Acasă Economie Guvernul a aprobat Strategia pe Termen Lung a României pentru Reducerea Emisiilor...

Guvernul a aprobat Strategia pe Termen Lung a României pentru Reducerea Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră

DISTRIBUIȚI

La propunerea Ministerului Mediului, a fost aprobată Strategia pe Termen Lung (STL) a României pentru Reducerea Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră.

„Odată cu aprobarea Strategiei în ședința executivului și comunicarea ei către Comisia Europeană, închidem practic procedura de infringement declanșată împotriva țării noastre. Schimbările climatice reprezintă o problemă fundamentală a societății noastre. Acestea nu țin cont de granițele dintre state și România este la fel de afectată, le resimțim pe propria piele, fie că vorbim despre fenomene meteo extreme, deșertificarea României, inundații, secetă. Strategia propune opțiuni pentru decarbonizarea fiecărui sector în parte, fie că discutăm despre energie, transporturi, agricultură, încălzire rezidențială, deșeuri sau silvicultură. România a început deja procesul de decarbonizare prin reducerea emisiilor cu 62% față de nivelul din 1990”,  a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.

La jumătatea lunii noiembrie, Comisia Europeană a emis un aviz motivat în Cauza 2022/2090 – neîndeplinirea obligației de notificare a Strategiei pe Termen Lung a României, cu termen de două luni pentru conformare.

STL propune opțiuni de politici și măsuri pentru decarbonizarea fiecărui sector în parte, în special a celor șase sectoare cheie: Energie, Transport, Clădiri și Încălzire & Răcire, Agricultură și Silvicultură, Deșeuri.

Au fost dezvoltate și analizate trei scenarii: Scenariul de referință, Scenariul de mijloc și Scenariul România Neutră (selectat de autoritățile române pentru implementare până în 2050).

Conform acestui scenariu, România își propune să devină neutră din punct de vedere climatic în 2050, ajungând la o reducere a emisiilor nete cu 99% în 2050, comparativ cu nivelul din 1990.

STL a fost dezvoltată în baza unei evaluări macroeconomice, realizată după o modelare de impact sectorială şi trans-sectorială. Aceasta a evaluat în detaliu perspectivele, opţiunile, costurile şi beneficiile măsurilor care trebuie aplicate pentru o dezvoltare durabilă pe termen mediu şi lung, în condiţiile obligaţiilor de reducere semnificativă a emisiilor de GES și îmbunătățire a absorbției /captării de GES la nivel sectorial, în cele șase domenii cheie: transporturi, clădiri, Industrie, agricultură,  deșeuri, LULUCF (Land Use Land Use Change and Forestry).

2 COMENTARII

  1. […] La propunerea Ministerului Mediului, a fost aprobată Strategia pe Termen Lung (STL) a României pentru Reducerea Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră. „Odată cu aprobarea Strategiei în ședința executivului și comunicarea ei către Comisia Europeană, închidem practic procedura de infringement declanșată împotriva țării noastre. Schimbările climatice reprezintă o problemă fundamentală a societății noastre. Acestea […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here