Acasă Politic În 2024, Bucureștiul va fi gazda unei misiuni economice și comerciale francofone

În 2024, Bucureștiul va fi gazda unei misiuni economice și comerciale francofone

DISTRIBUIȚI

Secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Traian Hristea a participat, în perioada 4-5 noiembrie 2023, la cea de a 44-a sesiune a Conferinței Ministeriale a Francofoniei (CMF), organizată la Yaoundé, în Camerun.

CMF s-a derulat sub egida ”Buna guvernare – garanție de stabilitate politică, economică și culturală pentru cetățenii spațiului francofon”. Prin adoptarea Rezoluției de la Yaoundé a fost lansat un proces de reflecție, la nivelul Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), cu scopul de a identifica motivele deteriorării democrației din Africa francofonă sub-sahariană și de a îmbunătăți modalitățile prin care OIF poate sprijini aceste state, în efortul de a consolida cultura democrației și buna guvernare.

Secretarul de stat Traian Hristea a prezentat sprijinul acordat de România statelor în curs de dezvoltare, în special celor din Africa francofonă sub-sahariană, pentru menținerea păcii, consolidarea democrației și a statului de drept, pentru reconstrucția post-conflict și pentru consolidarea practicilor democrației participative.

A reiterat sprijinul substanțial pe care statul român îl oferă cooperării economice și comerciale în spațiul francofon, inclusiv prin găzduirea, în martie 2024, la București, a unei misiuni economice și comerciale francofone. A amintit, de asemenea, recenta inaugurare, la București, a Casei Francofoniei, o nouă contribuție importantă a României în domeniul Francofoniei academice și științifice, și punerea în valoare a tinerilor studenți și cercetători francofoni.

Următoarea Conferință la nivel înalt a șefilor de stat sau de guvern ai celor 88 de state și guverne membre, asociate și observatoare OIF – Sommet-ul Francofoniei – va avea loc la Paris, în octombrie 2024.

România este membru cu drepturi depline al OIF  din  anul 1993. În 2007 a fost desemnată de către Secretarul General al Francofoniei “stat-far al francofoniei” în regiunea Europei Centrale și de Est.

 

2 COMENTARII

  1. […] Secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Traian Hristea a participat, în perioada 4-5 noiembrie 2023, la cea de a 44-a sesiune a Conferinței Ministeriale a Francofoniei (CMF), organizată la Yaoundé, în Camerun. CMF s-a derulat sub egida ”Buna guvernare – garanție de stabilitate politică, economică și culturală pentru cetățenii spațiului francofon”. Prin […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here