Acasă Politic Memorandum între România şi Israel în domeniul securităţii cibernetice

Memorandum între România şi Israel în domeniul securităţii cibernetice

DISTRIBUIȚI

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a participat, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a Memorandumului de înţelegere între România şi Israel în domeniul securităţii cibernetice, cu prilejul Forumului România – Israel Cyber Security.

”Securitatea cibernetică este o prioritate pentru buna funcționare a oricărui sistem guvernamental și nu numai. Într-o lume tehnologizată, în care atacurile cibernetice sunt într-o continuă schimbare și evoluție, avem nevoie de o protecție sporită a datelor.

În acest sens, consider că acum este un moment oportun să valorificăm deschiderea celor două țări, România și Israel, către cooperare în cercetare, tehnologie și dezvoltare industrială în materie de securitate cibernetică, pentru a oferi protecție organizațiilor, instituțiilor, dar și cetățenilor noștri.

România a adoptat cu succes parte din practicile Statului Israel în materie de securitate cibernetică, cel mai recent exemplu fiind lansarea numărului unic 1911 de raportare a incidentelor cibernetice.

Îmi exprim bucuria că am reușit să intensificăm în ultima perioadă cooperarea în domenii tehnologice de vârf, cum este cel al securității cibernetice. Este important că cele două state împărtășesc o viziune comună în privința oportunităților și beneficiilor bunei cooperări în acest domeniu atât de complex cum este cel al securității cibernetice.

Evenimentul de astăzi se înscrie într-un istoric productiv al colaborării dintre România și Israel în materie digitală.

Forumul Romania – Israel Cyber Security, cu ocazia căruia s-a semnat astăzi memorandumul de înțelegere în domeniul securitatii cibernetice, constituie un nou moment cu semnificație în dezvoltarea cooperării în sectorul digital dintre cele două state.

Salut prezența experților din ambele țări, a echipelor care contribuie la dezvoltarea proiectelor comune, precum și implicarea ambasadorului David Saranga, un prieten al țării noastre.

Stimați invitați,

România are o agendă ambițioasă în ceea ce privește consolidarea acestui domeniu, care include atât proiecte de cercetare și inovare pe plan național, cât și schimburi de experiență cu autorități ale unor state cu practici și strategii avansate în acest sector.

Succesul în domeniul digital al Președinției române la Consiliul Uniunii Europene întărește convingerea că doar printr-o cooperare susținută vom evita riscurile generate de evoluția rapidă a tehnologiei și, mai important, în acest fel putem proteja economiile nationale, instituțiile și cetățenii de eventuale prejudicii derivate din generalizarea mediului digital.

Suntem consțienți de necesitatea educării și formării superioare în cadrul instituțiilor și companiilor, dar și a informării cetățenilor cu privire la atacurile cibernetice și la consecințele acestora. În acest sens, încurajăm dezvoltarea unei culturi a normelor și a reglementărilor în materie de securitate cibernetică, în paralel cu diversificarea analizelor de risc și creșterea expertizei în domeniu, cooperarea cu Statul Israel fiind foarte importantă în îndeplinirea acestui obiectiv național”, a declarat prim-ministrul Guvernului României, Viorica Dăncilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here