pentru reţeaua Krautreporter, a fost reţinut la audieri timp de aproximativ zece ore, după ce a fost săltat de jandarmi la protestele de miercuri noaptea, de la Guvern. El filma intervenţia jandarmilor când a fost săltat şi dus la un sediu al DIICOT, pentru audieri. Jurnalistul nu vorbeşte limba română şi nu ar fi putut prezenta o legitimaţie de presă, conform apropiaţilor. Jandarmii i-ar fi cerut să şteargă filmările şi l-ar fi agresat. În cele din urmă, tânărul a fost eliberat, rămânând cu calitatea de martor. Jurnalistul german Christian Gesellmann s-a numărat printre persoanele reţinute miercuri seară în urma violenţelor de la protestele din Bucureşti.

”Conform relatărilor celor apropiaţi lui, acesta a fost prins într-o ciocnire dintre jandarmi şi protestatarii violenţi, fiind lovit peste picioare şi apoi urcat într-o dubă din cauză că ar fi refuzat să şteargă filmările de pe telefonul mobil.Jurnalistul nu purta asupra lui niciun ecuson sau însemn vizibil care să îl poată identifica ca jurnalist, nici nu avea legitimaţie de presă”, arată un comunicat de presă al Active Watch.

Politistii au deschis 78 de dosare penale pentru ultraj si tulburarea ordinii si linistii publice si unul pentru posesie fara drept de droguri. Toti cei retinuti in piata au fost dusi la sectiile de politie sau la DIICOT. Printre ei insa au ajuns in dubele jandarmilor si protestatari care spun ca erau pasnici. Este si cazul unui jurnalist german.

Christian Gesellman, jurnalist german: ”Prinsesera pe cineva si il bateau. Se poate vedea pe video: prima data in duba de politie si apoi afara, din nou. Apoi, jandarmii au venit la mine si au incercat sa-mi ia telefonul. 2 sau 3 dintre ei m-au lovit si pe mine cu un baston. Au incercat sa ma forteze sa le dau telefonul. Mi-au spus sa sterg videoul. Le-am spus ca n-am s-o fac!”

Reprezentantii Jandarmeriei neaga evenimentul si il acuza pe tanar ca ar fi facut parte dintr-un grup violent. Georgian Enache, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti: ”Se afla intr-un grup de persoane care a atacat fortele de ordine, ca si celelelte 79 de persoane care au fost duse la sectie. Bineinteles, daca intrebati pe cele 79 de persoane vor spune ca n-au facut nimic”

Un alt tanar, fotograf amator, sustine ca a patit la fel. Se intampla spre finalul protestelor si se indrepta spre casa: ”Mi-au cu forta camera, au dat formatare la cardul de memorie. Ti-a luat, pur si simplu, un jandarm aparatul din mana? M-a amenintat si a zis vezi sa nu ma fac ca-l scap”.

Nu este exclus ca cercetarea sa se indrepte si spre jandarmii care au actionat miercuri seara in Piata Victoriei, anunță stirileprotv.ro. – foto – sport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here