Acasă Economie FINANTELE, ASTEPTATE SA INTERVINA PE PIATA RCA

FINANTELE, ASTEPTATE SA INTERVINA PE PIATA RCA

DISTRIBUIȚI

RCA 

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a organizat, la 15 decembrie 2015, un miting de protest în Piața Constituției din București pentru a determina autoritățile să ia urgent măsuri cu privire la situația gravă în care a ajuns sistemul asigurărilor obligatorii RCA din România, în condițiile în care costurile transportatorilor pentru polițele RCA au crescut cu mai mult de 300% în ultimii 2 ani.

În timpul protestului, o delegație UNTRR s-a întâlnit cu reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Având în vedere faptul că în urma discuțiilor anterioare purtate cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu s-a ajuns la niciun rezultat, iar emiterea unui act normativ prin Parlament necesită o perioadă îndelungată, UNTRR a depus o solicitare prin care, în mod excepțional, a cerut emiterea unei ordonanțe de guvern cu efecte pentru anul 2016, cu aplicare imediată de la 1 ianuarie, care să limiteze valorile asigurărilor RCA/carte verde la valori normale de maximum 5.000 de lei pe 12 luni pentru autovehiculele comerciale de mărfuri și persoane care fac transporturi rutiere internaționale, la maximum 2.000 lei pe 12 luni pentru autovehiculele de transport public local și la maximum 300 lei pe 12 luni pentru autoturisme. Aceste valori propuse de către UNTRR sunt oricum de 3 ori mai mari față de cele din anul 2012, când tariful RCA pe 12 luni pentru un autovehicul de transport internațional de mărfuri sau persoane era de 1200 lei.

Reprezentanții MFP s-au angajat ca la 16 decembrie 2015, cel târziu, vor analiza și vor reveni cu o propunere despre cum se poate interveni asupra tarifelor RCA pe termen scurt, conform solicitărilor UNTRR.

Consultarea Consiliului Concurenței, condiție necesară afirmată de reprezentanții MFP, este depășită în aceste momente de situația gravă din piața RCA care nu mai este una liberă concurențială, ci o piață blocată, aflată în pragul colapsului.

Așa cum în aceste zile Parlamentul a găsit timpul și resursele financiare necesare pentru a aproba legea pensiilor speciale, UNTRR are convingerea că membrii Parlamentului României vor reuși să deblocheze și situația economică din România, prin limitarea în mod excepțional a tarifului RCA cel puțin pentru 2016 și prin eliminarea supra-accizei la carburant începând cu 1 ianuarie 2016, astfel încât să mai poată exista agenți economici în România care să plătească taxe și impozite din care să fie suportate pensiile speciale.

UNTRR a reiterat faptul că Statul Român ar trebui să înțeleagă că se află în competiție cu celelalte state și că trebuie să facă tot posibilul să dea șansa agenților economici din România să poată face afaceri mai mari și mai profitabile din care să poată plăti taxele și impozitele aferente și să scadă presiunea pe bugetul de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here