Acasă Info Local JANDARMII ILFOVENI, ÎN VACANŢĂ, ALĂTURI DE COPII

JANDARMII ILFOVENI, ÎN VACANŢĂ, ALĂTURI DE COPII

DISTRIBUIȚI

jandarmi 

 

Anul şcolar se încheie, se apropie cu paşi mari vacanţa de vară. Ultima săptămână de şcoală, ultimile zile de reguli şi teme! În sfârşit, vine vacanţa de vară, vine distracţia şi aventura pentru copii. În tabere, în concediu cu părinţii, la bunici sau în alte locuri unde distracţia este bine venită.

Da, vacanţa de vară este un prilej de bucurie pentru copii, însă pentru părinţi şi bunici reprezintă o grijă în plus, întrucât mulţi dintre copii rămân singuri acasă, nesupravegheaţi.

Din această cauză noi, jandarmii ilfoveni sunt alături de copii, reamintindu-le că pe timpul vacanţei rămân aceleaşi reguli de comportament:

–         Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant!

–         Nu intraţi în anturaje dubioase!

–         Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanale nou cunoscute sau cunoscute întâmplător!

–         Nu primiţi nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţi!

–         Atenţie la lumea virtuală!

–         Nu oferiţi date personale sau poze celor cu care corespondaţi pe internet.

 

Pentru prevenirea implicării copiilor în accidente rutiere, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Ilfov recomandă copiilor, următoarele:

 • Circulaţi doar pe trotuar. Pe drumurile publice unde nu există trotuare, circulaţi întotdeauna doar pe partea stângă, cât mai aproape de marginea drumului, astfel ca autovehiculele care circulă pe partea carosabilă să vina din faţa voastră!
 • Nu staţionaţi pe bordura trotuarelor deoarece există posibilitatea să vă dezechilibraţi şi să cădeţi în faţa autovehiculelor!
 • Traversarea străzii se face numai pe trecerea de pietoni după ce în prealabil v-aţi asigurat. Nu fugiţi pe trecerea de pietoni, opriţi-vă pe marginea trotuarului şi aşteptaţi ca autovehiculele să oprească pentru a vă permite traversarea.
 • Acolo unde sunt semafoare, veţi aştepta cu răbdare apariţia luminii de culoare verde şi veţi traversa numai pe această culoar după ce,  în prealabil v-aţi asigurat că din ambele sensuri nu vine nici un autovehicul!
 • În intersecţiile unde nu sunt amplasate semafoare şi nici treceri de pietoni marcate, traversarea se va face numai pe la colţul străzii, după o atentă asigurare că nu se apropie nici un autovehicul din ambele sensuri!
 • Să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora şi să aleagă ca loc de joacă doar locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă autovehicule!
 • Să nu se deplaseze cu rolele / skate-bord-ul pe partea carosabilă a drumurilor publice, ci doar în locurile special amenajate!
 • Dacă circulaţi cu bicicletele, respectaţi semnificaţia semafoarelor şi a indicatoarelor de circulaţie!
 • După lăsarea întunericului sau în condiţii de vizibilitate redusă, vă recomandăm să folosiţi de culoare deschisă, care să vă facă vizibili în lumina farurilor!
 • ATENŢIE! Dacă de intersecţie, trecere de pietoni se apropie un autovehicul al jandarmeriei, poliţiei pompieri sau alte autovehicule care au girofarurile şi sirenele pornite, NU TRAVERSAŢI, chiar daca semaforul arată culoarea verde!

       

Copii, toate aceste reguli sunt pentru a vă bucura de-o vacanţă în siguranţă, STRADA NU ESTE LOC DE JOACĂ!

 

Tot cu această ocazie, jandarmii ilfoveni recomandă părinţilor să discute cu copiii lor, să îi înveţe cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăceşte, să se asigure că aceştia cunosc numele complect al părinţilor, numărul de telefon, precum şi adresa.

Când plecaţi în vacanţă, pe litoral, la munte sau în alte zone turistice:

 • Nu lăsaţi copilul nesupravegheat mai ales în zone aglomerate!
 • Învăţaţi-l să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!
 • Nu îl trimiteţi singur să cumpere ceva!
 • Învăţaţi-l că, în cazul în care se pierde, nu trebuie să încerce singur să-şi caute părinţii, şi că trebuie să apeleze la un jandarm, poliţist, salvamar, o vânzătoare sau un adult cu copil!
 • În cazul în care vă confruntaţi cu dispariţia copilului, apelaţi în cel mai scurt timp posibil, la numărul unic de urgenţă 112.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here