Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a cerut miercuri procurorului general anchetarea tuturor declaraţiilor făcute de liderii PSD de la declararea stării de urgenţă, acuzându-i pe acești că au instigat la nesupunere şi la subminarea autorităţii statului şi au adus costuri imense pentru economie.
”Solicit Procurorului General al Republicii anchetarea tuturor declarațiilor făcute de conducerea PSD de la începutul declarării stării de urgență și până astăzi! Aceste declarații au instigat la nesupunere și la subminarea autorității statului și au adus costuri imense pentru economie”, a declarat Cîţu într-o conferință de presă la Ministerul Economiei.
El a citat articole din Codul Penal referitoare la comunicarea de informații false care pune în pericol securitatea națională și a arătat că acestea sunt pedepsite cu închisoare între 1 și 5 ani: “Comunicarea de informații false, comunicarea sau răspândirea prin price mijloace de știri, date sau informații false, ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani. Subminarea autorității statului, cu costuri pentru economie, face exact acest lucru, pune în pericol securitatea națională!”.
Acuzele lui Cîțu vin după ce președintele Iohannis declarase cu o zi în urmă, de la sediul Administrației Prezidențiale, care a dat vina pe PSD pentru tragedia de la Spitalul din Piatra Neamț.
Ministrul s-a referit la declaraţiile făcute de conducerea PSD privind banii alocaţi pentru Sănătate: ”Aș vrea să vă dau un exemplu care a tot fost propagat în spațiul public de conducerea PSD în ultima perioadă, referitor la banii alocați pentru sănătate! În perioada 2014 și la programul actualizat în 2020, în 2020 bugetul pentru capitolul “Sănătate” reprezintă 5,33% din PIB. Este cea mai mare sumă alocată acestui capitol din 2014 și până astăzi, relativ la 4,82% în 2019, 4,44% în 2018 sau 4% în 2017. Este doar un exemplu! Nu mai spun de declarațiile conducerii PSD de anul trecut, care spuneau că singura problemă din sistemul de sănătate o reprezintă calitatea umană”.