Acasă Economie INVESTIȚIE IMPORTANTĂ LA DOMNEȘTI

INVESTIȚIE IMPORTANTĂ LA DOMNEȘTI

DISTRIBUIȚI

Stația de epurare a apelor uzate va acoperi sistemele de canalizare din Domnești și Ciorogârla

 În comuna Domnești au început lucrările la stația de epurare a apelor uzate, o investiție asemănătoare fiind făcută în Bragadiru și Brănești. Potrivit reprezentanților operatorului regional de Apă – Canal Ilfov, această stație de epuarare va acoperi sistemele de canalizare din localitățile Domnești și Ciorogârla.

Construcția acestei stații era ”absolut necesară” având în vedere că în Domnești nu există un sistem de epurare a apelor uzate, iar respectarea legislației în domeniul mediului, având în vedere dezvoltarea localității din ultimii ani, este imperios necesară. Sistemul va realiza epurarea apelor uzate, astfel încât să se asigure respectarea cerințelor de calitate pentru apele deversate în Argeș.

Potrivit sursei citate, soluția adoptată pentru stația de la Domnești reprezintă o stație de epurare bazată pe tehnologia ICEAS (nitrificare, denitrificare biologică și desfosforizare biologică și, eventual, chimică) cu două linii compacte de epurare biologică în paralel. Acest proces beneficiază de un sistem complet automatizat care răspunde la variațiile de debit și încărcări influente în stația de epurare, este ușor de atins și produce un efluent de calitate superioară. Procesul tehnologic este verificat în operare, fiind aplicat în peste 300 de stații de epurare a apelor uzate aflate în funcțiune, în prezent, în întreaga lume.

Așa cum era normal, înainte de a începe lucrările au fost obținute autorizația de construire și avizul de gospodărire a apelor și al Direcției de Sănătate Publică a județului Ilfov. De asemenea, au fost obținute acordurile de principiu pentru depozitarea nămolului rezultat din epurare la depozitele Chiajna, Vidra și Glina și a fost adoptată Decizia referitoare la strategia de utilizare a cel puțin a unei părți din nămol.

Nu în ultimul rând, potrivit reprezentantului operatorului de Apă – Canal Ilfov, Ileana Dalaban, manager de proiect, cele trei stații, de la Brănești, Bragadiru și Domnești, vor rezolva o mare parte din problemele de mediu pe care județul Ilfov le are în aceste zone.

Pentru asigurarea unui mediu mai curat în județul Ilfov 

Așadar, în județul Ilfov se derulează lucrări ample de îmbunătăţire a serviciilor de apă în urma cărora aproape toată populaţia va beneficia de apă potabilă şi de servicii de apă reziduală la standarde europene. Proiectul, cu o durată de patru ani, are în vedere aproximativ 60.000 de persoane şi include construcţia celor trei staţii de epurare a apei reziduale. Implementarea se va face pe parcursul a patru ani de către operatorul regional S.C. Apa – Canal Ilfov S.A.

Finanţat parţial de Uniunea Europeană, proiectul cuprinde investiţii în extinderea şi în reabilitarea sistemelor de apă potabilă, precum şi într-un sistem de colectare a apei reziduale. Printre localitățlie vizate se numără Pantelimon, Dobroieşti, Bragadiru, Cornetu, Domneşti, Ciorogârla, Brăneşti şi Cernica, unul dintre obiectivele principale fiind asigurarea unui mediu mai curat.

Măsurile-cheie ale proiectului includ extinderea şi reabilitarea surselor de apă freatică, a conductelor de apă şi a unor staţii de tratare şi clorurare. De asemenea, proiectul are în vedere construirea şi reabilitarea unor rezervoare de apă şi a unor staţii de pompare, în plus faţă de extinderea şi reabilitarea reţelelor de distribuţie. Se vor desfăşura şi lucrări extinse în ceea ce priveşte apa reziduală, pentru îmbunătăţirea şi extinderea conductelor de colectare şi evacuare. Până la finalul proiectului, 99% dintre cei aflaţi în zonele-ţintă vor fi conectaţi la aceste servicii noi şi îmbunătăţite de apă potabilă şi reziduală, numărul acestor locuitori fiind de aproape 60 000. Îmbunătăţirea reţelei de colectare şi epurare a apei reziduale va reduce semnificativ masa de poluanţi nutritivi şi organici deversată direct în cursurile de apă locale. De asemenea, extinderea sistemului de apă reziduală ar trebui să aducă beneficii majore mediului prin eliminarea contaminării din apa freatică şi din subsol. Mai mult, se vor înregistra beneficii pentru economia locală, creându-se 170 de locuri de muncă în etapa de implementare a proiectului şi aproape 50 de locuri de muncă în etapa de exploatare. Investiția totală este de 72,1 milioane de euro, cea a Uniunii Europene fiind de 55,6 milioane de euro.

Componentele unei stații de epurare

O stație de epurare a apelor uzate cuprinde: Deversor, grătare rare (reținere materii grosiere), stație pompare ape uzate, debimetru electromagnetic, instalație compactă degrosisare (grătare dese, instalații de deznisipare cu separator de grăsimi), reactoare biologice ICEAS (aerare bazine și stabilizare nămol), instalație ultraviolete (dezinfecție cu ultraviolete), cămin pompe, suflante (aerare bazine și stabilizare nămol), depozit stocare nămol în exces, instalație deshidratare (îngroșare, deshidratare, tratare cu var nămol), depozit nămol deshidratare, pavilion administrativ și laboratoare (clădire administrativă, unitate de comandă și control, laboratoare fizico-chimice și biologice), cabină poartă.

Procesul ICEAS – nitrificare – denitrificare biologică și desfosforizare biologică – este un sistem complet automatizat. Acesta necesită o suprafață mai mică și mai puțin echipament ceea ce înseamnă costuri mai mici de amenajare și exploatare.

 Președintele CJ Ilfov, Marian Petrache: Până în 2018, toată lumea trebuie să beneficieze de servicii de apă și canalizare 

Președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, amintește că Uniunea Europeană impune existența unui operator unic care să gestioneze, la nivel județean, activitatea de apă și canalizare. Această decizie a fost luată pentru ca localitățile care dispun de o putere economică scăzută să poată beneficia, și ele, de astfel de servicii.

Petrache spune, din nou, de asemenea, că România trebuie să-și îndeplinească, în următorii patru ani, până în 2018, angajamentele față de Uniunea Europeană potrivit cărora toată populația trebuie să beneficieze de servicii de apă și canalizare. ”Dacă UE este capabilă să funcționeze conform principiului solidarității și noi trebuie să fim capabili să facem acest lucru. Eu cred cu tărie că putem să facem asta”, subliniază președintele CJ Ilfov.

La ora actuală, 29 din cele 40 de localități ale județului Ilfov au aderat la ADIA și vor beneficia de investiile operatorului de Apă – Canal Ilfov. – CRISTINA ANGHELUȚĂ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here