Acasă Editorial NUANȚE LINGVISTICE PREZIDENȚIALE

NUANȚE LINGVISTICE PREZIDENȚIALE

DISTRIBUIȚI

Antuanela ROȘIORU

Recent, președintele a ieșit cu o declarație de presă pe teme de politică externă, însă majoritatea întrebărilor care i-au fost adresate ulterior s-au referit la actualitatea internă. Au fost două exprimări cel puțin ciudate, dar una anume mi-a atras atenția în mod special. Dacă prima poate fi încadrată la categoria bâlbă, greșeală de exprimare, cea de-a doua cred că a fost, mai degrabă, intenționată. ”(….) evident moțiunea de cenzură o variantă prin care se poate inițializa acest proces (n.n. – declanșarea alegerilor anticipate)”. Iar termenul inițializa a fost repetat.

A doua zi, la TV, au fost câteva voci care au sancționat exprimarea, atrăgându-i-se atenția președintelui că termenul corect ar fi ”iniția”. Conform DEX, ambii termini sunt corecți, dar au înțelesuri diferite. Dacă vă mai amintiți, exact ca în exemplul cu bugét și búget, folosiți de Viorica Dăncilă. Ambele cuvinte există în limba română, dar au alte sensuri.

Eu nu cred că președintele a greșit. Exact asta a vrut să spună… Nu cred că președintele a folosit întâmplător verbul inițializa. Pentru că nu cred că a avut în vedere inițierea clasei politice într-ale alegerilor, ci ”inițializarea” vieții politice autohtone. Cred că s-a referit la resetarea societății românești, începând cu clasa politică, prin alegerile locale și parlamentare, dacă se poate anticipate. Iar mesajul nu a fost atât pentru liberali, cât mai ales pentru socialiști. Cu alte cuvinte, cred că semnalul pe care l-a transmis a fost în primul rând către PSD, căruia i-a sugerat că, dacă vrea să participe la resetarea societății, ar trebui să înceapă prin depunerea și susținerea unei moțiuni de cenzură. Rămâne de văzut dacă mesajul a ajuns la destinatar și dacă acesta l-a și înțeles…

Resetarea societății se face ”pas cu pas”… Încă… În rest, limba română are multe nuanțe!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here