Acasă Economie LA PANTELIMON VA FI CONSTRUIT CEL MAI MARE CENTRU DE CANOTAJ DIN ȚARĂ

LA PANTELIMON VA FI CONSTRUIT CEL MAI MARE CENTRU DE CANOTAJ DIN ȚARĂ

DISTRIBUIȚI

În cadrul unei emisiuni ”Contracronometru”, difuzată recent la Radio România Actualități, Elisabeta Lipă, multiplă campioană olimpic, președinte al Federației Române de Canotaj și vicepreşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, a declarat că a făcut toate demersurile pentru a construi pe Lacul Pantelimon cel mai mare centru de canotaj din țară.

Primăria Pantelimon, împreună cu primarul orașului, Marian Ivan, acordă tot sprijinul necesar construirii pistei olimpice de canotaj la standarde internaționale cu dotări de ultimă generație.

Elisabeta Lipă, fost ministru al Sportului – declarată, în anul 2000, de către Federația Internațională de Canotaj, cea mai bună canotoare a secolului al XX-lea. dorește ca infrastructura viitorului centru să poată rivaliza cu cele din străinătate. După ce se va finaliza amenajarea centrului de canotaj, în cadrul Clubului Sportiv Orășenesc Pantelimon va lua ființă o secție dedicată acestui sport nautic.

 

Un exemplu de urmat

 

În țara noastră, canotajul este unul dintre cele mai vechi sporturi. În 1864, un grup de studenți din Timișoara înființează ”Societatea de luntrisoare”, iar anul 1866, amintește Greenadventure.ro, marchează, la Sulina, startul unui concurs de canotaj, acest fapt ajutând ca această disciplină sportivă să se extindă. Prima participare la un mare concurs internațional a avut loc în 1912, la Istanbul, unde românii se remarcă prin rezultatele bune obținute.

În 1925, ia ființă, la Arad, ”Comisia de Sporturi Nautice din România”. Aceasta depune, în 1927, cererea de afiliere la ”Federația Internaționala de Canotaj”, iar congresul din 19 august 1927 aprobă afilierea ”Federației Societăților Sportive din România” ca membru extraordinar al FISA.

Romania participă oficial la o competiție internațională la ”Campionatul European de la Belgrad”, în 1932, unde a fost reprezentată la două probe masculine de 4+ și 2x. România a fost prezentă prima dată la Jocurile Olimpice în proba de 8+1 la ediția Helsinki 1952. În 1955, la Campionatul European de la Gand, în proba masculină de 4- , România a cucerit prima medalie de aur, iar fetele au obținut în 1962, la Campionatul European de la Grunau, medalia de aur în proba de 4+.

La Campionatele Mondiale, prima medalie de aur este obținuta în 1970, la St.Catharines, în proba de 2+1, iar fetele obțin prima medalie de aur la Campionatul Mondial în 1974, la Lucerna, in proba de 2-. Prima medalie de aur la Jocurile Olimpice este cucerită la Moscova – 1980, în proba de lux, de Sanda Toma, iar la Los Angeles -1984, echipajul de 2- obține prima medalie de aur la masculin.

La ora actuală canotajul românesc este destul de popular și dezvoltat. 900 sportivi și 60 de antrenori sunt legitimați în secțiile de canotaj de pe teritoriul țării. Există și o secție în Ilfov.

Elisabeta Lipă este Maestru emerit al sportului românesc. A debutat la 19 ani la Jocurile Olimpice de vară de la Los Angeles. A obținut 5 medalii de aur, 2 de argint și una de bronz la șase Olimpiade și a fost de 25 ori campioană a României.

Așadar, este normal ca noi generații de sportivi români valoroși să se impună în lumea canotajului mondial contemporan și să aspire la gloria legendelor. – CRISTINA ANGHELUȚĂ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here